szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie(...)minut, aż z wierzchu będzie ładnie rumiane. Możesz też upewnić się patyczkiem czy w środku jest dobrze upieczone. Wyciągnij ciasto i odstaw do wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą
Kocham Czekoladęświeżymi truskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren . 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 jajka 50 gram masła 1/4 łyżeczki soli 100 gram śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 150 gram truskawek Piekarnik nagrzać do 220C tylko dolną grzałką. Formę wyłożyć papierem(...)mąkę. Mieszać drewnianą łyżką okrężnymi ruchami aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i tworzyć kulę. Dodać połowę jajek i wymieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać resztę i ponownie wymieszać. Wysmarować całą blaszkę cienką warstwą ciasta i piec przez około 30 minut. Potem zostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem , dodać serek i delikatnie wymieszać łyżką. Należy uważać, bo masa
Czerwony GupikMoja pierwsza w życiu tarta, z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi! Okazało się, że moja blaszka do pieczenia ma średnicę 29cm co spostrzegłam dopiero w momencie chłodzenia się ciasta No a przepis miałam na 25cm, także spód bardzo cienki - tak czy owak wyszedł pyszny i kruchy! Składniki: Kruche ciasto - 200g mąki pszennej, tortowej - 1 jajko - 100g zimnego masła(...)łyżki cukru pudru - 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego - 300g borówek amerykańskich Za pomocą miksera ubijamy śmietankę 30%, stopniowo dodajemy resztę składników, serek mascarpone po kawałku na sam koniec miksowania. Gotową masę rozmieszczamy na wystudzonym cieście i dekorujemy borówkami amerykańskimi
upichconamąki 1 łyżka śmietany 1 jajko szczypta soli nadzienie: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 2 małe cebule 250 g mascarpone 1/2 śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz, bazylia parmezan wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie, nie rozgotowując warzywa. Cebulę pokroić w kostkę(...)dorzucić do cebuli. Wszystko poddusić do momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Foremkę do tarty wysmarować, wyłożyć nią ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ciasto przez około kwadrans. W tym czasie serek mascarpone zmiksować z jajkami i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podpieczoną tartę wyjąć
Ania i Marcin gotująłyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana(...)odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano ubijamy ją na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany i cukru pudru. Gdy jest już gęsta dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy
VioletoweKucharzenieSERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" Cudowny, aksamitny sernik zrobiony z tony czekolady:) Zużyłam aż 6 (!!!) tabliczek, także sernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się
Słodko-Słony Świat Ilonykurażu jedynie kwaśną minkę;) Zostało mi nieco niedzielnego rosołu, w lodówce miałam sporo zielonych warzyw, to idealny sposób na zupę. Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak! Bardzo polecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść
6nieboJeszcze jedna propozycja na ciasto z owocami. Tort biszkoptowy, przełożony kremem z serka mascarpone i truskawkami. W sam raz na początek lata. Biszkopt upieczony wg dowolnego przepisu z 6 -8 jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku(...)limonki Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Biszkopt przekroić na dwa krążki. Każdy nasączyć syropem z wody i cukru. Na pierwszy krążek wyłożyć 1/3 masy, powciskać połamane drobno ciastka i połówki truskawek, przykryć drugą częścią masy i drugim krążkiem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować truskawkami i czekoladą. Pozostawić na kilka
Praktyczna plcukru pudru 1 jajko krem mascarpone 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 szklanka śmietanki kremowej 30 % Dodatkowo 0,5 kg truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na ciasto wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Spód tary dokładnie podziurkować widelcem, dać do lodówki(...)Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ostudzonej tarty. Umyte i pokrojone truskawki ułożyć na tarcie. Smacznego
pink envelopeKREM -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -250 g serka mascarpone -1 śmietan-fix (opcjonalnie) BUDYŃ MARCHEWKOWY -700 ml soku marchewkowego typu kubuś -u mnie marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy -0,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40 g -100 g margaryny lub masła Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy wraz z cynamonem i sodą. W misce jajka wraz(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy. Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy
Ciastkozercypomarańczy starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać
potrawyregionalnedań, ciast czy deserów i do tych na wytrawnie. Jak robię z nim deser to nie dodaję już śmietany kremówki, tylko mleko, żeby było lżej i mniej kalorycznie. Kakao powoduje, że nie jest bardzo słodki, dlatego jeśli ktoś preferuje więcej słodyczy to musi do serka dodać więcej cukru pudru. Udanego dzionka :)) Składniki na 3 porcje: 250 g serka mascarpone około
kruche babeczkiproszku do pieczenia Krem śmietankowy: 400 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 400 g truskawek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto waniliowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. W innym przypadku z piekarnika możemy wyjąć(...)której dno wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie wykładać). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć z górką, należy zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i dalej piec. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do studzenia. Ostudzone przekroić na 2 blaty
Nastoletnie Wypiekaniezmiksowałam na gładką masę. Do drugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę
bastalena