Princessa kokosowa to pyszne ciasto przekładane z truskawkami. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych kokosową masą budyniową z dodatkiem wafelków kokosowych oraz świeżych truskawek. Pomiędzy warstwami masy znajduje się chrupiąca beza kokosowa, która świetnie komponuje się z kremową masę budyniową z mascarpone. Ciasto jest mocno kokosowe i dość słodkie, a orzeźwiającej nuty dodają mu kawałki świeżych(...)końcu do masy dodajemy wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki i mieszamy łyżką. Odkładamy około 3-4 łyżki masy, a resztę dzielimy na 2 części. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szczypułki i każdą kroimy na pół. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy połowę masy budyniowej. W masie umieszczamy połówki truskawek, jedna obok drugiej i rozsmarowujemy równomiernie
Kuchnia MagdaLenyPleśniak to znane ciasto, które każdy z nas kiedyś próbował lub pamięta z dzieciństwa. W oryginale kruche ciasto przełożone jest dżemem, ale skoro mamy sezon na truskawki, postanowiłam go nimi zastąpić Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 5 białek(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki ścieramy większą część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i lekko dociskamy. Następnie układamy przecięte na pół truskawki, a na nie równomiernie ścieramy kakaowe ciasto. Na to wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę
Oryginalny smakTruskawki już są właściwie wspomnieniem (chociaż nadal można je kupić, to chyba na te najsmaczniejsze trzeba będzie poczekać do przyszłego lata), a teraz królują borówki, więc u mnie też eksperymenty. Jednym z nich jest jogurtowe, proste ciasto z borówkami amerykańskimi, które krótko po upieczeniu wyglądały jak gigantyczne jagody Dlaczego tak piszę? Owoce zmieniły w trakcie pieczenia barwę z pastelowej
Fitkotherbaty. Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Nawet osoby początkujące w wypiekach z łatwością poradzą sobie z jego przygotowaniem. Sernik z truskawkami jest lekki, delikatny i orzeźwiający. Pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze, obłędnie smakuje! SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt(...)przestygnięty biszkopt. Ciasto wstawiam do lodówki, by masa nieco stężała. Galaretka z owocami Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Truskawki myję, oczyszczam z szypułek i kroję na ćwiartki. Truskawki układam na cieście i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Artykuł Sernik na zimno z truskawkami i galaretką pochodzi z serwisu
Alle Dobre!Dzisiaj zapraszam was na ciasto z rabarbarem i truskawkami. Bardzo proste a do tego bez jajek i mleka czy innego nabiału. Sama byłam zaskoczona, bo jest bardzo smaczne i nie ustępuje wcale tym tradycyjnym. Owoce możecie oczywiście zmienić, ale jeżeli użyjecie bardziej słodkich, zredukujcie ilość … The post Ciasto z rabarbarem i truskawkami, bez jajek i bez mleka appeared
Polska ZupaDzisiaj zapraszam was na ciasto z rabarbarem i truskawkami. Bardzo proste a do tego bez jajek i mleka czy innego nabiału. Sama byłam zaskoczona, bo jest bardzo smaczne i nie ustępuje wcale tym tradycyjnym. Owoce możecie oczywiście zmienić, ale jeżeli użyjecie bardziej słodkich, zredukujcie ilość … The post Ciasto z rabarbarem i truskawkami, bez jajek i bez mleka appeared
Polska Zupabardzo szybki i całkiem dietetyczny. Nie trzeba ciasta rozwałkowywać ani używać stolnicy. Jeśli, jak ja, tego nie lubicie, to do roboty bo składniki miesza się łyżką! Do ciasta dodaj słodko-kwaśne truskawki, odrobinę brązowego cukru lub ksylitolu i gotowe. Wegańskie ciasta mają też tę zaletę, że brak jajek lub nabiału w lodówce nie jest przeszkodą w ich zrobieniu. P.S. Można(...)ciasta na kruszonkę. Resztą wyłóż natłuszczoną formę (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu
Qlinarnie i Qlinarniepoza wodą. Za pomocą dłoni zagniataj ciasto, aż zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Ciasto prawdopodobnie będzie zbyt suche, wtedy dodaj wskazaną w przepisie wodę, dozując jej tyle, aby ciasto było jednolite i zwarte. Mnie wystarczyły 2 łyżki. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Zacznij też przygotowywanie musu truskawkowego. Jeśli korzystasz z mrożonych truskawek, nie jest konieczne ich rozmrażanie. Włóż(...)puszczą sok. Wtedy zblenduj truskawki na mus. Spróbuj i w razie potrzeby dosładzaj, to kwestia słodyczy Twoich owoców. Odstaw do ostygnięcia. Zagotuj odrobinę wody do 80 st. C. Potrzebujesz 3-4 łyżki. W tej wodzie rozpuść żelatynę, a następnie wlej wszystko do nieco przestudzonych truskawek. Teraz już schładzaj całość. Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie
nietylkopasta.plciasteczek amaretti 300 g truskawek wierzch: 175 g śmietanki kokosowej 1 łyżeczka cukru pudru truskawki chipsy kokosowe Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać wiórki kokosowe, połączyć. Dno formy wyłożyć papierem(...)kremu, posypać połową truskawek i ciasteczek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, truskawek i amaretti. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami i chipsami kokosowymi. Smacznego! A jeśli wydaje się Wam, że nie lubicie kokosowego smaku, zapewniam, że po tym cieście zmienicie zdanie. Ja się nim zajadałam, a przecież za kokosem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowie c to z truskawek truskawkowiec . Ciasto bardzo pyszne, winne Polecam SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 70 dag truskawek 2 kisiele(...)biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewyrożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło(...)wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć krem, przykryć bezą, rozsmarować resztę kremu i przycisnąć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami. Smacznego! Egzaminy zaliczone. Dwa z trzech. Na wyniki ostatniego będę czekać około trzech tygodni. Cóż, postaram się po prostu o nim zapomnieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne. To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można(...)folii do dołu). Odklejamy pozostałą folię, ciasto nakłuwamy widelcem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut lub dłużej, do widocznego zarumienienia. Wyjmujemy na blat, ale nie wyłączamy piekarnika. NADZIENIE : Rabarbar myjemy (nie obieramy), odcinamy liście, łodygi kroimy w 1 cm kawałki. Wkładamy do miski. Truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy do miski z rabarbarem. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną
cool and mintyPrzepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami z odrobiną cukru. Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie. Składniki: 700 g ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli truskawki dodatkowo: roztopione masło do polania knedli cukier(...)podzielić je na mniejsze kawałki. Ziemniaki włożyć do miski lub na stolnicę, dodać mąkę, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środek układać truskawki i dokładnie zlepiać ciasto jednocześnie formując kule. Gotowe knedle układać na talerzu lub tacce oprószonej mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia
Mama GotujeCiasto z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową(...)jogurtu naturalnego 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy bez cukru (40 g) szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek cukier puder po posypania Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka, zimną wodę oraz pokrojone
Kuchnia MagdaLenyzazwyczaj bywa, robiąc ciasto czy inną potrawę, sugerujemy się zazwyczaj sezonem. I zapewne też bym nie robiła w zimie ciasta truskawkowego... gdyby nie fakt, że latem zamroziłam sobie truskawki :-) I właśnie wczoraj nadszedł ten moment, żeby zrobić zupełnie niesezonowe ciasto. Jeżeli macie również zamrożone, albo w okolicznych sklepach spożywczych są mrożone truskawki w przyzwoitej cenie, to polecam. A jeżeli akurat(...)placek i znowu krem. Polewa truskawkowa: Pozostałe zmiksowane truskawki przelać z blendera do garnuszka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Tężejącą masą polać górę ciasta. Dobra rada: Jeżeli używacie świeżych truskawek, to warto pokroić kilka lub kilkanaście w małe kawałki i wmieszać w krem. Ciasto będzie jeszcze pyszniejsze ;-) Tradycyjnie kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia ciasta
Passions hobbies life