Pomarańczowe babeczki natychmiast poprawiają nastrój, już na sam ich widok trzeba się umiechnąć. Prześliczne, aromatyczne, takie małe słońca na talerzu. Wypędzą wszystkie depresje i złe humory
dolcevitainmykitchenmałej miseczce łączymy masło orzechowe, serek, cukier i śmietankę. Całość możemy utrzeć łyżką, bez potrzeby użycia miksera. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Na już schłodzone wykładamy krem orzechowy i dekorujemy orzechami, kawałkami czekolady, owocami. Smacznego! Jeżeli nie przepadacie za imbirem, możecie go zamienić na tartą marchewkę. Wtedy jednak warto zmniejszyć ilość cukru, bo ciasto będzie wystarczająco słodkie. W cieście
Raj dla PodniebieniaKruche ciasto latem króluje na polskich stołach z dodatkiem pysznych sezonowych owoców. Wprawdzie czas rabarbaru już praktycznie minął chciałam Wam przypomnieć to pyszne kruche ciacho :) Uwaga! Rabarbar można zastąpić innymi owocami lub frużelina rabarbarowo trukawkową. Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 185 g masła(...)śmietany 5 łyżek cukru ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy w miseczce i zalewamy roztopionym masłem, cały czas mieszając
ChilliJemyzostawia ciasto na dłuższy czas, aby "doszło". Bochenki są bardziej zwarte. Łączy dwa stadia; wyrastanie i wypiekanie - słodkich wypieków, (wypieki z owocami, czekoladą, rodzynkami itp.) -chleba bezglutenowego - program express, program łączy wyrabianie, krótkotrwałe wyrastanie i wypiek ciasta - chleba europejskiego - zalecany do wypieków z białej mąki - program CAKE - do wypieków keksów - program do ciasta przaśnego, wykorzystywany do do przygotowania krajanki
SMYKWKUCHNIkażdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując zakalec
Słodkie inspiracjeClafoutis to francuska zapiekanka. To ciasto naleśnikowe zapiekane, niektórym kojarzy się z zakalcem - szczególnie gdy robione jest na słodko z owocami czy ulubioną konfiturą. Clafoutis można robić na słodko, na słono, wytrawnie, mięsnie czy warzywnie. Jeśli nauczycie się robić już ciasto to wrzucajcie do niego to na co macie ochotę, zobaczycie że ciasto komponuje się dobrze z prawie
Zasmakuj KuchniLato, lato a jak lato to mnóstwo świeżych owoców dlatego aby nie marnować tego okresu w roku to mamy dla Was kolejną tartę z czarnymi malinami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czarnych malin do koloru Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe
Kuchenne Wariacjepierwszy). Ciasto jest pyszne. Orzechowe blaty (niedokładnie widoczne na zdjęciach, gdyż ciasto kroiłam "na świeżo", kilka godzin po zrobieniu), przełożone kremem budyniowym z delikatnym brzoskwiniowym posmakiem + owoce zalane galaretką tworzą bardzo smaczną całość. Niewielką trudność sprawiły mi jedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta. Następnym razem chyba
Walijskie PichceniePRZYGOTOWANIE: W misce lub w robocie kuchennym łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy do masy łyżkę oleju , wtedy ciasto nie będzi przywierało do patelni. Smażymy naleśniki. Wszystkie owoce obieramy. Dwie mandarynki zostawiamy do dekoracji, resztę owoców kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni, aż zmiękną. Dodajemy cukier puder i jogurt
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Wystudzone przekładamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny – nadzienie musi się całkowicie zestalić. Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy lekko cukrem pudrem i świeżymi, sezonowymi owocami. Przechowujemy w lodówce – wyjmujemy odpowiednio wcześniej przed podaniem, najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. SKŁADNIKI wielkość formy podana w przepisie – kilka możliwości ZACZYN DROŻDŻOWY(...)100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu 30g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 jajka rozmiaru M 100g drobnego białego cukru nasiona z laski
Karo in the KitchenUpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Wystudzone przekładamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny – nadzienie musi się całkowicie zestalić. Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy lekko cukrem pudrem i świeżymi, sezonowymi owocami. Przechowujemy w lodówce – wyjmujemy odpowiednio wcześniej przed podaniem, najlepiej smakuje w temperaturze otoczenia. SKŁADNIKI wielkość formy podana w przepisie – kilka możliwości ZACZYN DROŻDŻOWY(...)100ml mleka 10g świeżych drożdży albo 1 łyżeczka suszonych drożdży (3,5g) 1 łyżka cukru CIASTO 250g mąki pszennej T500-550 (+50g zapasu) 50g masła 82% tłuszczu, rozpuszczone i ostudzone 1 jajko rozmiaru M szczypta soli NADZIENIE 350g gęstej, kwaśnej śmietany 12% tłuszczu 30g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 jajka rozmiaru M 100g drobnego białego cukru nasiona z laski
Karo in the KitchenSernik jest bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. A owoce takie jakie są w sezonie jak wiadomo malin jeszcze nie ma więc są borówki. składniki spód -paczka okrągłych biszkoptów wierzch -maliny -ja dałam borówki masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka Włoszczowa 150 g-200 g serka mascarpone 4 łyżki śmietany 36 procentowej 1 szklanka cukru pudru(...)żelatyna nie utworzyła zbitej masy .Schłodzoną żelatynę wlać do masy serowej ,zmiksować na najmniejszych obrotach.Masę serową przełożyć na biszkopty ,wyrównać wierzch .Ciasto umieścić na 4-5 godzin w lodówce aby sernik stężał. wierzch -sernika udekorować gęsto owocami ,delikatnie dociskając owoce,przed podaniem po pudrować
Moje Wyrobystopniowo dodawać jogurt, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać masę, a następnie przełożyć do foremek do muffinek. Dekorować owocami, które de facto i tak zostaną pochłonięte w ciasto. Piec w nagrzanym na 160-170 stopni piekarniku około 30 minut. Można podawać z syropem różanym oraz posypane cukrem pudrem! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitego przepisu wyszło mi troszkę więcej ciasta niż na jedną tartę, dlatego z części zrobiłam małe tartaletki. Do ciasta dodałam 1 całe jajko zamiast 2 żółtka. Z samymi żółtkami byłoby bardziej kruche. Ale było naprawdę pyszne, szczególnie synek się nim zajadał. Składniki: Kruchy spód: 250 g mąki 180 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Krem: 1 mały kubek śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: borówki lub inne owoce galaretka owoce leśne + 300 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem i piec 25 minut w 180st.C
Kuchnia domowa AniKUCHNIE ŚWIATA - JAPONIA Składniki: (na 2 porcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła(...)łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe
KreatywnePinyjaki pyszny! :) Przygotowywany naprędce i w pośpiechu, żeby z jak największej ilości słoneczka skorzystać, zanim znowu nie zacznie padać! Wykorzystałam tu metodę "garściową" , znaczy po garści ulubionych, świeżych owoców zblendowałam :) Do tego mleko i trochę lodu - koktajl na plażę jest gotowy! Nie dodawałam tu żadnego słodzika w postaci miodu, syropu klonowego czy syropu z agawy, bo podczas plażowania wolę(...)cukru jestem :P OWOCOWE SŁODKOŚCI PRZYGOTOWYWALI WSPÓLNIE: ___________________~"~__________________ GRUNT TO PRZEPIS - Koktajl owocowy na plażę http://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/07/koktajl-owocowy-na-plaze.html RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto jogurtowe z jagodami http://rozowakuchnia.blox.pl/2017/07/Ciasto-jogurtowe-z-jagodami.html 6 NIEBO - Pavlova z kremem bazyliowym i owocami https://6niebokuchnia.blogspot.com/2017/07/pavlova-z-kremem-bazyliowym-i-owocami.html ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Domowe lody porzeczkowe na jogurcie https://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/07/domowe-lody-porzeczkowe-na-jogurcie.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Drożdżówka z owocami
Grunt to przepis!