ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:843/1704)

Pierogi pilzneńskie z borówkami - tradycyjny przepis woj. podkarpackiego 228

Pilzno niemal w całości znajduje się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar Jastrzębsko-Żdżarski, Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie) bogato zalesionego i obfitego w owoce leśne i grzyby. Zbieranie owoców leśnych: borówek, malin i czernic jest tu bardzo rozpowszechnione. Pierogi z borówkami robione są zgodnie z tradycyjnymi przepisami przekazywanymi z matki na córkę. Najczęściej spożywano je w piątek(...)przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam na to, że zostanie jeszcze na jutro, ale niestety

Passions hobbies life
Placuszki jogurtowe z owocami 177

kolejny postanowiłam dołączyć do zabawy i razem z innymi blogerkami uczestniczyć w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wspólnie wypiekamy śniadaniowe placuszki jogurtowe z owocami (w tym przypadku miały to być truskawki, ale oczywiście każda z nas doda to co chce). Ja upiekłam je na śniadanie, ale podzieliłam się z mężem – byłam taką cudowną żoną co zrobiła dostawę(...)jajka i olej dodajemy cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między placuszkami. W lekko podsmażone placuszki układać owoce. Smażymy ok 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy gorące – możecie je posypać cukrem pudrem, polać śmietanką

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto ucierane z owocami 145

Prościej być nie może. Tylko wymieszać ze sobą składniki i gotowe. Można do niego wrzucać te owoce na które akurat jest sezon, a i mrożone też się sprawdzą. Polecam wszystkim, a szczególnie tym którzy swoją przygodę z pieczeniem dopiero zaczynają. To ciasto nie może się nie udać :) U mnie z ostatnimi już

Polska Zupa
Bezglutenowe ciasto kokosowe :) 188

jakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe

Zdrowie na języku :P
tort z mascarpone i malinami 203

składniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem 163

dodatkiem płatków migdałowych, o delikatnym, korzennym aromacie :) Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem  ok. 350 g rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju 80 ml jogurtu 250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu + płatki migdałowe do posypania Piekarnik rozgrzać do 180°. Owoce umyć i osuszyć, rabarbar pokroić na kawałki, truskawki(...)wymieszać – 1 łyżka jogurtu – wymieszać – 2-3 łyżki mąki, itd.), stale miskując, jednak nie za długo. Gdy ciasto jest już starannie wymieszane, przełożyć je do wyłożonej papierem lub natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki, wierzch posypać mielonymi migdałami (można pominąć), nałożyć owoce i ewentualnie posypać je 1-2 łyżkami cukru z dodatkiem cynamonu lub wanilii / tonki czy imbiru

FitKot
Tarta kokosowa z mango. 240

był strzał w dziesiątkę! Powstał pyszny, kremowy, o subtelnym kokosowym smaku deser. Początkowo z mango planowałam przygotować mus. Ostatecznie pokroiłam owoc w cienkie plastry, które ułożyłam na wierzchu tarty. Puentę stanowiły wiórki kokosowe :) Polecam :)   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 250 g serka mascarpone

zadanie-gotowanie
Leśny mech 162

postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas(...)godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Leśny mech 6235

postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".Tortownica: średnica 25 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia(...)godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego

Słodkości i nie tylko
PAIN PERDU Z OWOCAMI LATA 128

może również stanowić świetną przekąskę na podwieczorek. Słodziutki i rumiany, podany z konfiturą lub smażonymi owocami, palce lizać! Można go również podać na śniadanie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat odpowiednich składników do przygotowania jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 416

ulubiony sernik w wersji na zimno niewątpliwie przywołuje ciepłe dni. Na majówkę sprawdzi się rewelacyjnie i cóż z tego, że ma padać, dobre ciacho nie potrzebuje przecież pięknej pogody. Ciasto jest na tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku  10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych(...)mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego  Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce  Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia

Kubki smaku
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 170

kuchni i pasję do jedzenia tych Małych Ludzi. :) Składniki: ciasto: 200 g mąki 120 g masła w temperaturze pokojowej 35 g skrobi ziemniaczanej 80 g drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej szczypta soli nadzienie: 500 g jeżyn (świeżych lu rozmrożonych i odsączonych) dżem jeżynowy lub z owoców leśnych (albo inny np. marmolada cytrynowa) cukier cukier puder(...)dłońmi i uformować kulę. Zawinąć w folię i schłodzić przez 1/2 godziny w lodówce. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6 - 8). Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych masłem foremkach. Na spód każdej tartaletki wyłożyć warstwę dżemu, a niej ułożyć owoce jeżyn. Posypać cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 20 - 25 minut

zadanie-gotowanie
Księżycowe BAT ciasteczka 168

lekko ściemnieć pod wpływem ciepła i tlenu, można ich takich użyć, ale jak chcemy zachować jasne owoce wystarczy pokrojone owoce włożyć do lodowatej wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole

I tu będę miała takie te
Szybkie i puszyste ciasto z wolnej Polski ;) Kompozycja nr 2: z bananami i gorzką czekoladą 146

przepis na ciasto, które powstało z nadmiaru bananów. Ostatnio jeden z dyskontów spożywczych dał bardzo dobrą cenę na te owoce. Czasy komuny, kartek i pustych półek w sklepach dawno minęły, a ja ich właściwie prawie nie pamiętam. Mimo to chyba z mlekiem matki wyssałam oszczędność i zdolność do chomikowania. Czasem skutkuje to zakupieniem nadmiernej ilości jedzenia "w dobrej cenie(...)było z owymi bananami..., z których nadmiaru powstało przepyszne ciasto. Całego przepisu powtarzać nie będę. Po szczegóły i proporcje składników samego ciasta odsyłam do przepisu źródłowego na ciasto z truskawkami . Zamiast truskawek potrzebne będą trzy banany i 1 pasek gorzkiej, dobrej jakościowo czekolady, który kruszymy na drobne kawałki. Ze względu na słodycz bananów ilość cukru można zmniejszyć do 3/4 szklanki

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania