Już dawno chodziły za mną gofry... dziś z pysznymi truskawkami! Składniki na gofry: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mleka 2 szklanki
Tradycyjna KuchniaSzybkie i smaczne, ja zdążyła je zrobić przed wyjściem do pracy :) Składniki 4 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 kostki masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki
czarrna od kuchnicukrem na puszystą masę, dodajemy po trochu olej. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję tortownicę), na wierzch układamy dowolne owoce np. jabłka, brzoskwinie, truskawki. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniamiotełką albo zmiksować wszystko razem, na koniec wsypać mąkę i przemieszać jeszcze raz do połączenia składników. Na koniec pokroić resztę truskawek w plasterski (ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 zółtko 1 łyzka smietany szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz. Nadzienie; 50 dag rabarbaru 2 garście truskawek 1 opakowanie zelfixu 2;1 1 szkl. cukru Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na plasterki. Rabarbar wkłądamy do rondla, dodajemy kilka
Radość kipiąca uśmiechem.łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarproszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na ŻycieSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno
Mania Wypiekaniaziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h. 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość
Szefowa kuchniPyszne ciasto długo zachowujące swoją świeżość, z dodatkiem sezonowych owoców, których można podać naprawdę dużo. U mnie są jabłka, truskawki i rabarbar, ale pasują też inne np. brzoskwinie, borówki, maliny itd. Najlepiej smakuje podane na świeżym powietrzu
Milion Smakówporcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę siekamy z mąką , mieszamy z drożdżami i cukrem dolewamy łyżkę wody . Zagniatamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę . Następnie dodajemy do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagniatamy
Smakowite Daniabyło nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na proste babeczki czekoladowe + czekoladowe draże (lub czekolada) Składniki na krem budyniowy + gorzkie kakao, kilka truskawek Przed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy
CiastkozercyObecne upały nie sprzyjają pieczeniu (a potem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam
Przepisy Aleksandrywiększej blaszce, wtedy czas może się skrócić. 5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Dopisek z dn. 27. 06.2013 r.: Ciasto jest pyszne samo w sobie i raczej nie nadaje się do pieczenia z ciężkimi owocami - wypróbowałam z truskawkami, ale niestety opadają i ciacho nie wygląda zbyt efektownie :) Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam
Kraina Tysiąca Smaków