pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru (dałam ksylitol bez mielenia) dodatkowo: - 200g ulubionych owoców, u mnie mrożone porzeczki czerwone i czarne, maliny i jeżyny (kwaśna mieszanka
Smaczne Zdroweprzetwory, kompot czy jako dodatek do ciasta czy do deserów to zupełnie co innego. Wtedy wady stają się zaletami. Wiśnie mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru ze środkami żelującymi, ale przecież jabłka i porzeczki zawierają naturalną pektynę więc można właśnie te owoce łączyć
Smaczna Pyzajest fajnie kwaskowe, wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki(...)jajek 150 g masła 200 ml mleka 210 g brązowego cukru ( lub trochę mniej białego ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3,5 łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie: Jajka
Opowieści z piekarnikaDwa razy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem
Kuchnia domowa AniSezon dyniowy jeszcze w pełni, także mam dla Was propozycję na mini pierożki, takie na jeden raz, wypełnione dobrze doprawionym farszem o pięknej słonecznej barwie
Czerwona PorzeczkaTrzy bit Jogurtowiec z truskawkami Łaciaty torcik z kaszy manny Śmietanowiec agrestowy Torcik tęczowy bez pieczenia Sernik na zimno z galaretką Sernik na zimno z czarną
Ala piecze i gotujezwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana(...)świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią) 125 g masła 1/4 szklanki oleju 1 kg mąki 500 g wiśni, porzeczek, rabarbaru, jagód lub innych owoców opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do mokrych owoców kruszonka (75 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 szklanka mąki pszennej
Poezja smakudrożdży 2 łyżki cukru jagody agrest czerwona porzeczka 170 ml letniego mleka 300g mąki jajko łyżeczka soli cukier perlisty migdały Bakal Sposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz owoców). Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na 40 minut
Wielki apetytłyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórylaskowe -orzechy brazylijskie -orzechy włoskie -nerkowce -migdały -porzeczki czarne suszone -morele Do masła dodajemy płatki owsiane i podsmażamy je kilka minut. Orzechy przekładamy do ścierki, zawijamy ją i tłuczkiem rozgniatamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie dodatki i cukier, mieszamy i wystudzamy. W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą
BaRepasNajlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą oko:) Te drożdżówki(...)oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić i polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru. Składniki na ok. 12 szt : 2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg) 3 dkg świeżych drożdży( lub 7 g suchych) 3/4 szklanki mleka
Maślane ciasteczkoWitam Was sylwestrowo! :) Życzę udanej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:) A teraz tegoroczny hit świąt- przecudne, przesłodkie- nie tylko w wyglądzie, reniferkowe muffinki
Czerwona Porzeczkaoddychania spalinami Pewnego Śląskiego Miasta lub Miasta na "S", z Którego Wszyscy Się Śmieją, człowiek może pooddychać spalinami z aromatem kwitnących wszędzie lip. Osiągnęłam istne apogeum szczęścia odkrywając, że porzeczki na krzaczkach nadają się już do jedzenia a stokrotki usrosły na tyle, że można z nich pleść wianki. Uwielbiam pleść wianki! Zupełnie jak chodzić boso po trawie. Pielęgnować swój ogródek(...)objadać się przez resztę dnia czereśniami. Cierpieć z powodu zjedzenia zbyt dużej ich ilości . Innymi słowy, mam bzika na punkcie nicnierobienia. Z przerwami na jazdę na rowerze i pieczenie ciasta czekoladowego. Najbardziej czekoladowego, jak tylko można sobie wyobrazić. W przeciwieństwie do brownie żadna ciocia ani babcia nie powie, że "to chyba zakalec". Jest wilgotne, miękkie i rozpływające się w ustach
Wrzosowa Polana28.09.2018 Nie konwencjonalny deser, bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, naprawdę warto spróbować, daję słowo nie jeden raz go zrobicie:)) Składniki 8 średnich jabłek obranych konfitura dowolna
gotuj ze mnązmniejszy to nieco jego słodycz. Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:) składniki: ok 400 g krakersów 400 g (puszka) masy kajmakowej (najlepsza z gostynia) 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek 250 g słonecznika krem: 200 g masła
6niebo