ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się na maliny oraz niewielkiej ilości rabarbaru. Na pewno to ciasto będzie znakomicie smakować z truskawkami, czy borówkami. Na wierzch zdecydowałam się jeszcze zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy znów będę robić to ciasto (a na pewno(...)przy okazji macie wolną godzinkę ;) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce np. maliny, borówki, truskawki, rabarbar Kruszonka (opcjonalnie): 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Healthy food explorersuchych, całość mieszam do połączenia składników, ciasto będzie bardzo gęste, (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smakujemy masłem i oprószamy mąką) następnie przekładamy ciasto do tortownicy,a na wierzchu układamy truskawki pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200°C. Źródło: https://brunetkawkuchni.com/2015/06/08/szybkie-ciasto-czekoladowe-z-truskawkami/
Słodkie zapomnienieZarówno do ciast jak i kompotu najlepiej sprawdzi się rabarbar mocno dojrzały o czerwonych łodygach i intensywnie różowym miąższu. Taki rabarbar, mimo że wciąż kwaskowaty, jest o wiele smaczniejszy i nadaje przepiękny odcień ciastom i napojom. Ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, maślana kruszonka i cukier puder – to połączenie pasuje do siebie jak spienione mleko do porannej kawki. Ciasta drożdżowe(...)pudrem przesianym przez sito. Po wystudzeniu przechowuj pod przykryciem zapobiegającym nadmiernemu wysychaniu ciasta. Uwagi: Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzi się czerwona porzeczka lub truskawki albo połączenie rabarbaru z truskawką. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dro\u017cd\u017cowe ciasto rabarbarowe z ma\u015blan\u0105 kruszonk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/drozdzowe-ciasto-rabarbarowe.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/drozdzowe-ciasto-rabarbarowe-500x500.jpg
ProstePesto.plpyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście, jesli w domu(...)wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 250 g maki pszennej 200 g mąki żytniej T720 2 jajka 1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol 40 g drożdży + łyżeczka cukru 1 szklanka mleka
czarrna od kuchniczekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki(...)SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao 200 ml śmietanki kremówki 30% świeże owoce (u mnie truskawki) i mięta PRZYGOTOWANIE ciasta brownie: Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ranty natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do 170*C. W dużym garnku zagotować wodę. Na garnku ustawić szklaną
kulinarnyJawaniliowy) - 4 żółtka - 1 całe jajko - 1 łyżeczka smalcu (dałam 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500-600g owoców (rabarbaru, rabarbaru z truskawkami lub dowolnych innych) - cukier trzcinowy do posypania (gdy dajemy dużo rabarbaru) Ciasto: Do kubeczka rozkruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki oraz ok.50-100 ml ciepłego mleka, dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. W misie miksera rozkręcam (ubijam) żółtka
Smaczne Zdrowewszelkie ciasta z galaretką. Po latach gust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia. Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła(...)przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy w środku. Gdy galaretka będzie już prawie całkiem ściągnięta wylewamy
Przysmaki KarolkiSkoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające(...)50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, aż truskawki i rabarbar nie zmiękną i nie rozpadną się. Miksujemy na gładki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wodę a następnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minutę i stopniowo
chili & sugarWyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni). 4. W czasie, gdy ciasto sobie rośnie opłukać i oczyścić owoce- truskawki pozbawić szypułek i pokroić. 5.Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki włożyć do miski, zrobić kruszonkę rozcierając palcami masło z mąką i cukrem. 6.Wyrośnięte ciasto podzielić(...)części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni. Z każdej części uformować placuszek z lekkim wgłębieniem na owoce. Na każdej drożdżówce ułożyć po trochu truskawek, posmarować białkiem i posypać kruszonką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzać do 175 -180 stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami, piec
Kubki smakuWitajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki(...)już go nie słodziłam bo sok z cytrynek był słodki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch biszkoptu nasączyć wodą z sokiem. Cukier puder wymieszać z likierem ma być lekko lejący
Sama słodycz i szczypta chiliChociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto zmiksować truskawki z cukrem, aby później cieszyć się ich smakiem. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę(...)dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy. Biszkopt
Salonik smakówszybki przepis na cienką i smaczną wersję orkiszową z mąki pełnoziarnistej. Takie połączenie twarogu z naturalnym, truskawkowym sosem to prawdziwy kulinarny foodporn Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru Ciasto naleśnikowe: około 10 sztuk 2 jajka szczypta soli 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka
Fitkotkońca... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne tartaletki:) Intensywnie czuć w nich miętę, która wspaniale łączy się z musem czekoladowym oraz truskawkami. Największymi wielbicielami takiego deseru są dzieci, które uwielbiają przekąski "na jeden kęs". Inspirowałam się przepisem Oli . Ciasto: szl. mąki krupczatki, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, szczypta soli, 100g masła lub margaryny, 2 żółtka, łyżeczka proszku(...)odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tartaletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Mus czekoladowy: 50g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 l śmietanki 30%, 1 op. śmietan-fix do śmietany, 250g świeżych truskawek. Czekolady połamać na kawałki
Z miłości do słodkości