ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:767/1704)

Pychotka (pani Walewska) 156

komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka,  ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli 200 g masła 10 dag cukru pudru 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bezę: 10 białek(...)mąki pszennej 50 g skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie:  Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części

My sweet a life
Szarlotka z pigwą 156

ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała.   składniki ciasto: 200g masła zimnego 210 g mąki pszennej 60 g migdałów zmielonych 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kg pigwy(...)kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając. ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam

wesoła kuchnia
Dlaczego warto jeść borówki? 157

cięższe i bardziej kaloryczne posiłki mogą mieć swoje zalety. Jak wykorzystać borówki? W deserach bardzo często używana jest borówka amerykańska . Często ozdabia się nią ciasta, czy sałatki owocowe. Niska wartość energetyczna powoduje, że owoce te idealnie mogą być dopasowane do diety, która służy odchudzaniu. Właściwości zdrowotne borówki Zawiera ona wiele witamin

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówka na chandrę 185

truskawki dałam dwie łyżki lodów. Humor poprawiony :) Uwielbiam ją robić, ponieważ nie potrzebuje tyle roboty co przy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei. SKŁADNIKI:   Ciasto : 8 dag drożdży (w kostce) 1 szklanka cukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy

Misz-masz by Domi
Jaglany „sernik” mango bez pieczenia 154

będzie fit Mango możecie zamienić praktycznie każdymi owocami, sprawdzą się tu borówki, truskawki, ananas, brzoskwinie. Jeżeli pokusicie się o owoce w puszce to syrop z puszki sugerowałabym dodać do kaszy podczas gotowania zamiast części wody. ps. Ciasto przechowywane w lodówce będzie ok do 5 dni. S uge rowana forma to tortownica o średnicy 20 cm. Składniki na masę(...)Powstałą masę czekoladową połącz ze zmielonymi płatkami owsianymi. A następnie wylep formę wyłożona papierem do pieczenia tą owsiano-czekoladową papką i włóż do lodówki, na czas przygotowywania masy di ciasta, czyli na około 30 minut. Do garnka wlej „wodę” z puszki z mleka kokosowego, to będzie około 100 ml i 3 łyżki samego gęstego mleka, a jeżeli masz

greenscarf
Pierogi z jagodami 180

mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku. Składniki: ciasto 3,5 szklanki mąki szklanka wrzątku szczypta soli farsz 3 szklanki jagód 2 łyżki kiślu o smaku owoców leśnych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki tartej bułki Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą. Zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jagody

Pobite gary Barbary
Sernik na zimno z granatem 143

Mój Mąż jest wielkim fanem tego owocu i jak tylko gdzieś wypatrzy promocję i do tego ładne okazy to przynosi do domu i domaga się ciasta. Tym razem z braku czasu postawiłam na szybki sernik bez pieczenia na spodzie z herbatników. Delikatna masa serowo śmietankowa, herbatniki na spodzie i d tego wszystkiego chrupiący granat w galaretce. Idealne, szybkie ciasto

Cynamonowe szczęście
Wielkanocna Babka Keksowa 188

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie zwykle również ubóstwia keks. Babka Keksowa to nic innego jak tradycyjny cwibak jednak w bardziej świątecznym, wielkanocnym wydaniu. Babka w takim wydaniu to zdecydowanie bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach(...)miseczce umieszczamy pokrojone bakalie i wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno. Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy.  Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy na babkę. Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury

Słodka Strona
Quiche z mięsem mielonym 170

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche(...)serwujemy na ciepło lub zimno. 600 g ciasta francuskiego 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 por (tylko biała część) 1 pomidor 200 ml śmietany 12 % 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju

Krokusowy Dom
Kluski leniwe – najlepszy przepis 133

gotującej się, lekko osolonej wody. Ja swoje kluski leniwe polałam z sosem owocowym i posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski leniwe – najlepszy przepis

ladykitchen
Jaglany Biszkopt Bezglutenowy ze śliwkami 229

mąki i (ewentualnie) proszek do pieczenia, dodawaj do masy powoli mieszając. Dodaj też olej. 4. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, na wierzch połóż śliwki i wstaw do pieca na 40 minut. Wskazówka: Jeśli owoce od razu opadną na dno, nie martw się, tylko po 10 minutach pieczenia delikatnie otwórz piekarnik i szybko dołóż kilka sztuk owoców

Matka Żywicielka
Drożdżówki z owocami i kruszonką 166

każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem. Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocami i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru(...)świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat

Kulinarne przygody Gatity
Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami 199

mnie ilości energii, o które bym się nie podejrzewała. Odkurzę, zrobię pranie, wyjdę na długi spacer z psami, z którego wrócę z kieszeniami pełnymi kasztanów i żołędzi. Zrobię ciasto, ugotuję rozgrzewającą zupę-krem, którą zjemy w kuchni w promieniach zachodzącego słońca. Mogę góry przenosić! Bo zaświeciło słońce... Też tak macie? Cz ja już zupełnie zwariowałam...? Dzisiaj mam dla Was kolejny(...)był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi na wierzchu to czysta rozpusta; całość smakuje obłędnie! I wygląda pięknie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1339

jest ono raczej znane i z pewnością bardzo lubiane a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjnie prezentuje się na talerzu. Owoce można użyć zarówno świeże jak i mrożone, zawsze wychodzi pysznie :))   6. Ciasto „Mozaika” (przepis TUTAJ ). Delikatne, lekkie i kolorowe ciasto z masą śmietankową, na puszystym, kakaowym biszkopcie, z dodatkiem kolorowych galaretek. Wspaniale smakuje

Blog z Apetytem
Mazurek "śliwka w czekoladzie" 142

małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić, dodać rum i zmiksować blenderem (nie muszą być zmiksowane na gładko, mogą pozostać kawałki owoców). Śliwkowy mus rozsmarować na upieczonym spodzie. Marcepan rozwałkować na rozmiar ciasta (ewentualnie trochę mniejszy, jeśli rant ciasta był szeroki). Położyć na śliwkach, lekko docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurek. Udekorować wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy
Kruche babeczki z kremem mascarpone i truskawkami 329

Lato to dla mnie czas kruchych babeczek z kremem i owocami. Piecze się je szybko, wystarczy kilkanaście minut, a kruchego ciasta można przygotować więcej niż potrzeba do jednorazowego wypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, można je też podzielić na porcje i zamrozić. Tym razem babeczki wypełniłem delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone(...)schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki i cienko wylepiać foremki. Wstawić do piekarnika i piec, aż babeczki lekko się zrumienią (potrwa to ok. 15-20 minut). Jeśli zauważycie, że brzegi ciasta rumienią się zbyt szybko, przykryjcie babeczki arkuszem folii aluminiowej. Gotowe babeczki wyjąć z pieca, lekko przestudzić, a następnie wyjąć z foremek, po prostu je odwracając. By napełnić je kremem, musimy

W SMAK

Proponowane wyszukiwania