owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrami do białości(...)Masę wymieszać na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą .Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeprzy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny(...)foremki i nasączamy ponczem z wody i cytryny. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci dodatkowo można dodać alkohol – nalewkę lub białe wino. Zdecydowanie nie polecam już jednak dosładzać ponczu – biszkopty są dosyć słodkie. Na pierwszy blat wykładamy ok. połowę kremu i rozprowadzamy. Posypujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i nakładamy drugą warstwę kremu (zostawiamy
Ciastkozercykażdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru(...)Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Owoce płuczę. 4. Połowę masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję. Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam proszek
Tradycyjna kuchnia KasiKupiec 200g sera białego w kostce 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: około 300g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody fruktoza lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy wykładamy ciasto na formę do tart lub (tak jak ja) na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 banan 2 gruszki 150-160 g truskawek WYKONANIE Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą(...)masę (najlepiej użyć blendera ręcznego). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki. Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec
Passions hobbies lifeOstatnio mam ogromną frajdę z przygotowywania ciast półkruchych, było już w wersji z truskawkami , jabłkami , a teraz przyszła pora na powidła śliwkowe. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie słodkie, z delikatną nutą kwaskowatych powideł, natomiast dodatek cynamonu subtelnie podkręca smak. Zdecydowanie polecam! Składniki na Półkruche ciasto z powidłami i bezą: na formę 24x28 cm CIASTO: 500 g pszennej mąki
Rozpustne gotowanieBardzo delikatne i puszyste ciasto z szampanem. Można upiec wersję z owocami ,polecam truskawki, jest pyszne. Doskonała propozycja dla smakoszy ciast suchych bez kremów. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki szampana 1 łyżka soku z cytryny 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie świeże owoce cukier … Czytaj dalej Ciasto szampańskie
gotuj ze mnąPomysł na takie połączenie powstał gdy nie mogłem się zdecydować czy zrobić tartę czy sernik z truskawkami. Zdecydowałem się na oba jednocześnie. Wyszło pysznie - kruche ciasto z kremowym, puszystym nadzieniem i soczyste truskawki
Milion SmakówCiasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku(...)Wylać na niego masę serową zostawiając trochę do posmarowania wierzchu (kilka łyżek). Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę masy serowej. 5. Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie już tężejąca, na wierzch ciasta wyłożyć owoce, zalać je galaretką. Odstawić ciasto do lodówki na całą
Kto ugości moich gości?orzeźwiającymi owocami będą świetnym deserem na letnie upały :) 250 g mascarpone 1 jajko 1 op. ciasta filo 2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki łyżka cukru z wanilią i kardamonem łyżka mąki kukurydzianej Owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić(...)otwór wkładać po 4 kwadraty ciasta (tak aby rogi nie zachodziły na siebie), smarując każdy kawałek masłem. Do środka każdego "koszyczka" nakładać po łyżce masy serowej. Do części serniczków wsypałam po kilka jagód. Foremkę z serniczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut. Studzimy. Do środka wrzucamy owoce (truskawki pokroiłam na ćwiartki, kiwi
Smakołyki AsiDawno nie robiłam tarty więc się skusiłam i zrobiłam tym razem wersję truskawkową. Do ciasta dodałam nieco tartych migdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa(...)Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły. Wystudzone ciasto posmarować dżemem a następnie wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu udekorować truskawkami i listkami mięty. Przed podaniem dobrze schłodzić i oprószyć delikatnie cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeBardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić z truskawkami będzie również pycha. Wykonanie ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Następnie dodać białka i wymieszać delikatnie. Powoli
Kuchnia Pokoleńcały rok? Jak by się tak porządnie zastanowić, to ja w tym roku chyba za rzadko je jadłam. W sumie również tutaj pojawiło się niewiele przepisów z truskawkami w roli głównej (polecam Ciasto truskawkowe z kremem migdałowym – tegoroczny, truskawkowy hit :)) Pamiętam jak jeszcze w dzieciństwie na mojej działce rosło mnóstwo krzaków truskawek. Gdy nadchodził sezon, długie godziny spędzałam
365 dni dookoła kuchnimięciutka i świeża jak na początku to nie wyrzucajcie jej. Można z takiego ciasta przygotować wspaniałe tosty deserowe. Wystarczy kawałki ciasta włożyć do tostera i solidnie przyrumienić , a następnie posmarować każdy kawałek masłem na wierzch położyć porcję karmelizowanych bananów, truskawkami, maliny wszystko delikatnie oprószyć cynamonem. Prawda, że brzmi smakowicie , zapewniam, że tak jest, próbowaliśmy i wszystkim bardzo smakowało. Oczywiście najlepsza
SprawdzonaKuchnia.plZachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta
Moje domowe kucharzenie