ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1239/1704)

Scones z dżemem że Łooo! 170

będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu .  Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach. Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami to doskonałe śniadanie, że Łooo!  2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku(...)szkl mleka Dżem Łowicz 100% Czarny Bez Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić. Scones podawać z kremowym serkiem

Smakołyki Asi
Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych 1065

białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa(...)wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody. Do sera można również dodać wanilię, ale wtedy nie będzie już  śnieżno biały, ale w zamian zyska nowe walory smakowe. Dodatki i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego

Apetyczna babeczka
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 202

mokrych dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo(...)Jako dodatek do moich pancakes czekoladowych wykorzystałam wiśnie z kompotu, cukier puder oraz mus jabłkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Oczywiście możecie jako dodatki wybrać cokolwiek co będzie wam smakowało np. owoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka

Relaxtime
Podwójnie kruche ciasteczka 180

lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita

Trzeci talerz
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 169

nalewkę w chłodne miejsce, a  po miesiącu zlewamy ją - oczywiście filtrując - do butelek.  Filtrowanie jest niestety jedną z mniej przyjemnych czynności, zwłaszcza, jeśli robimy nalewkę z miękkich owoców mających tendencje do "rozlatywania się" . Ja filtruję nalewki korzystając z filtrów do kawy. Jest to mozolny sposób lecz stosunkowo skuteczny. Pamiętajmy jednak przy filtrowaniu, żeby dość często zmieniać filtr(...)zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję smaku

Walijskie Pichcenie
Orkiszowe rogaliki z marmoladą lub konfiturą 111

padać, a mi się zebrało na pieczenie poprawiaczy humoru na jutro. Zapowiada się ciężki dzień, więc przyda się słodkość. Poza tym trzeba opróżniać słoiki z przetworami z ubiegłego roku. Owoce czekają :) Składniki : 480+20 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej drożdże suszone (7 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią czubata łyżka cukru szczypta soli 20 g miękkiego masła 2 jajka (duże(...)ziemię lniane (u mnie złociste) ok. 0,5 litra marmolady 480 g mąki wymieszać z solą, drożdżami i cukrami. Do suchych składników dodać masło i duże jajko. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę z mlekiem. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno też odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przykryć je wilgotną ściereczką. Wyrośnięte

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami 171

mojej spiżarni pojawiło się mnóstwo słoiczków z dżemem, musem i jagodami w syropie. Sporo też zamroziłam, aby móc z nich korzystać również zimą. Smak i zapach takich świeżych owoców i grzybów- bezcenny. To naprawdę smakuje zupełnie inaczej. Były smakowite kolacje z kurkami w roli głównej i butelką dobrego wina. Były jagodzianki, desery i lody. Ale wszystko co dobre szybko(...)chwilę przyjadą chłopcy, mocno wygłodniali po dwutygodniowym obozie, musiałam więc coś dobrego dla nich przygotować. Od rana pieczołowicie krzątałam się po kuchni, a cały dom wypełnił się zapachem drożdżowego ciasta i czosnku. Bo oprócz uwielbianych przez chłopców jagodzianek przygotowałam też krem z kurek z pikantnymi grzankami. Dla mnie wyszedł przepyszny. Delikatny z dobrze wyczuwalnym smakiem kurek i czosnkową nutą. Pomyślałam

Wiem co jem
Jagodowy sernik na zimno 155

najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około 70-80 g roztopionego masła - wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa:   Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do masy serowej - można(...)stanie.   I potem zaczyna się zabawa: na spód nałożyć 1/2 sera i na 20 minut do lodówki, aż trochę stężeje. Do pozostałej połowy sera dodać dowolne zblendowane owoce (ja dodałam lekko ugniecione jagody, nie blendowałam ich, wolę jak trafi się gdzieniegdzie cały owoc) i wyłożyć na wcześniejszą warstwę. Schłodzić min. 2 godziny w lodówce i... smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pancakes czyli śniadanie po amerykańsku 946

Pankejki to coś pomiędzy naleśnikami a placuszkami . Różnie są nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił(...)kochają. W wielu domach jest to tradycyjne danie śniadaniowe podawane z syropem klonowym albo tzw. złotym. Ja lubię do nich przygotować jakiś sos owocowy czy choćby pokrojone świeże owoce albo nasz, polski miód . Pancakes zrobiłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie modyfikując przepis z blog a Moje Wypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo proszku do pieczenia

Smaczna Pyza
ciasto na naleśniki 277

sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy,  ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor(...)Usmażone naleśniki układamy na przewrócony do góry dnem duży plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego farszu.   Naleśniki możemy podawać na słodko np. z owocami, serem czy dżemem, oraz na ostro np z mięsem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 149

sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić(...)cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu i ostrożnie wymieszać z serem i owocami. Finał: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty i następnie przełożyć masą. Udekorować gotową bitą śmietaną i wiórkami.sernik z morelami

Bon Appetit Małgorzaty
Rogaliki drożdżowe 135

pyszne, mięciutkie i delikatne:)! Rogaliki drożdżowe – składniki:1 kg mąki pszennej3 jajka2 żółtka1,5 szklanki cukru1,5 szklanki mleka12 g drożdży w proszku1 kostka margarynydodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.2. Zaczyn przelać(...)roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać

UgotujmyTo.pl
Mandarynkowy tort na Walentynki 187

chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu i owoców. Krem jest leciutki, pyszny i niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego kwaskowy, budyniowy curd, który jest pyszny zaskoczeniem między warstwami bitej śmietany.Na wierzchu krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry czyli wafels 95

Najlepsze oczywiście są te chrupiące, lekko przypieczone, świeże i pachnące. W kwestii dodatków ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia albo gust kulinarny. Gofry możecie przygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki(...)mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry na kratkę, żeby oddały ciepło. Jeśli nie będą miały takiej możliwości – zmiękną. Teraz układam na gofrach

Słodki sentyment
Gofry czyli wafels 93

Najlepsze oczywiście są te chrupiące, lekko przypieczone, świeże i pachnące. W kwestii dodatków ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia albo gust kulinarny. Gofry możecie przygotować z bitą śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki(...)mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry na kratkę, żeby oddały ciepło. Jeśli nie będą miały takiej możliwości – zmiękną. Teraz układam na gofrach

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania