piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu Riesling powstają bardzo różnorodne wina. Zazwyczaj charakteryzują się wysoką kwasowością. Przeważają w nich aromaty cytrusowe oraz bliższych nam owoców, takich jak jabłka, śliwki, truskawki, morele czy brzoskwinie. Wielką zaletą Rieslingów jest również ich ogromna różnorodność od super wytrawnych do super słodkich. Kując zwracajmy uwagę na etykiety. Znajdziemy na nich określenie stopnia dojrzałości winogron(...)wiatr i słońce, aby nie dochodziło do gnicia winogron). Wina te są unikatowe a przez to też mają unikatowe ceny. Trockenbeerenauslese (TBA) winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich powstają są bogate, słodkie, bardzo intensywne. Eiswein (wino lodowe) rzadko spotykane (niestety udaje się je wyprodukować, co kilka lat, co ma wpływ
królestwo garówPo bardzo przyjemnych doświadczeniach wiewiórką zwaną Hardkorowym Alvinem czułyśmy, że spotkanie z innym rudzielcem Basią będzie kontynuacją dobrej (pysznej) przygody! Wiecie, że kochamy masło orzechowe i
Candy Pandasburaka szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju rzepakowego szczypta oregano sól do smaku Bułeczki bao: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon(...)innych dań. Sos BBQ Sos również dobrze jest przygotować sobie wcześniej. W tym celu drobno siekamy cebulę, czosnek oraz wędzone śliwki. W garnku lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulę oraz czosnek. Po chwili dorzucamy śliwki, gorczycę oraz wędzoną paprykę. Całość zalewamy pastą pomidorową, wlewamy ocet i gotujemy przez co najmniej 20-30 minut na małym ogniu
Food Squaresake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 60 minut, ja namoczyłam ”na noc”. Następnie dokładnie(...)równe plastry, które rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości ok. 1,5 mm (aby powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa
mojewypiekiinietylkoromantyczna miłość w scenerii garów, typ nauczył mnie technik, smaków i posługiwania się nożem. Nauczył mnie również, że ważne jest doprawienie, że przyprawy to nie tylko sól, pieprz i suszone zioła. Na zerwaniu związku wyszłam lepiej niż większość koleżanek, po złamanym sercu została mi fascynacja przyprawami, podczas gdy koleżankom zostawały dzieci i kredyty na mieszkania. Pewnie niektórzy(...)kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce
ladykitchenpotraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao(...)grzałki były włączone od góry i dołu – bez termoobiegu). Po 18 minutach druga blacha makaroników wyglądała niestety ciut gorzej niż pierwsza – niższe i takie pomarszczone jak suszone śliwki Nie wiem czy to wina położenia blachy czy też tego że dłużej „czekały” na wypiek niż pierwsze. Byłem trochę zawiedziony, ale stwierdziłem że trzeba dokończyć „dzieło
Kuchenne Wariacjeżucia? Suszone śliwki! Bakalie, takie jak suszone śliwki czy morele mają właściwości podobne do rozpuszczalnej gumy do żucia. Dodatkowo mają niesamowicie dużo cennych właściwości! Morele zawierają m.in. beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo, wspomaga odporność i do tego dobrze działa na wzrok. Warto zwrócić uwagę na kolor kupowanych moreli suszonych: te suszone w sposób naturalny mają kolor(...)ciemnobrązony. Morele siarkowane mają atrakcyjny, pomarańczowy kolor. Zdrowsze i bardziej ekologiczne są morele niesiarkowane . Nie polecam natomiast zastępowania słodyczy suszoną żurawiną, powszechnie dostępną w sklepach. To dlatego, że zawiera ona ogromne ilości cukru! Jeśli już kupujemy żurawinę, to wybierajmy wersję niesłodzoną. Na koniec dla przypomnienia dodam, że choć bakalie to zdrowa przekąska, to jednak są dość kaloryczne, więc
WiszniówkaSzukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt
Kulinarna (nie)codziennośćŚwiat doczekał się wielu pięknych wierszy o miłości, dla mnie najpiękniejsze słowa to: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Bon Appetit MałgorzatySmalec z białej fasoli wegetariańska pasta z fasoli i jabłek Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec
Cztery Fajerymleka 200 ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%) 2 łyzki cukru waniliowego 50 ml rumu 1 łyżka brązowego cukru do obsypania przed pieczeniem Chałkę pokruszyć i zalać mlekiem. Odstawić aż ciasto wchłonie w miarę równomiernie mleko. Śmietankę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym i rumem. Całość wlać do namoczonej chałki. Lekko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy(...)zaangażowania logistycznego. Co za tym idzie, produkty nie przejeżdżają/przelatują wiele kilometrów. Często dowożone są z sąsiedztwa przez niewielkie busy lub odbieramy je sami. Czy jabłka, gruszki i śliwki z sady pana Stasia są gorsze od bananów i pomarańczy z...nie wiadomo skąd? Nie trzeba zresztą aż tak daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się ofercie własnie jabłek. Bardzo często pochodzą
Codzienna kuchnia niecodziennaCIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy w misce, dosypujemy szczyptę cukru i ucieramy do powstania płynnej masy. Dolewamy do tego letniej wody (nie może być zbyt ciepła bo zabije drożdże, ok. 30-35 stopni C), mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy wszystko widelcem, a następnie dokładnie ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji przez ok. 5 min. Na początku ciasto może(...)dół. 5. FORMOWANIE TARTY (10 min) Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je, aby pozbyć się powietrza i rozwałkowujemy na wielkość odpowiadającą średnicy formy do pieczenia. Tarta nie musi być okrągła, możecie użyć też prostokątnej blaszki. Formę smarujemy oliwą, nakładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzeg na około 2 cm wysokości. Uważajcie, aby ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa
Nerds Kitchendacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia, figi, jagody inkaskie, migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze, 3 lub przepiórcze(...)termoobieg), przez około 30 minut.Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka słów uznania, bo smak jest po prostu nieziemski!!! :) JAGODY INKASKIE - "suszone na słońcu, niesiarkowane. Zwane również miechunką jadalną, physalis lub złotymi jagodami są cenione za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich od tysięcy lat. Dzięki swojemu unikalnemu słodko-cierpkiemu smakowi
Wypisz WymalujJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata