kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej
Quinoa Raz!Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba energetyczna. Świetnie sprawdzą się w podróży czy jako przekąska do pracy. Smacznego
Health-Fit-LifeLatem najbardziej lubię desery z owocami, a wśród nich chyba najbardziej wszelkiego rodzaju chłodniki i owoce w syropie, podawane mocno schłodzone. Dlatego dzisiaj proponuję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Wbijcie go tam, gdzie nie ma owoców. Patyczek powinien być suchy. Smacznego
Smak mojego domumisy miksera wlać kremówkę i mleczko skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta. Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest
Wanilia i KardamonWielu rzeczy jeszcze nie robiłam i na tej baaardzo długiej liście jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi
Pieguskowa KuchniaArbuz to najlepszy owoc na upały. Można się najeść i napić przy okazji. Ostatnio zakupiliśmy jednego olbrzyma i nie mogliśmy go przejść więc część wykorzystałam do
Monia miesza i gotujeLato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;) Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i
Kuchnia w czekoladzieTakie ciasto pamiętam z dzieciństwa ..Moja mam robiła go często i z różnymi owocami :).. Jest zarówno łatwe w wykonaniu przez każdego a zarazem bardzo smaczne.. składniki:blacha 25 X 30 cm 1 i 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 l jagód Wszystkie składniki muszą
Ugotujmy Cośczasie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15-17 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Z ciasta można formować dowodne kształty można śmiało nadziać je dżemem lub innym owocem :) np truskawkami
Delicious TitbitsRozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 kg sera na sernik 1 śmietana 330 ml, u mnie 18% 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżki żelatyny 3
czarrna od kuchniWitajcie, dziś chcę Wam zaproponować ciasto idealne na zbliżające się Walentynki, pod warunkiem, że macie jeszcze zachomikowane mrożone truskawki ;). U mnie coś tam jeszcze pozostało i
Cynamonowe szczęścieSkładniki 3 bardzo dojrzałe banany (im czarniejsze, tym lepsze) 2 średnie jaja 125 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 160 g mąki 50 g
OliveandThyme