ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:152/829)

Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 184

kubeczkiem po użytym do ciasta jogurcie- fajne, prawda?! :) Ciasto jest mega proste, gdyż całość wystarczy wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (podobnie jak w Wilgotnym cieście na kremowym serku z truskawkami )- bez zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :) Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne(...)przesypać do miski z mieszanką jogurtową. Wymieszać łyżką tylko do dokładnego połączenia się składników i przelać do formy (27x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte truskawki przekroić na pół i poukładać na wierzchu ciasta. Piec 25-30 minut. Dodatkowo: Czekoladę wraz roztopić w mikrofalówce. Polać ostudzone ciasto. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Rabarbarowe ciasto ucierane 156

Kiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem   Składniki: - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru migdałowego - 4 łyżki oleju - rabarbar   W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie(...)dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy. Na ciasto dajemy surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki. Na małą blaszkę wystarczą 2-3 łodyg rabarbaru. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka w rozmiarach 19×21 cm. Jeżeli

Kuchenne Wariacje
Pianka truskawkowa na biszkopcie 190

Zbieram się już bardzo długo i oto w końcu nadeszła pora na pierwszy wpis. Oczywiście jak przystało w sezonie z truskawkami w roli głównej. Moje dziecko zaoferowało się, że przyniesie ciasto na piknik z okazji zakończenia roku w przedszkolu. Co zrobić, żeby smakowało rodzicom i podobało dzieciom, które jedzą oczami? Moja propozycja to Pianka truskawkowa na biszkopcie. Nie wymaga dużo(...)Śmietanę ubić, dodać do masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 120 ml wody, wystudzić. Truskawki pociąć na połówki, ułożyć na stężałej masie. Prawie tężejącą galaretkę przełożyć do szprycy i polać ciasto w linie, kratkę lub inne esy floresy. Smacznego

Pełny talerz
TRUSKAWKOWY CURD – krem z truskawek 167

Truskawkowy curd to przepyszny krem z truskawek do tortu i ciasta. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem truskawkowy. Truskawkowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Polecam również malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g: 180 g truskawek

Słodki Pomysł
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 132

pieczenia 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, jajko 1 szt, margaryna lub masło 250 g, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 5 łyżek, truskawki 1 kg, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i jedną z nich(...)zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń wylewamy na podpieczony spód, truskawki myjemy, odszypułkowujemy i układamy na budyniu. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 45 min. aż wierzch będzie złocisty. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy

kulinarne odsłony pati
Francuska tarta z jabłkami i cynamonem 179

ciasta, bo uwielbiam jabłka i wszystko co z nich można zrobić. Waniliowy sos to idealny sos do ciasta z owocami. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce. Piekę podobne ciasto z truskawkami . Francuska tarta z jabłkami 12 porcji Składniki: 270 g pszennej mąki 100 g cukru 1 jajko ½ łyżeczki soli 160 g masła, zimnego Nadzienie 8 kwaśnych jabłek 2 łyżki masła(...)śmietanki, 36% Mąkę, cukier, sól i masło posiekaj nożem lub umieść w mikserze z nożem. Miksuj składniki do wytworzenia kruszonki, następnie dodaj jajko i zmiksuj jeszcze. Z ciasta powinna powstać kula. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii i wyłóż nim dno formy i brzegi. Nakłuj widelcem i piecz

codojedzenia
Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami 216

Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 1 śmietan fix ok 350g owoców (u mnie truskawki i borówki) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy     *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu(...)owoce *** *** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni *** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami 148

pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję

Zasmakuj Kuchni
Przekąski z ciasta francuskiego – na słodko 155

trzy przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Robi się je bardzo szybko, za to delektować się nimi trzeba powoli 😀   Ciastka truskawkowe.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 szt dużych truskawek 5-8 łyżek dżemu pokruszona czekolada   Rozwijamy ciasto francuskie (musi mieć temperaturę pokojową). Szklanką lub foremką wycinamy ciastka. Każde z nich smarujemy dżemem zostawiając około(...)odstępu od brzegu.Na wierzch układamy truskawki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 C. Po wyjęciu posypujemy czekoladą.       Ciastka z ananasem.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego puszka ananasów nutella cukier puder   Ciasto trzeba rozwinąć i wyciąć z niego krążki o centymetr większe niż

Niunioki
"półkarpatka" z truskawkami... 150

krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawki upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Budyniowe ciasto owocowe 125

Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone. Składniki: na formę około 25 x 26 cm spód ciasta: 1/3 szklanki cukru,  półtorej szklanki mąki, 200g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 400 g truskawek, ok 80 g borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka(...)cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Masa budyniowa: Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe podgrzewamy, dodajemy rozmieszamy budyń oraz cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć Kruszonka

Lena Gotuje
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 199

Sezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo proste do wykonania bo nie potrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście(...)kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i rabarbar. Piec ok. 50 min lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego

maniapieczenia
Truskawkowy Eksperyment 147

nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39(...)śmietanowo-truskawkowa: 1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml) 2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix) 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zmiksowanych świeżych truskawek lub ok. 5 łyżek dżemu truskawkowego (ale wtedy pomijamy dodanie cukru pudru) Warstwa z galaretki: 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 250 g świeżych truskawek Dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu

Domowa Cookierenka Agi
Racuchy z truskawkami 90

Racuchy z truskawkami na drożdżach sprawdza się jako sezonowe, proste danie z kilku składników. Jeśli chcesz, owoce możesz mieszać i dodać np. pokrojonego banana lub jagody. Świetnie sprawdzą się również maliny, wiśnie, a także czereśnie. Poza sezonem, racuszki możesz przygotować z truskawek lub malin mrożonych. Nam jednak najlepiej smakują ze świeżymi, pachnącymi owocami. Racuszki drożdżowe z truskawkami, to jeden(...)Jeśli zastanawiasz się nad tym: Co z truskawek dla dzieci? lub Co z truskawek na kolację? Gorąco polecamy nasz przepis na racuchy z truskawkami i zapraszamy! Racuchy z truskawkami Składniki: mąka pszenna uniwersalna: 2,5 szklanki maślanka: 140 ml jajka: 3 szt. olej: 4 łyżki drożdże świeże: 8 – 10 g truskawki: 10 szt. cukier z prawdziwą wanilią: 3 łyżki

Kuchnia Na Wypasie
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 140

blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 184

blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania