spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon(...)lemon curd. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy tortownicę z zamrażaki i przekładamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy formę na minimum godzinę do lodówki. Truskawki kroimy w ćwiartki. Nastepnie dekorujemy nimi schłodzone ciasto. Na sam koniec ścieramy białą czekoladę i posypujemy nią truskawki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto jogurtowo
Smakołyki BerenikiBiszkopt, krem i truskawkami z galaretką to chyba najbardziej popularne ciasto w lecie. Robi się je szybko i raczej nie ma osoby, której by ono nie smakowało. Ja w sezonie na truskawki robię ja bardzo często, w czasie upałów pieczony biszkopt łatwo można zastąpić ich sklepową wersją, chociaż wiadomo, że ten domowy będzie zdecydowanie lepszy. Ja najczęściej robię
Healthy food explorertrakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno(...)minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki wymieszać z brzoskwiniami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki Piec
dom-agi.plzostało mi trochę truskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie
Health-Fit-Lifewykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w 10!. Domowej roboty mleczko kokosowe i kruche ciasto idealnie komponują się z soczyście czerwonymi i smacznymi truskawkami. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też używajcie go śmiało w kuchni! On ma więcej dobrego niż myślicie! Składniki są na wysoką formę(...)spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła. Przebrane truskawki zalewamy ok 1/4 szkl wody zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. 2 galaretki zalewamy szklanką
Malinowe Pocałunkiżółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki(...)najlepiej do zamrażarki na ok. 30 minut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej
Apetyczna babeczkabezą idealne na weekendowe okoliczności Tym razem padło na keto ciasto z rabarbarem i bezą. Ale zdradzę Wam sekret – oprócz rabarbaru , do nadzienia poszło też kilka truskawek … Dawno nie robiłam już ciasta w tym typie. A stanowi ono bardzo przyjemne połączenie różnych faktur. Spód to ciasto kruche na mące kokosowej i samych żółtkach, potem warstwa owoców , a zwieńczeniem całości jest(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół). Nadzienie owocowe Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Truskawki poprzekrawać na pół. Owoce wymieszać z 2 łyżkami erytrytolu i odstawić. Jak spód się podpiecze, ułożyć owoce na cieście i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut. Beza Białka ubić na sztywno z solą dodając pod koniec po łyżce erytrytolu
Modern Cave Girlciepłe rozpuszczone masło i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Uzyskamy klejącą „papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy(...)kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. 30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy ser na całą powierzchnię, następnie truskawki lekko wciskając i całość posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Obserwować żeby ciasto nie spiekło się z góry a jedynie przyrumieniło
Kocham Czekoladęjogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie(...)wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody Gatityżeby nie było, że się tylko kalorycznymi produktami objadam proponuje zajrzeć do sklepu ( naturalniezdrowe.com.pl ) z naturalnymi produktami gdzie znajdziecie mnóstwo zdrowych wspaniałości CZEKOLADOWA TARTA z TRUSKAWKAMI Składniki: (forma do tarty 24 cm) ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki jaglanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru czekoladowy wierzch: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka kilka truskawek i listki mięty Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy
Bon appetit mon amiePrzepis na niesamowicie puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem. Wprost idealne ciasto na upalne letnie dni. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40-50 min Składniki: (na tortownicę 22 cm) 2 duże jajka lub 3 mniejsze 130 g cukru drobnego 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g śmietany kwaśnej 100 g roztopionego masła(...)mnie pół na pół truskawki i rabarbar) + 1 łyżka cukru Przygotowanie: Owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę Dodaj śmietanę i przestudzone masło, wymieszaj szpatułką Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch partiach do ciasta, wymieszaj szpatułką Wylej gotowe ciasto na tortownicę
Słodki Blogtakiej postaci zajadam się nią. Tym razem miałam ochotę na coś innego i tak powstał pudding z drożdżówki. Do tego dorzuciłam truskawki, które kocham i wyszedł pyszny "deser" na słodko :) Składniki: ciasto drożdżowe 250ml śmietanki kremówki 30% 50ml mleka 200g truskawek 2 łyżki cukru pudru(...)jajka 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Brytfankę posmarować masłem. Drożdżówkę pokroić ułożyć w naczyniu. Truskawki przekroić na pół i ułożyć między ciastem drożdżowym. Śmietankę, mleko , cukier puder, jajka, żółtko i cukier waniliowy dobrze połączyć. Wylać na drożdżówkę. Piec około 40min
Amatorka kuchennawrzącej wody garść truskawek Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować
Kuchnia w oparach