kolejny w tym roku zostałam obdarowana owocami z babcinego ogródka- tym razem były to czarne porzeczki. Początkowo miał powstać z nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania
Wrzosowa Polanaucieram. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Owoce dodaję do masy i mieszam. 4. Poncz : Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. 5. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny
Tradycyjna kuchnia Kasijakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki puree z dyni pieczonej pozostałe: 2 łyżki owocu granatu 30 g czekolady gorzkiej kawałek dyni pieczonej
wesoła kuchniaNastępnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces zagniatania. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około(...)powietrza lub owoców. Najlepiej schować je do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka należy często wymieniać, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Pierniczki miękną też w wilgotnych pomieszczeniach. Uwaga! Bez względy na sposób – pierniczki najlepiej lukrować (jeśli się na to zdecydujecie) dopiero, gdy zmiękną. *na podstawie przepisu z książki: „Ciasta domowe” Barbary
Słodkie okruszkiKażdy tak czasem ma, że nagle nabiera ochoty na coś słodkiego. Jakieś ciasto, ciasteczko, czekoladka… Coś małego słodkiego tak za nami chodzi, że przekopujemy szafki, aby coś znaleźć, co zaspokoi tę potrzebę. A gdyby tak, zamiast szukać, upiec szybkie i w dodatku bardzo zdrowe ciasto kokosowe, w którym nie znajdziecie ani cukru, ani białej mąki, a mimo to będzie(...)mlekiem do suchych składników. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Wyrównujemy wierzch i układamy na nim owoce oraz orzechy/czekoladę. Pieczemy przez około 40-45 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Studzimy, dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów i podajemy. Ciasto świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Smacznego! (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random
Analiza Smakujest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie zawiódł. Knedle nigdy się nie rozpadły w trakcie gotowania (choć używałam różnych odmian ziemniaków), zawsze są sprężyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Co do śliwek to zawsze używam węgierek, ale tych starych odmian o niewielkich owocach(...)odkładamy. Obie mąki mieszamy przesiewamy do dużej miski. Ziemniaki przeciskamy przez praskę z masłem wprost do mąki, delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, formujemy wałek, a z niego odcinamy kawałki wielkości około dwóch śliwek, rozpłaszczamy i zawijamy śliwkę, sklejamy i formujemy kształtną kluskę, odkładamy
Rozpustne gotowaniesmaku Świetny jako dodatek do deserów, nadziewania naleśników czy przekładania ciast. A swoją droga, to jak mówicie d-żem, czy dżem ? Ja jako dziecko nie lubiłam dżemów i tej kanciastej nazwy też nie Kojarzył mi się z kwaśnymi produkcjami porzeczkowymi mamy (sorki mamo;) Warto, jeśli lubicie cząstki owoców, podzielić maliny na dwie części. Jedną dodać na początku razem(...)borówki amerykańskiej 1 kg cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 laska wanilii, z której wydłubujemy do owoców nasiona i laskę wrzucamy do garnka z owocami Sposób przygotowania Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy, do ulubionej konsystencji, najlepiej jeśli gotowanie podzielimy na kilka dni i będziemy robić to na niewielkim ogniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych
Mieszam w Garnkukońcu przekonałyśmy się (ba! wręcz się zakochałyśmy) w połączeniu tofu z mango i generalnie zapałałyśmy miłością do "oszukanych" serników :D Nigdy także nie wykorzystywałyśmy winogrona do ciast, więc i to jest nasza pierwsza i niezwykle udana próba <3 Składniki (śr: 18cm): Owsiano-żurawinowy spód -190g mąki owsianej (bezglutenowej) -120g żurawiny (najlepiej niesłodzonej(...)dojrzałego banana Tofurnik z mango -250g tofu naturalnego -300g miąższu z mango -1 dojrzała limonka (sok i otarta skórka) -ksylitol -10g agaru Dodatkowo -winogrono + inne ulubione owoce SPÓD Żurawinę zalać gorącą wodę i zostawić na 5 minut. Po tym czasie przepłukać ją i zostawić na sitku do odsączenia. Włożyć żurawinę do obrotowego blendera wraz z bananem
Candy Pandasjuż sama nie wiem... Choć doskonale zdaję sobie sprawę, że jabłka to jesienne owoce, w dzisiejszym świecie pełnym wybryków niekoniecznie natury są dostępne cały rok. Ba! Nie tylko dostępne, ale też pyszne. Sezon zszedł na dalszy plan, i niemal już nikt poza kulinarnymi blogerami i innym na punkcie jedzenia zafiksowanymi osobami, nim sobie głowy nie zawraca. Smutne to troszeczkę(...)Jakiś czas temu dostałam spory worek jabłek od Brata C., z jego ogrodowej jabłonki. Trochę kwaśne, raczej twarde, nieco obite. Smaczne, ale bez większego zachwytu świeże. Do ciast - idealne. Właśnie one zmotywowały mnie do przygotowania tego wyjątkowego ciasta.Jabłecznik ten u Oli znalazłam wieki temu (no dobra, ponad miesiąc. Ale w tempie, w jakim kolekcjonuję nowe przepisy, miesiąc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJednak kiedy już się uda, nagrodzą nas nie tylko uroczym wyglądem, ale też bajecznym smakiem. Dzięki dodatkowi borówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie! Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia i jestem pewna, że by mi się nie znudziły. Placuszki(...)cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać jagody. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać ciepłe z syropem klonowym i świeżymi owocami. Smacznego! Gdy pisałam tego posta, Pączusia ni z tego ni z owego, nagle postanowiła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie. Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)Keksówkę (lub małą kwadratową formę 20x20) smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas przelewania ciasta do formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam ze sobą. Sypką mieszankę dodaję
W kuchni Karmel-itkibanan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy(...)sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez
Wymiar Zdrowiabanan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy(...)sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez
Wymiar Zdrowiahimalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie(...)Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło z syropem klonowym lub miodem, owocami
Menu Zdrowiaciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym. Ciasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć(...)Cały czas ucierać.Mąki połączyć wraz z sodą , kakao i przyprawą do piernika. Dodać do masła i dalej ucierać. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciem