Ponieważ sezonowe owoce kończą się zdecydowanie zbyt szybko śpieszę podzielić się z Wami fajnym przepisem na jagodzianki. Nie są to jednak takie klasyczne jagodzianki, ale upieczone w formie babeczek na bazie płatków owsianych i jaglanych. Jak wszystkie słodkości na moim blogu także i te nie mają w sobie białego cukru. Dla mnie słodycz z dojrzałego banana jest(...)czasie dolać wodę w takiej ilości żeby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Dodać proszek dopieczenia i jeśli masa będzie dla Was mało słodka dodać trochę miodu Garść jagód wrzucić do ciasta i wymieszać Ciasto przelać do foremek do pieczenia, na wierzchu ułożyć jagody Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
HealthyCreationsMasło kroicie w kostkę i dodajecie do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Rozdrabniacie je palcami, mieszacie, wbijacie jajko. Wyrabiacie ciasto, owijacie je folią i wstawiacie do lodówki. Foremkę na tartę smarujecie masłem i posypujecie np. otrębami, by ciasto nie przywierało podczas pieczenia. Jajka ubijacie mikserem z cukrem. Powoli wlewacie mleko, na koniec dodajecie oba rodzaje mąki i ewentualnie wanilię(...)Budyniu nie wolno mieszać w trakcie studzenia. Dopiero gdy będzie zimny można go przełożyć na ciasto. Cukier i miód roztapiacie w dużym rondlu lub na patelni. Gruszki myjecie, obieracie, kroicie na połówki, usuwacie komory nasienne. Kiedy cukier zacznie ciemnieć, dodajecie kardamon, mieszacie i wkładacie owoce. Powinny się karmelizować z jednej strony tak długo, aż zaczną brązowieć. Sprawdzajcie to ostrożnie
GRUBY WAŁEKpierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo przynajmniej mięciutka babka na oleju. No niestety, na babki trochę poczekamy, a teraz czas na zdrowe smakołyki. Znalazłam na instagramie fajny przepis na dyniowe batoniki z suszonymi owocami. Przepis podała @food.lara.by( po szwedzku
dolcevitainmykitchensię niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem(...)polewa jest zbyt rzadka trzeba dodać do niej czekoladę i ponownie ją podgrzać. W innym przypadku może się zdarzyć, że polewa czekoladowa odchodzi od ciasta. To z kolei może oznaczać, że wierzch ciasta ma mało porowatą strukturę. Dobrym sposobem jest w tym przypadku delikatne ścięcie wierzchu biszkoptu przed wylaniem polewy. Szukasz wskazówek jak zrobić dobrą polewę? Znajdziesz je na stronie
Kuchcik gotujePyszna i zdrowa propozycja, na to co można zjeść zamiast ciasta w weekend i nie tylko. Porcja jest dosyć spora, więc możecie śmiało zrobić z połowy składników mniejszą. Tarta przypomina w smaku sklepowe batoniki musli, z tą różnicą, że są w niej jeszcze owoce, które dodają jej pysznego smaku. Moją tartę piekłam w ceramicznej formie o średnicy(...)zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto i wylepić nim dno ceramicznej formy, podwijając do góry lekko również boki. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut, po czym wyciągnąć. Nadzienie: Płatki wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy i drobno pokrojonego banana. Wymieszać i wyłożyć na lekko podpieczonym owsianym spodzie. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki
Passions hobbies lifeDziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko, olej i dalej miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem wprost do masy jajecznej, miksujemy. Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy. Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy
Rozpustne gotowanieChrupiące, lekkie ciasto na eklerki – wprost idealne, by wypełnić je kremem – słodkim z owocami, lub wytrawnym. Składniki (na ok 20 eklerek „na jeden kęs” – mniejsze na zdjęciach): 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 3 jajka szczypta soli w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli dodaj mąkę i ubijaj [...] Artykuł CIASTO
SandraFrej.comdowolny dżem w czerwonym kolorze wiśnie z kompotu Pierwsze ciasto "kisielowe" posmarować dżemem i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część masy. Na wierzchu można poukładać owoce z kompotu. Polewa pół litra kompotu wiśniowego budyń waniliowy galaretka wiśniowa W kompocie ugotować budyń. Do ugotowanego, gorącego budyniu, wsypać galaretkę(...)proszku i mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Chłodną, gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta. Smacznego! Ps. Za przepis dziękuję pani Jadzi :) www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówbezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać. Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut
Na słodko lub wytrawnieSezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze ciasto z truskawkami to był biszkopt z galaretką. Tym razem mała wariacja. Miśka uwielbia chałę, a że i truskawki wcina to mała zmiana. Polecam bułeczki szczególnie na wyjścia do parku, na spacer
Gotowanie z pasjąStrasznie nie lubię pakowania, zawsze mam wrażenie, że czegoś nie wezmę, trochę o dziwne w sumie bo podróżować bardzo lubię, wiec trochę się to kłoci z
ciastkarnia na kruchym spodzienieco innej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne! Składniki: 1 dojrzały banan 125g serka mascarpone 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce (porzeczki, granat lub inne) Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy serek i plasterki banana, blendujemy(...)trzeba dodajemy więcej mąki). W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne owoce). Jeśli ktoś lubi przed podaniem można pospać odrobiną cynamonu
Kolorowy Przepisownikkakao. 2. Melasę, olej i wodę podgrzać do rozpuszczenia oleju. 3. Zagnieść suche składniki z mokrymi i wypełnić ciastem spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). SERNIK 4.Twaróg, jogurt, odżywkę zmiksować w blenderze. 5. Do masy dodać połowę owoców oraz ksylitol i ponownie zmiksować. Teraz można spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. 6. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie
Candy Pandaszawinięte w pieluchy Boże Dziecię. Postanowiłam, że w tym roku zamiast mocno bakaliowego keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia(...)masła cukier puder Dzień przed pieczeniem przygotować owoce: śliwki i morele pokroić w kostkę (przekroiłam każdy owoc na 4 części). Rodzynki, śliwki, morele i żurawinę wsypać do słoika, zalać rumem, pozostawić w temperaturze pokojowej na kilkanaście godzin (można nawet na kilka dni). Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć
Obiad gotowy