dobry w smaku. Co prawda nie dałam do niego żadnych owoców, bo zależało mi na tym, by tort podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki
Smakowy RajIdealne letnie śniadanko. Uwielbiam pieczone omlety, które smakują i wyglądają jak ciasto :) Ten tak właśnie się prezentuje, a najlepsze w nim jest to, że można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet(...)wyjdzie za suchy. Na wierzch moja ulubiony zdrowa nutella, czyli czekoladowy krem z awokado. Idealnie pasuje do omleta i cudownie łączy się ze smakiem świeżych owoców. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej ulubionej szczypta sol 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu Krem czekoladowy: 1/2 awokado 1/2 dojrzałego banana 1 łyżka
Healthy food explorersztuk) 250 g ricotty 100 g m ą ki pszennej 30 g cukru 8 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 2 jaja szczypta soli Dekoracja: owoce, miód **** INGREDIENTI (18-20 pezzi) 250 g di ricotta 100 g di farina 30 g di zucchero 8 g di lievito vanigliato 125 ml di latte 2 uova(...)Masę na placuszki miksujemy. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Usmażone placuszki podajemy z owocami i miodem. **** PREPARAZIONE In una ciotola settaciate la farina
La grande e la piccola cuocaciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić(...)wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe. Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje
W garach u Gosiwędzoną makrelą i pierogi z dynią :) PIEROGI Z KACZKĄ (na ok. 40 pierogów) Składniki na ciasto 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 1 pierś kaczki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 3 owoce ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 50 g suchej kaszy gryczanej 1/2 średniej cebuli(...)miękkości kaczki, pod przykryciem. Potrwa to około 20 - 30 minut. Odstawiam "odcedzoną" kaczkę do wystudzenia. Kaszę gryczaną gotuję na sypko z dodatkiem soli. W oczekiwaniu na kaczkę przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę zalewam ciepłą wodą, dodaję szczyptę soli i zagniatam miękkie ciasto, pod koniec dolewając olej. Może się nieco kleić jeszcze do dłoni - nie dodaję jednak więcej mąki, dosypiemy
W kuchni Karmel-itkipewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty(...)ciasta ucieranego. Wtedy będzie trochę łatwiej. Jeśli używamy zwykłej lalki, musimy wydrążyć środek tak, by zmieściły się tam nogi. Lalce tworzymy gorsecik z lukru i odkładamy na bok. Na podstawie umieszczamy odrobinę kremu śmietankowego, a na nim pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go bardzo lekko herbatą i nakładamy krem śmietankowy. Na nim układamy kolejny krążek, nasączamy i układamy krem z owocami
Ratunku obiadktóra krwi nie przypomina, ale smakuje wybornie! Babeczki z cukrowym szkłem 12 sztuk Składniki: Ciasto: 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła 120 g cukru 3 jajka kilka kropel czerwonego barwnika kilka łyżek konfitury truskawkowej (najlepiej takiej z kawałkami owoców) Cukrowe szkło: 1/2 szklanki cukru 25 ml wody Krem: 250 ml śmietanki kremówki(...)zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Następnie wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 20-30 minut do tzn. suchego patyczka. W czasie kiedy pieką się nasze babeczki
PatiGotujecieście i pożałowałam tego. Otwory wyszły idealnie proste, ale zdecydowanie za małe! P.S. Babeczki Czarny Las nadziałam frużeliną wiśniową z dodatkiem czereśni , którą bardzo polecam! Jednak ze względu na to, że sezon na czereśnie jest krótki w przepisie poniżej podałam przepis na frużelinę wiśniową. W sezonie wystarczy połowę owoców(...)cukier i wodę. Całość gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie i czereśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik. Skrobię ziemniaczaną zalewamy dwiema łyżkami soku z owoców i wlewamy do garnka. Mieszamy całość energicznie. Ponownie umieszczamy garnek na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję kisielu
Słodki Pomysłchoć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru
Apetyczna babeczkałyżeczki soli 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 3 jajka 100 g roztopionego masła 250 ml maślanki 250 g czarnych malin (lub innych sezonowych owoców) Kruszonka migdałowa: 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej* 50 g cukru, najlepiej trzcinowego 50 g zimnego masła * PRZYGOTOWANIE Babeczki na maślance Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą(...)oraz wlej maślankę. Roztrzep za pomocą rózgi. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników. Wsyp czarne maliny i delikatnie rozprowadź je w cieście (część możesz pozostawić na wierzch). Papilotki włóż do foremki na muffiny i wlej po 2 łyżki ciasta do ok. ¾ wysokości foremki. Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kilka czarnych malin
Food Squarewięc do ciasta dodaję niewielką ilość cukru, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki bądź nie dodajecie do nich dużej ilości dodatków dodajcie do ciasta większą ilość cukru. Przepis na gofry wykorzystałam z bloga KulinarnePrzeboje . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiące gofry – Składniki 300 gram mąki pszennej 2 średnie jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 80 ml oleju do ciasta łyżka cukru(...)ubite jajka i delikatnie wymieszać je z ciastem. Gofrownica zależnie od posiadanego modelu nagrzewa się przez kilka minut. Warto ją włączyć gdy rozpoczynamy przygotowywanie ciasta, jak ciasto będzie gotowe gofrownica już też będzie odpowiednio nagrzana. Na nagrzaną gofrownicę nalać odrobinę oleju, rozsmarować pędzelkiem bądź papierem kuchennym i ściągnąć jego nadmiar. Nalać porcje ciasta, zamknąć gofrownice. Gofry pieką się przez kilka
To Musisz Wiedziećtruskawki … lub też inne owoce , na które macie ochotę! SKŁADNIKI:( 26×30 )– mleko – 5 szklanek– budyń bananowy z cukrem – 2 op– masło – 200 g– żółtko – 4 szt– cukier – 1 szklanka– mąka – 1 szklanka– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka– herbatniki
Ostra na Słodkoporze roku idealnie pasują do niego sezonowe owoce, np. słodkie truskawki. Udostępnij Składniki na sernik z mascarpone Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 6 jajek wielkości M 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) 3 / 4 szklanki cukru Kruche ciasto na spód: 100 g zimnego masła 100 g cukru(...)żółtko oraz wodę, krótko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, założyć obręcz. Zimnym kruchym ciastem równomiernie wylepić dno, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 15 minut . Ciasto wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Masa serowa: Do misy robota kuchennego
niecodziennikparyryby. Popularnymi daniami są: frytki robione z yuki, patacones (placki z platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą
Codzienna kuchnia niecodziennaodrzucenia – bananowe gofry na kefirze. Pyszne, delikatnie słodkie i chrupiące. Idealne na weekendowe śniadanko albo do zabrania na piknik. Świetnie komponują się z domową konfiturą i świeżymi owocami. Polecam Takie gofry to także fajna propozycja dla najmłodszych. Mój 7 miesięczny synek chętnie się nimi zajadał Przygotowanie jest jak zwykle bardzo proste i szybkie, aby wszystkie zabiegane Mamy mogły(...)masę np. za pomocą ręcznego blendera. Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Ciasto nakładaj do gofrownicy za pomocą chochelki. Nie trzeba dodatkowo smarować jej olejem. Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut. Podawaj z ulubionymi owocami. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW: 193kcal Białko: 6,3g Węglowodany
Natka Pietruszki