ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:240/896)

Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 194

pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście, jesli w domu(...)wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z truskawkami 226

Składniki: 250 g maki pszennej 200 g mąki żytniej T720 2 jajka 1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol 40 g drożdży + łyżeczka cukru 1 szklanka mleka

czarrna od kuchni
Ciasto brownie mocno czekoladowe 75

czekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE   *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki(...)SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao 200 ml śmietanki kremówki 30% świeże owoce (u mnie truskawki) i mięta  PRZYGOTOWANIE ciasta brownie: Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ranty natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do 170*C.  W dużym garnku zagotować wodę. Na garnku ustawić szklaną

kulinarnyJa
Ciasto brownie mocno czekoladowe 75

czekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE   *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki(...)SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao 200 ml śmietanki kremówki 30% świeże owoce (u mnie truskawki) i mięta  PRZYGOTOWANIE ciasta brownie: Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ranty natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do 170*C.  W dużym garnku zagotować wodę. Na garnku ustawić szklaną

kulinarnyJa
Ciasto brownie mocno czekoladowe 103

czekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE   *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki(...)SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao 200 ml śmietanki kremówki 30% świeże owoce (u mnie truskawki) i mięta  PRZYGOTOWANIE ciasta brownie: Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ranty natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do 170*C.  W dużym garnku zagotować wodę. Na garnku ustawić szklaną

kulinarnyJa
DROŻDŻOWIEC ROŻNOWSKI 223

waniliowy) - 4 żółtka - 1 całe jajko - 1 łyżeczka smalcu (dałam 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500-600g owoców (rabarbaru, rabarbaru z truskawkami lub dowolnych innych) - cukier trzcinowy do posypania (gdy dajemy dużo rabarbaru) Ciasto: Do kubeczka rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki oraz ok.50-100 ml ciepłego mleka, dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W misie miksera rozkręcam (ubijam) żółtka

Smaczne Zdrowe
Ciasto na niedzielę 302

wszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia.   Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła(...)przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy w środku. Gdy galaretka będzie już prawie całkiem ściągnięta wylewamy

Przysmaki Karolki
wegański biszkopt z agaretką rabarbarowo-truskawkową 220

Skoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające(...)50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, aż truskawki i rabarbar nie zmiękną i nie rozpadną się. Miksujemy na gładki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wodę a następnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minutę i stopniowo

chili & sugar
Pulchne drożdżówki z truskawkami 147

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni). 4. W czasie, gdy ciasto sobie rośnie opłukać i oczyścić owoce- truskawki pozbawić szypułek i  pokroić. 5.Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki włożyć do miski, zrobić kruszonkę rozcierając palcami masło z mąką i cukrem. 6.Wyrośnięte ciasto podzielić(...)części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni.  Z każdej części uformować placuszek z lekkim wgłębieniem na owoce.  Na każdej drożdżówce ułożyć po trochu truskawek, posmarować białkiem i posypać kruszonką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzać do 175 -180 stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami, piec

Kubki smaku
Kakaowa pychotka z kremem mleczno-galaretkowo-likierowym i truskawkami. 195

Witajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i  likieru  jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :)   Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki(...)już go nie słodziłam bo sok z cytrynek był słodki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch biszkoptu nasączyć wodą z sokiem. Cukier puder wymieszać z likierem ma być lekko lejący

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkopt z masą truskawkową 189

Chociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto zmiksować truskawki z cukrem, aby później cieszyć się ich smakiem. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę(...)dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy.  Biszkopt

Salonik smaków
Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru 133

szybki przepis na cienką i smaczną wersję orkiszową z mąki pełnoziarnistej. Takie połączenie twarogu z naturalnym, truskawkowym sosem to prawdziwy kulinarny foodporn Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru Ciasto naleśnikowe: około 10 sztuk 2 jajka szczypta soli 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka

Fitkot
Miętowe tartaletki z musem czekoladowym i truskawkami 203

końca... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne tartaletki:) Intensywnie czuć w nich miętę, która wspaniale łączy się z musem czekoladowym oraz truskawkami. Największymi wielbicielami takiego deseru są dzieci, które uwielbiają przekąski "na jeden kęs". Inspirowałam się przepisem Oli  . Ciasto: szl. mąki krupczatki, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 2 żółtka, łyżeczka proszku(...)odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tartaletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Mus czekoladowy: 50g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 l śmietanki 30%, 1 op. śmietan-fix do śmietany, 250g świeżych truskawek. Czekolady połamać na kawałki

Z miłości do słodkości
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 88

serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie są to truskawki i borówka amerykańska, może trochę przed sezonem, ale ładnie się prezentują. Korpusy babeczek mają bardzo oryginalny kształt dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru pudru(...)Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. – Piec w 180 st. C przez 10-12 minut. Krem – Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przemieszany uprzednio ser mascarpone i krótko ubić. – Krem przełożyć do foliowej tuby i wycisnąć do korpusów babeczek z kruchego ciasta. – Ozdobić babeczki pokrojoną na ćwiartki truskawką

To co kocham
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 277

Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe. U mnie są to truskawki i borówka amerykańska, może trochę przed sezonem, ale ładnie się prezentują. Korpusy babeczek mają bardzo oryginalny kształt dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru(...)przemieszany uprzednio ser mascarpone i krótko ubić. – Krem przełożyć do foliowej tuby i wycisnąć do korpusów babeczek z kruchego ciasta. – Ozdobić babeczki pokrojoną na ćwiartki truskawką i borówkami

To co kocham
Wegańskie naleśniki orkiszowe - naturalne i z karobem :) 191

wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100%   Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. W szklance wymieszaj siemię lniane mielone i wodę.  Dodaj do mąki, wlej mleko. Miksuj do połączenia się składników. Gdy ciasto jest za gęste dodaj więcej mleka sojowego lub wody gazowanej. Na patelni rozgrzej(...)sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :)  Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake  (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj o zamieszaniu masy

Zdrowie na języku :P
Truskawkowa pianka 392

Takie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek(...)śmietany. Pół łyżeczki żelatyny namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Jeszcze ciepłą dodaję do truskawek. Na śmietanę białą wylewam śmietanę truskawkową. Wstawiam do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczam w 350 ml wody gorącej. Jak przestygnie wylewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia

wesoła kuchnia