Rolada bezowa z musem owocowym Wbrew pozorom to ciasto nie jest wcale trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne. A smakiem pobija każdy deser. Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu owocowego. Niebo w ustach! Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki(...)250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana
Blog z ApetytemWłóż do piekarnika 2 małe lub 1 większą patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania. Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw. W misce ubij(...)masa stanie się jednolita. Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na nie upieczony rabarbar z truskawkami, polej powstałym syropem i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries
karmelowylekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego(...)przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowy Składniki: 7 sztuk okrągłych biszkoptów 180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru) 250g mascarpone 50g białej czekolady 100g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: - na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty
Smakołyki BerenikiPavlova z karmelizowanym rabarbarem zupełnie przypadkowo uświetniła dzień, w którym na Instagramie zaczęła nas obserwować tysięczna osoba. Tych wszystkich, którzy nie wiedzą, że mamy tam profil
niecodziennikparyrazem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki , ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno(...)białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 500 g świeżych truskawek Wykonanie: Ciasteczka miksujemy razem masłem
Kulinarne przygody Gatity" Z rodzynkami czy bez?" - ten spór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę. Niestety
DefinicjaSmakuwody sól śmietana Farsz: 1 kg truskawek przekrojonych na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk(...)cztery części. Trzy części odkładamy na bok i przykrywamy czystą ściereczką. pierwszą część ciasta musimy rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok. Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami palców , a następnie przyciskamy widelcem. Są specjalne maszynki do robienia pierogów
Viola cooks with passionClafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest(...)trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam! Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm) Ciasto: 2 duże jajka 1/3 szkl cukru szczypta soli 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki wiśniówki 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: masło i kasza
Nastoletnie Wypiekanienaleśników (porcja 1-osobowa): CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 1/2 łyżeczki pasty waniliowej(...)wychodzą 2 grubsze naleśniki . Rozprowadzić ciasto po dnie patelni, podsmażyć na rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Moim ulubionym dodatkiem do takich naleśników jest farsz serowo-truskawkowy z nutą wanilii. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt, pastę waniliową i ewentualnie dżem niskosłodzony. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojone w drobne kawałki truskawki. Naleśniki smarować farszem i zawijać
Grunt to przepis!Sezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co nie zapowiada się na odpoczynek u mnie, ale to dobrze, że jest praca, że jest co robić. Uwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym(...)razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto
dom-agi.plPozostajemy nadal w truskawkowym, gorącym klimacie. Temperatura wysoka bo prawie 30 stopni - w cieniu. Pomimo tego, że za oknem leje się żar z
Krakowskie smaki Aninastępnie dodać mleko, ostudzone masło, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Mąkę przesiać i dodać do masy, dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię do smażenia naleśników i wylać część ciasta.Boki naleśnika lekko zsunąć do środka za pomocą płaskiej łyżki. Smażyć na średnim ogniu(...)momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki ( takie dziureczki) Przewrócić na drugą stronę i smażyć już tylko chwilkę. Formowanie tortu – położyć usmażone naleśniki na talerz, obłożyć zmiażdżonymi truskawkami i malinami. Następnie położyć kolejne naleśniki i owoce. Polać płynnym miodem. Możecie podać takie naleśniki złożone na pół w środku ze zmiażdżonymi owocami
Kuchnia PokoleńSzukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ekspresowe ciasto do zrobienia ze składników, które zawsze mamy w domu. Wystarczy dodać dowolne owoce sezonowe lub z puszki i ciacho do kawy mamy raz-dwa. Moim domownikom tak smakowało, że poszło w całości jeszcze ciepłe. *forma 25*34 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (truskawka, czereśnia, banan) Jajka ubić na pianę z cukrem. Ubijając dolewać olej, następnie mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Ciasto wylać do blaszki, na wierzchu ułożyć owoce (można obtoczyć je w mące). Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMogłabym jeść serniki codziennie :) Ten serniczek na zimno jest cudowny lekki, na pewno Wam zasmakuje :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldMogłabym jeść serniki codziennie :) Ten serniczek na zimno jest cudowny lekki, na pewno Wam zasmakuje :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldRewelacyjne ciasto ,prościej się nie da - przygotujecie je w 5 minut + pieczenie i będzie pyszne !!! Ja robię je z truskawkami ale super sprawdzą się również maliny . Jest bardzo wilgotne nawet na drugi dzień - zakochacie się w nim tak jak ja!!! Polecam
Swojskie jedzonkoWyobraźcie sobie śniadanie we dwoje, pyszny posiłek a do tego zdrowy! Kasza jaglana jest cudem w kulinarii! Artykuł Budyń jaglany z owocami pochodzi z serwisu Pieprzyć
Pieprzyć z FantazjąSpód: 200 g płatków owsianych 3 banany 90 g masła orzechowego 2 łyżki mąki kokosowej (można pominąć) ser: 1 kg sera na sernik president 240 g
czarrna od kuchnitruskawki. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce. * Uwagi: - zamiast truskawek można użyć innych owoców. - galaretkę cytrynową można zastąpić innym smakiem. |TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia . Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje
RITA food channelGdy planowałam przygotowanie tego serniczka, w wyobraźni widziałam go w towarzystwie truskawek w czekoladzie. Chciałam roztopić czekoladę, otoczyć w niej truskawki, następnie stężałe poukładać na biszkoptach
Smaki Na Talerzukażdy z tych wariantów się sprawdzi. I dodam jeszcze, że rabarbar również możecie wymienić na inne sezonowe owoce...np. na truskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego
Opowieści z piekarnikaDawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go
Mienta blogSzpinak w cieście daje bardzo fajny efekt wizualny – w naturalny sposób zabarwia ciasto, a w smaku go potem nie czuć
Kolorowy PrzepisownikKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru
Szalona Kuchnia EwelinyW wielu domach obowiązuje tradycja, że na Boże Narodzenie musi być świąteczny tort. Myślę, że leśny mech z niespodzianką świetnie by
Kolorowy PrzepisownikT e babeczki to prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo
Food Squarekształcie okręgu o mniejszej średnicy. Łyżka po łyżce wylewaj polewę od góry na krawędzie tortu. Następnie ostrożnie zdejmij kawałek papieru. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła. Gotowy tort udekoruj według własnego uznania makaronikami, świeżymi owocami (truskawki, maliny, czy borówki będą jak znalazł) oraz kwiatami (pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do ekologicznych kwiatów, to zabezpiecz łodygę kawałkiem
Food Squareduże jajka (ok. 140 g ze skorupką) Twarożek: 125 g chudego twarogu, 3 łyżki mleka (ok. 30 g), szklanka truskawek (ok. 100 g) Połącz wszystkie składniki i usmaż placuszki na minimalnie natłuszczonej patelni. Można na chwilę odstawić ciasto, żeby płatki troszkę napęczniały. Jeśli ciasto wyszło bardzo bardzo gęste dolej odrobinkę mleka - 1-2 łyżki. Składniki na twarożek połącz
Vroblewska-fitlifepalcami. Białka z solą ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Tak powstałą bezę wykładamy na surowe ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe kg truskawek 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy
kulinarnyswiatdomiDziś ważny mecz Polski z Niemcami. Z tej okazji chciałam wesprzeć Naszych Piłkarzy tym pysznym deserem w narodowych barwach. Myślę, że przypadnie do gustu wielu kibicom
Anioszek w kuchnijest już gładziutka wlewamy olej. Krok 2 Nagrzewamy patelnie najlepiej taką do naleśników. Wlewamy olej i kładziemy łyżką ciasto, na ciasto kładziemy jagody,lekko dociskając widelcem. Smażymy około po 2-3 minut z każdej strony. Ps. Możemy dodać truskawki zamiast jagód Razem ze mną robiły: Agnieszka Joanna Grażyna Bożena Marzena Marzena 1 Dorotka
Różowa kuchniaJuż dawno chodziły za mną gofry... dziś z pysznymi truskawkami! Składniki na gofry: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mleka 2 szklanki
Tradycyjna KuchniaSzybkie i smaczne, ja zdążyła je zrobić przed wyjściem do pracy :) Składniki 4 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 kostki masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki
czarrna od kuchnicukrem na puszystą masę, dodajemy po trochu olej. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję tortownicę), na wierzch układamy dowolne owoce np. jabłka, brzoskwinie, truskawki. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniamiotełką albo zmiksować wszystko razem, na koniec wsypać mąkę i przemieszać jeszcze raz do połączenia składników. Na koniec pokroić resztę truskawek w plasterski (ilość w zasadzie dowolna, ale u nas było ich ok. 10 sztuk) i dorzucić do ciasta. Smażyć na odrobinie oleju kokosowego bądź masła klarowanego lub oleju rzepakowym, na złoty kolor. Pyszne są same ze sobą, ale można
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 zółtko 1 łyzka smietany szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz. Nadzienie; 50 dag rabarbaru 2 garście truskawek 1 opakowanie zelfixu 2;1 1 szkl. cukru Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na plasterki. Rabarbar wkłądamy do rondla, dodajemy kilka
Radość kipiąca uśmiechem.łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarproszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na ŻycieSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno
Mania Wypiekaniaziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy trochę wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h. 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość
Szefowa kuchniPyszne ciasto długo zachowujące swoją świeżość, z dodatkiem sezonowych owoców, których można podać naprawdę dużo. U mnie są jabłka, truskawki i rabarbar, ale pasują też inne np. brzoskwinie, borówki, maliny itd. Najlepiej smakuje podane na świeżym powietrzu
Milion Smakówporcje 25 dag margaryny 35 dag mąki 5 dag drożdży instant łyżka wody łyżeczka cukru dżem truskawkowy lukier do polania przepis Margarynę siekamy z mąką , mieszamy z drożdżami i cukrem dolewamy łyżkę wody . Zagniatamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę . Następnie dodajemy do ciasta 2 łyżki mąki, ponownie zagniatamy
Smakowite Daniabyło nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na proste babeczki czekoladowe + czekoladowe draże (lub czekolada) Składniki na krem budyniowy + gorzkie kakao, kilka truskawek Przed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy
CiastkozercyObecne upały nie sprzyjają pieczeniu (a potem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam
Przepisy Aleksandrywiększej blaszce, wtedy czas może się skrócić. 5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Dopisek z dn. 27. 06.2013 r.: Ciasto jest pyszne samo w sobie i raczej nie nadaje się do pieczenia z ciężkimi owocami - wypróbowałam z truskawkami, ale niestety opadają i ciacho nie wygląda zbyt efektownie :) Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam
Kraina Tysiąca Smakówniezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar L - 200g mąki pszennej typ 500 - 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soli Farsz: - pęczek świeżej botwinki
Sajkofanka smakuzdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona. Składniki: 500 g truskawek świeżych 3 łyżeczki suszonej stewii 3 łyżki syropu klonowego 1,5 litra wody gazowanej sok z pół cytryny Przygotowanie: Wodę mineralną
Ala piecze i gotujeprzepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura
Z miłości do słodkościktory podala do knedli. Pomyslalam, ze taki sos fajnie by pasowal do moich twarogowych racuszkow. I tak oto powstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu. Twarogowe racuchy z truskawkami skladniki: 500g ziemniakow 250g twarogu 30g masla 100g cukru 2 jajka pol lyzeczki soli otarta skorka z polowy cytryny 50g maki 50g sultanek 60g margaryny lub oliwa cukier puder do posypania(...)kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu okolo 2 lyzki jogurtu naturalnego kilka truskawek do dekoracji listki miety
Przysmaki Karolki