ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:121/184)

Smak lata - migdałowy tort z owocami 157

tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Obiad gotowy
Wykwintny Zawrót Głowy 191

Kochani! Dzisiejszy wypiek wymaga cierpliwości, wytrwałości i tylko tylu jajek, ile podano w przepisie. Nadmiar jajek w zasięgu ręki  jest niebezpieczny, kiedy robi się ciasto

Kuchnia smaków
Tort komunijny 178

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Poncz:  1/2 szklanki słodkiej herbaty(...)100g margaryny,  800ml mleka,  2 budynie waniliowe,  szklanka cukru,  2 żółtka,  łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,  100g białej czekolady,  dżem z czarnej porzeczki. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową

Z miłości do słodkości
Czekoladowe muffiny z owocami 161

Mięciutkie, mocno czekoladowe muffinki, do których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest(...)wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. * Nadają się praktycznie wszystkie owoce, zarówno świeże jak i mrożone. W przypadku drobnych owoców mrożonych, takich jak jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, natomiast

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto z winogronami 418

słodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe)   szczypta soli   8 łyżek cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia   ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę

Grunt to przepis!
Sezamowiec z masą chałwową 265

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki(...)placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C. Masa kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego dżem najlepiej z czarnej porzeczki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Czerwcowe gotowanie czyli... 187

ostatnio zasięgi poumierały!!!). Miłego niedzielnego wieczoru!!! Fińskie bajgle i kruche ciasto z powidłami i migdałami pachnące pomarańczą. Bardzo łatwe w przygotowaniu lody kawowe. Sałatka z bulguru z grillowanymi szparagami, papryką i cukinią kontra Sałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry.  A na podwieczorek drożdżówki z konfiturą z porzeczek i kruszonką LUB słodkie kulki daktylowe! A może fińskie ślimaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 222

wody mineralnej opcjonalnie: garść liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. 2. Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli

Domowa Cookierenka Agi
Babka kokosowo- cytrynowa 150

odrobiny soku z cytryny i mleka przyrządzić lukier. Polać nim wystudzone ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. A na koniec chciałabym się jeszcze rozwiać tajemnicę otrzymanej przeze mnie wczoraj przesyłki :) Otóż dostałam od sklepu zielonabazylia kilka produktów do przetestowania. Są to: dżem malinowo-żurawinowy, dżem jagodowy z czarną porzeczką i kilkanaście lodów na bazie czystych soków owocowych. Sklep ten zajmuje

My simple kitchen
Babeczki kruche na wielkanocny stół 192

łyżki śmietany,pół szklanki cukru.  Wykonanie:   Ciasto szybko zagnieść. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować cienkie placki. Szklanką wykrawać okręgi i układać w foremkach na babeczki, nasmarowanych wcześniej masłem. Piec w temp. 180 st. przez 15 minut.    Część nadziana jest nutellą, dżemem z czarnej porzeczki i musem z banana. Dekorowane są owocami, startą czekoladą i groszkami

Mój Smak na Życie
Dżem z czarnej porzeczki 190

ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki  80 dag cukru kryształu  Owoce oczyścić, umyć, wymieszać z cukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć ok. 10 minut i gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby

Apetyczna babeczka
Kostka piernikowa 240

ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki(...)wszystko za pomocą miksera (na małych obrotach). Mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam formy o wymiarach 20 x 30). Ciasto pieczemy przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy je poziomo na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy 2 częścią ciasta. Do małego rondelka

Ciastka i ciasta
Kruche Marchewki 346

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;) Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:) Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub

Czerwona Porzeczka
ekspresowy piernik bez jajek 2100

Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek.  *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 3 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki(...)oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) duża łyżka przyprawy do piernika na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru  2 łyżki kakao łyżka wrzątku  Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Urodzinowy tort tiramisu 154

nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 20 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki wycięłam 2 grube(...)łyżki drobnego cukru do wypieków 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Pozostałe: 500 gram malin zmiksowanych owoce na wierzch u mnie maliny, borówki, porzeczki, truskawki i kiwi 1 szklanka wystudzonej kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia boków czekolada starta na wióry na wierch Przygotowanie: Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na jednolitą, kremową

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania