ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:119/184)

Czekoladowe muffiny z owocami 169

Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. * Nadają się praktycznie wszystkie owoce, zarówno świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto z winogronami 434

słodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)   szczypta soli   8 łyżek cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia   ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę

Grunt to przepis!
Sezamowiec z masą chałwową 276

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki(...)placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C. Masa kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego dżem najlepiej z czarnej porzeczki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Czerwcowe gotowanie czyli... 196

ostatnio zasięgi poumierały!!!). Miłego niedzielnego wieczoru!!! Fińskie bajgle i kruche ciasto z powidłami i migdałami pachnące pomarańczą. Bardzo łatwe w przygotowaniu lody kawowe. Sałatka z bulguru z grillowanymi szparagami, papryką i cukinią kontra Sałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry.  A na podwieczorek drożdżówki z konfiturą z porzeczek i kruszonką LUB słodkie kulki daktylowe! A może fińskie ślimaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 231

wody mineralnej opcjonalnie: garść liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. 2. Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli

Domowa Cookierenka Agi
Babka kokosowo- cytrynowa 159

odrobiny soku z cytryny i mleka przyrządzić lukier. Polać nim wystudzone ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. A na koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam od sklepu zielonabazylia kilka produktów do przetestowania. Są to: dżem malinowo-żurawinowy, dżem jagodowy z czarną porzeczką i kilkanaście lodów na bazie czystych soków owocowych. Sklep ten zajmuje

My simple kitchen
Babeczki kruche na wielkanocny stół 201

łyżki śmietany,pół szklanki cukru.  Wykonanie:   Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut.    Część nadziana jest nutellą, dżemem z czarnej porzeczki i musem z banana. Dekorowane są owocami, startą czekoladą i groszkami

Mój Smak na Życie
Dżem z czarnej porzeczki 195

ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki  80 dag cukru kryształu  Owoce oczyścić, umyć, wymieszać z cukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć ok. 10 minut i gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby

Apetyczna babeczka
Kostka piernikowa 262

ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki(...)wszystko za pomocą miksera (na małych obrotach). Mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam formy o wymiarach 20 x 30). Ciasto pieczemy przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy je poziomo na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy 2 częścią ciasta. Do małego rondelka

Ciastka i ciasta
Kruche Marchewki 361

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;) Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:) Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub

Czerwona Porzeczka
ekspresowy piernik bez jajek 2107

Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek.  *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 3 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki(...)oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) duża łyżka przyprawy do piernika na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru  2 łyżki kakao łyżka wrzątku  Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Urodzinowy tort tiramisu 163

nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 20 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki wycięłam 2 grube(...)łyżki drobnego cukru do wypieków 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Pozostałe: 500 gram malin zmiksowanych owoce na wierzch u mnie maliny, borówki, porzeczki, truskawki i kiwi 1 szklanka wystudzonej kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia boków czekolada starta na wióry na wierch Przygotowanie: Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na jednolitą, kremową

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 146

razowej i pełnoziarnistej, z migdałami i sezamem.  Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku.  Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych.  Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe.  Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki(...)tłuszczu oraz  3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtowiec z leśnymi owocami 209

ciasta o średnicy 20 cm Masa jogurtowa 800 g greckiego jogurtu 5 łyżeczek żelatyny w proszku 50 ml wody 100 ml śmietanki lub mleka 80 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki soku z cytryny Spód ciasteczkowy 150 g czekoladowych ciastek 100 g rozpuszczonego masła Galaretka owocowa 400 g mieszanych owoców, u mnie jagody, maliny, porzeczki 2 łyżeczki żelatyny(...)galaretkę. Namocz żelatynę w wodzie. 300 g owoców zagotuj z cukrem, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Ostudź galaretką i kiedy zacznie krzepnąć dodaj resztę owoców i wylej galaretkę na ciasto. Wstaw do lodówki. Galaretka jest jedynie lekko ścięta. Całość posyp pistacjami. The post Jogurtowiec z leśnymi owocami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 214

Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;) Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców. Tego nie możemy być(...)wiem jak Wy, ale ja chętnie poświęcam czas na robienie przetworów od kiedy zdałam sobie sprawę, że jest to inwestycja w moje i moich domowników zdrowie :) Składniki: 1 kg porzeczek czerwonych , 1 kg jeżyn , około 40 dkg cukru . Owoce umyć i dokładnie odsączyć z wody, oberwać szypułki. Zasypać cukrem i lekko ugnieść. Odstawić do lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna