Dzień dobry :-) Sezon na truskawki trwa, szkoda że jeszcze chwilkę i będzie się kończył. Póki co trzeba korzystać :-) Ja dziś mam dla Was propozycję ciasta z masą i truskawkami właśnie. Jest pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżeczki(...)wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-) Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - pozostała część masy budyniowej - truskawki - galaretka
kruche babeczkiciasto z 10 minut, przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny blacha z otwieranym rantem, wyłożyć papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto wyrośnięte, na cieście poukładać truskawki, kawałkl moreli, brzoskwiń piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 60 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie i posypać
W Mojej Kuchni LubięCiasto z galaretką z truskawkami i musem czekoladowym jest nie tylko smaczne, ale również świetnie się prezentuje. Mi udało się je przygotować z mrożonych truskawek, ale najlepsze będą bez wątpienia świeże. Każdą z warstw ciasta przygotowuje się banalnie prosto. Najlepiej w celu dodawania kolejnych warstw wykorzystać wysoką obręcz. Ja ostatnio w taką zainwestowałam i jestem bardzo zadowolona, bo nie muszę(...)zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Świeże truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mrożonych nie odmrażać, tylko przekroić na pół (ja mrożę już połówki truskawek). Na biszkopt nałożyć wysoką obręcz. Ułożyć najpierw truskawki przekrojem do obręczy, a pozostałe równomiernie na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką, po czym włożyć do lodówki. Mus czekoladowy: Do małej miseczki
Passions hobbies lifeoraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły się
RAROSSAtarta z truskawkami się tak prezentuje, że szkoda mi jest jej kroić:) Jest jeszcze cała w lodówce i chłodzi się, a ja czekam na mojego pierwszego testera. Truskawki górą! Składniki na kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko krem mascarpone 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 szklanka śmietanki kremowej(...)Dodatkowo 0,5 kg truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na ciasto wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Spód tary dokładnie podziurkować widelcem, dać do lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać
pink envelopeDawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate. Zawsze robię na drożdżach Dr.Oetker nigdy nie zawodzą ! Składniki: Ciasto na około 15-18 sztuk 80 dag mąki pszennej luksusowej ½ szklanki jaglanej kaszy(...)rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę. Przygotowuję nadzienie: Do serka wsypuję cukier i wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam. Wyrośnięte ciasto, wykładam na oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty, jeden koniec z dłuższego boku nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia
Wanilia i KardamonZwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty(...)mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło z margaryną utrzeć, dodawać porcjami wystudzony budyń. Na dnie blaszki ułożyć cztery paski ciasta, przerwy między ciastem wypełniać na przemian truskawkami zalanymi tężejącą galaretką i kremem. Ułożyć następne warstwy tak, aby na przekroju powstała szachownica. Na wierzch wylać cienką warstwę galaretki. Schłodzić
Praktyczna plpyszne ciasto z orzeźwiającym musem truskawkowym i słodkim kremem na bazie kaszy manny. Wbrew pozorom to ciasto wcale nie jest takie skomplikowane na jakie wygląda i robi je się dość szybko, a jest genialne w smaku, także zróbcie koniecznie póki są ostatnie truskawki. Biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)zagotowujemy dosładzając do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do gotujących się truskawek, cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość, by żelatyna się rozpuściła. Dodatek żelatyny nie jest niezbędny, ale dzięki niej ciasto zdecydowanie ładniej się kroi. Dodatkowo: ok 50 sztuk herbatników Złożenie ciasta: na rozsmarowanym na biszkopcie kremie układamy
Cynamonowe szczęścieCiasto szpinakowe z truskawkami, puszyste oraz lekko wilgotne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pamiętajcie, szpinak nadaje tylko piękny, zielony kolor, nie smak! A smak ciasta jest lekko orzeźwiający, z cytrynową nutą + truskawki oprószone cukrem waniliowym... Tak, razem tworzą smaczną kombinację! Forma 24 x 24 cm: 2 szklanki mąki tortowej 250 g świeżych truskawek 150 g świeżego szpinaku(...)mieszając wlać do masy jajecznej. Następnie przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć truskawki (wcześniej posypać je cukrem z wanilią) pokrojone w mniejsze kawałki. Piec w 180 stopniach przez około 35 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaryżem? Moja rodzinka była bardzo zaskoczona tym nietypowym połączeniem i smakowali ciasto z małą obawą, ale okazało się, że nie było najmniejszej potrzeby:) Delikatny biszkopt z domową konfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek... Biszkopt: 4 jajka, 50g cukru, 3 krople aromatu cytrynowego, 70g mąki pszennej(...)cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościbiałek 1/2 szkl. cukru 3 budynie o smaku śmietankowym Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru 2 duże jabłka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki galaretki truskawkowej 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki(...)zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek
Kolorowy Przepisownikpyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu sok z cytryny truskawki Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie poniżej./If you feel like
Qlinarnie i QlinarnieCiasto co prawda w oryginale nazywa się ciastem z truskawkami i właśnie te owoce znajdują się pod galaretką, ale jak to mówią, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Truskawki się co prawda skończyły, ale z jagodami wyszło równie pysznie. Ciasto z książki „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”. Biszkopt: 4 jajka(...)płaska łyżka żelatyny Masa truskawkowa: 400 g serka homogenizowanego truskawkowego 400 g jogurtu truskawkowego 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 3 galaretki czerwone (np owoce leśne) owoce (jagody lub truskawki) Jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesianą mąkę (ja przesiewam po trochu bezpośrednio do masy). Wylewamy na blaszkę (21x32cm
Smaki Na Talerzubezami bez pieczenia to wyśmienity deser dla amatorów słodkich smaków. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg serka homogenizowanego waniliowego ( typu Danio) 200 g truskawek 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki żelatyny 100 g małych biszkoptów dodatkowo(...)kilka godzin a najlepiej na całą noc. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Przed podaniem na masie serowej układamy połamane bezy a wierzch dekorujemy kawałkami truskawek. Artykuł Ciasto truskawkowe z bezami bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniamocno owocowe ciasto w sam raz na weekend. Kruche ciasto, maślana masa na bazie kaszy manny do tego kwaskowate borówki i słodkie truskawki , a wszystkiego dopełnia limonkowa galaretka. NA tortownicę 22 cm Na kruche ciasto: 250 g mąki krupczatki 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę z kaszy manny(...)temperaturze pokojowej zmiksować na puch, następnie dodawać po jednej łyżce kaszy i nadal ubijać na puszystą masę, aż wykorzystamy całą kaszę. Połowę masy wyłożyć na zimne ciasto, na masę wyłożyć truskawki i przykryć resztą masy. Na górze poukładać borówki. Ponieważ ciasto jest wysokie i na tym etapie już wystaje poza tortownicę założyć ring na górę ciasta. ( musi być dokładnie
Krylowa Kuchnia