zmieszaj je z ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dwie blaszki do pieczenia nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną blaszkę, upiecz blaty na dwa razy. Podziel ciasto pomiędzy blachy i wygładź powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 - 45 min, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw(...)następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj resztą kremu wierzch i boki ciasta. Krem trochę
Chilli Czosnek i Oliwawszystkie składniki powinny by c w temperaturze pokojowej) 700 g twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 240 g drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 200 g jeżyn Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru
Kuchnia bezglutenowałyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka kakao Krem waniliowy: 200 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 175 g serka mascarpone 3 łyżki mleka w proszku niegranulowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego Krem straciatella: 375 g serka mascarpone 2 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku niegranulowane(...)sztywno, pod koniec dodając cukier puder, serek mascarpone, mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia. Pierwszy nasączony blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na biszkopcie rozsmarować krem waniliowy i przykryć II nasączonym blatem ciasta. Wysmarować dżemem wiśniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
Nastoletnie Wypiekaniemieszankę kawową i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.Gdy ciasto będzie całkowicie zimne możemy przygotować masę kawową(...)mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ja do serka, miksujemy tylko przez chwilę.Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto
Kulinarne przygody GatityTort bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżo zmielonej kawy i podany z mnóstwem owoców sezonowych. Niebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście(...)upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto” , a pod koniec wsyp cukier puder. Następnie cały czas miksuj i dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier lub kawę. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej
Kuchnia bezglutenowaOd zawsze kocham serniki….:)! Dlatego jest ich najwięcej na blogu…. Możecie znaleźć tutaj serniki pieczone: dyniowy, nowojorski, limonkowo-miętowy, mokka, kajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński
UgotujmyTo.plciasta uformować kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki jeszcze na 30 minut. (można ten krok pominąć jeśli bardzo nam się spieszy). Nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. Ciasto ma być(...)lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Schłodzoną kremówkę umieścić w misce i zacząć miksować. Powoli po jednej łyżce dodawać serek mascarpone i cukier. Krem będzie gęsty, jednak uwaga - nie ubijać za długo, gdyż wtedy może się zważyć. Krem
Mania Wypiekaniapszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle zależy jaki efekt chcemy uzyskać.Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika. Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KREM: Galaretkę(...)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą
Wanilia i Kardamonserka mascarpone - 150 g śmietany kremówki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki gorącej wody - skórka starta z połowy pomarańczy Dekoracja: cząstki pomarańczy. Składniki na 12 tartaletek. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Gotowe wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta wylepiamy(...)żelatyną. Gotową galaretkę nakładamy do połowy tartaletek. Jak galaretka pomarańczowa zastygnie robimy krem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i czekamy jak wystygnie. Teraz ubijamy śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone a następnie żelatynę i startą skórkę z pomarańczy. Gotowy krem wyciskamy na tartaletkę i zdobimy kawałkiem pomarańczy. Smacznego
Kuchenne Wariacjeśmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. 2. W drugiej misce wymieszać mikserem puree z dyni, olej(...)przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton
Mała Cukierenkaśmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. 2. W drugiej misce wymieszać mikserem puree z dyni, olej(...)przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton
Mała Cukierenkaurodzinowym dla jego żony - prawda, jaki miły prezent? W środku jasny biszkopt, przełożony musem śliwkowym, pachnącym cynamonem i krem na bazie serka mascarpone. Do musu można użyć śliwek z kompotu, wówczas nie trzeba już raczej dosładzać. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia mus: ok 500 g śliwek (mogą być z kompotu) 2 łyżki cukru łyżka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać
6niebododajemy śmietanę 12%. Gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy groch lub fasolę z ciasta. Pieczemy dalej(...)koniec ubijania śmietany(jak jest już sztywna) stopniowo dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy. Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy. Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową. Wkładamy całość wkładamy do lodówki na 15 minut. Czekoladę
Ciasta z tradycjamiłyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka 250 ml kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka mąki Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem(...)ciasta do papilotek , następnie po łyżeczce budyniu i znowu łyżka ciasta. I tak do wykończenia składników. Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie: Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut
kolorowotorcikowo