Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i wystudzić. Owoce umyć, banana pokroić na plasterki. Nektarynki w drobną kosteczkę
Moje Słodkie PiekiełkoSekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają. Składniki: jasny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu(...)cukier smażyć tak jak na dżem aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać bakalie, cynamon i suchą galaretkę. Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na ciemny biszkopt. Przykryć jasnym biszkoptem. polewa chałwowa Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku, aż wszystkie się rozpuszczą i połączą. Lekko przestudzoną polewą dekorować ciasto
Pysznie & Piękniepingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy z karobu (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko -kilka kostek białej czekolady do ozdoby Dodatkowo do ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać(...)mąki i kakao, dodać olej z melasą i rozmieszane jajko. Całość wymieszać, zagnieść oraz włożyć do woreczka foliowego i umieścić w lodówce na minimum 45 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić z ok dwoma łyżkami mąki gryczanej. Rozwałkowywać partiami między warstwami worka foliowego i wycinać kształty. Ciasteczka piec w 130’C do zarumienia. Na koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę
Candy PandasFrużelina to nic innego, jak owoce w gęstym, aromatycznym syropie. Wyglądem przypomina trochę kisiel, ale jest o wiele lepsza! Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka(...)zakup gotowych sklepowych produktów. Ponadto sami możemy dobierać smaki, jakie lubimy. Cynamon w soku? Co mi szkodzi dodać! Domowe słoiczki są nieporównywalnie lepsze! O ile w lecie świeże sezonowe owoce i warzywa mamy na co dzień, to w zimie nie jest już tak kolorowo. W śnieżny, zimowy dzień cudownie jest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńCzasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej szczypta soli 55 g masła 500 ml wody 1 banan 2 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g borówki amerykańskiej 2 gruszki WYKONANIE Do garnka wlać wodę(...)wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie
Passions hobbies lifechrupiące , a w środku delikatne i lekkie . W dodatku nic nie przywierają i nie rozwarstwiają się podczas otwierania maszyny. Jedzcie z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z dżemem, z owocami – tak jak lubicie. Chrupiące gofry (12 dużych sztuk): 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże, ekologiczne jajka 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mleka(...)ubijamy białka na sztywno z dużą szczyptą soli. Bardzo delikatnie łączymy z ciastem – najlepiej dodając białko partiami do mąki i delikatnie miesząc. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy formę pędzelkiem umoczonym w oleju (najlepszy jest taki do golenia :), ale silikonowy też będzie ok). Wlewamy chochlą porcję ciasta, lekko rozprowadzamy, zamykamy i pieczemy ok. 5-7 minut (ja mam gofrownicę Dezal
Poezja smakudrożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu o pięknym
Kuchnia w Słońcu Skąpanaeggs 2 szklanki jogurtu naturalnego | 2 cups plain yogurt 2 łyżki oleju z winogron | 2 teaspoon grape seed oil 2 szt. mango | 2 pieces of mango owoce (np. maliny, borówki, truskawki, banan) | fruits (eg. raspberries, blueberries, strawberries, banana) PRZYGOTOWANIE Zmiksuj (zblednuj) płatki owsiane do uzyskania grudkowatego proszku. Przygotuj mus z mango (obierz mango, wrzuć do pojemnika, zblenduj(...)łyżce ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód oznaczają idealny moment). Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1 minutę. Na każdego placka nałóż niewielką ilość musu, układając je w 4 poziomową wieżę. Na wierzch nałóż większą ilość musu oraz owoce. PREPARATION
Better Life By Auntie JuCiasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały, orzechy, daktyle, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, jagody goi) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia trawa cytrynowa Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem
Życie zaczyna się w kuchniOstatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki.SKŁADNIKICiasto:20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych1 łyżka brązowego
Magiczna kuchnia Dariifiori di zucca”), najczęściej nadziewanego serem mozarella i „alici”. A co z pizzą? Oczywiście znana na cały świat jest rzymska pizza na cienkim cieście. Zobacz więc koniecznie przepis na ciasto na pizzę -jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze . Słodkim specjałem rzymskiej kuchni są „maritozzi con panna” – pyszne ciastka drożdżowe, koniecznie wypełnione śmietaną. Ich nazwa wiąże się z tradycją(...)włosku mąż). Kuchni żydowskiej zawdzięczają rzymianie jeszcze inny swój znakomity deser – ciasto z serem ricotta („torta di ricotta”). Ponadto w lecie, szczególnie wzdłuż Tybru, otwierane są liczne budki z tzw. „gratachecca” – deserem z lodu kruszonego ręcznie z dużych bloków, podawanego z syropami i owocami. Na koniec trzeba powiedzieć, że świetny dodatek do włoskiej kuchni tworzą wina (przeważnie
ProstePesto.plWiosna to dla mnie magiczny czas. Wszystko budzi się do życia, rośliny kwitną, zachwycają swoim pięknem. Na straganach pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Ale jeśli chodzi o najlepsze soczyste owoce, to jeszcze chwilę musimy poczekać. Czym w takim razie udekorować swoje desery, żeby nie tylko smakowały, ale i wyglądały wyjątkowo? To najlepszy czas na wykorzystanie jadalnych kwiatów. Wyglądają wspaniale(...)przy ruchliwej ulicy niestety nie będą się nadawały. A jeśli uprawiacie je sami, to zaszalejcie i spróbujcie dodawać je nawet do wytrawnych dań. Tartaletki z waniliowym twarożkiem i prymulką Ciasto: 100 g mąki pszennej jasnej 50 g krupczatki 20 g cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła Nadzienie: 3 łyżki gładkiego twarożku 0/5 łyżeczki ziarenek wanilii Łyżka cukru
Mienta blogbarszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone
Szybko Tanio Smaczniesięgniesz po nie, gdy poczujesz głód Nie kupuj śmieci! Miej za to sezonowe owoce, bakalie, dobrej jakości jogurty, kefiry, albo produkty, z których łatwo i szybko przygotujesz słodką ale zdrową przekąskę. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo inspiracji, chociażby na pyszne daktylowo-orzechowe kuleczki albo ciasto twarogowo-kakaowe. 3. Komponuj pełnowartościowe posiłki Staraj się gotować zdrowo na co dzień. Jeśli
Natka Pietruszkicukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam(...)talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem czy owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link
Waniliowe Improwizacjerozgrzanej patelni bez tłuszczu lub na odrobinie oleju lub masła, nakładać łyżką porcje ciasta na patelnię i odwracać kiedy na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza a spód będzie rumiany. Smażyć do zezłocenia drugiej strony. Podawać wg upodobań - z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, sosami, świeżymi owocami lub dżemem. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Proste i szybkie ciasto z jeżynami, które pokocha cała rodzina. Bardzo często robię je w sezonie gdy jeżyny pojawiają się w moim ogrodzie. Samo ciasto ma
Blog kulinarny S9.PLposypania Masło siekamy z mąką. Dodajemy serek i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Za pomocą radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej
Mienta blogkulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na 8-10 części i z każdej uformuj okrągły placuszek. 4. Maliny wymieszaj z przekrojonymi na pół jeżynami i cukrem. 5. Na środek każdego placuszka układaj ok. 1 czubatej łyżki owoców i zawiń w pierożek. 6. Układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
Kuchnia w Słońcu Skąpanapiekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, piec 15 minut. Następnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia i groch i piec jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć wystudzone spody do mini tart z foremek i na każdym rozsmarować łyżeczkę konfitury. Przygotowanie wierzchu tarty: Owoce wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia. Za pomocą miksera ubić
Codziennik KuchennyWitajcie, na warzywniakach i targach można jeszcze spotkać resztki truskawek. Sezon na te owoce kończy się zdecydowanie za szybko... plusem jest to, że można je przechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej
Health-Fit-Lifebudynie, mąkę oraz wiórki. Mieszamy dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasteki. Przekładamy owoce do garnka, dolewamy wodę i na małym gazie zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmakują mi właśnie wiosną lub latem, kiedy mogę je podać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. W pozostałą część roku ratuję się swoimi przetworami np. domowym dżemem. Nie używam do nich białej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny smak. Podałam je w towarzystwie sosu
Fabryka pomysłówGorące patelnie ostrożnie wyjmij z pieca, dodaj łyżeczkę masła i wylej ciasto. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik w tym czasie spektakularnie urośnie, pieczemy na złoty kolor. Po otworzeniu drzwiczek, od razu opada i tak ma być! Naleśnik podajemy najlepiej z owocami. Ja robię do niego zazwyczaj gorący sos malinowy. Mrożone maliny umieszczam w rondelku dodaje
SMYKWKUCHNIDzisiaj kolejny pomysł na ciasto piernikowe. Tym razem proste, z dodatkiem bananów i jabłek. Chyba idealne na ostatnią chwilę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami należy do
Fitkotpowidła zawierają również jabłka i są doskonałe do pieczenia ciast typu pleśniak lub do ciasteczek. Składniki: – 1,2 kg aronii – 800 g jabłek pokrojonych, obranych ze skóry i bez gniazd nasiennych – 300 g cukru – 2 łyżki octu – 2 szklanki wody Wykonanie: – Owoce układać w garnku warstwami na przemian z cukrem
To co kochamkawą zbożową, sodą i cynamonem. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra, dół). Kiedy murzynek ostygnie polać go polewą czekoladową (jeśli jej używamy, ale nie koniecznie). Przy podawaniu możemy ozdobić każdy kawałek owocami sezonowymi. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł
Ugotowane pozamiatanezalewamy wódką i znów nakrywamy talerzykiem. Po ok. 4 tyg, odcedzamy owoce od alkoholu. Mieszamy odlany sok z alkoholem. Przelewamy do butelek. Pijemy za pół roku 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/nalewki/nalewka-czerwonej-porzeczki/ MieszamWGarnku Artykuł Nalewka z czerwonej porzeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć ostrożnie z tortownicy. 2. W rondelku wymieszać maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące
kolorowotorcikowomikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie mniej więcej tyle czasu zajęło. Ja swoje gofry podałam z owocami
Delusional Trineczasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem truskawkowy – prosty, szybki
Domowe Tortyowoce dosuszyły się. (W trakcie można co kilka godzin przemieszać.) Po wysuszeniu owoce przesypać cukrem pudrem i przełożyć do słoika. Syropu powstałego po gotowaniu ananasa nie wylewajcie. Można go wykorzystać do herbaty lub zimnych napojów, także tych z alkoholem. Jest też idealny do nasączania ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennawysokość 1 cm nad poziomem kasz. Miksujemy, dodajemy sól. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Gdy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić - przekręcamy na drugą stronę. Zacznijcie od małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko z owocami, bitą śmietaną kokosową, itp., lub na słono z ulubionym farszem. Dziś
Jeść, by żyć w zdrowiurosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe
Szybko Tanio Smaczniemuffinki wyłóż papilotkami. Śliwki przekrój na pół, wydrąż pestki, a następnie pokrój owoce jeszcze na ćwiartki. W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki, a w drugiej - mokre. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je krótko, ale tylko do połączenia się wszystkiego, żeby późniejsze ciasto nie było gumowate. Połowę śliwek wrzuć do ciasta i wymieszaj. Łyżką nakładaj
Słodko-Słony Świat Ilonyczasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki
Domowe Tortyczas obfitujący w wszelkiego rodzaju świeże owoce. Chyba nie ma takiego rodzaju owoców, którego osobiście bym nie lubiła. Dla mnie więc jest to idealny czas na eksperymentowanie z wypiekami i dzielenie się z wami słodszą stroną mojej kuchni. Dziś klasycznie, smacznie i... z morelami. Ciasto bazuje na gęstym jogurcie typu greckiego, który nadaje wypiekowi miękkości, puszystości
vaniliowoczekoladowacynamonowe żytnie leniwe z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi Zapas moich owoców skurczył się jedynie do jabłek, które zebrałam w ogrodzie, więc przy wyborze słodkiego dodatku nie miałam problemów. Całość podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych. SKŁADNIKI: 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki
healthy dreamsmasę. Rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć temperaturę smażenia. Nałożyć za pomocą dużej łyżki porcje ciasta i smażyć tak długo, aż będzie można przewrócić na drugą stronę. Z drugiej strony smażyć chwilkę, aż placuszek nabierze złotego koloru. Placuszki obsypać cukrem pudrem, można polać syropem klonowym, obsypać dowolnymi owocami. Placuszki bardzo dobre, polecam. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego
Kuchnia Pokoleńnerkowce zmiksować na drobne kawałki Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto Wykleić ciastem formę do tarty Piec w temp. 180 st. przez 20-25 minut Ostudzić Farsz Składniki: 2 szt. awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki miodu/syropu 250 g gorzkiej czekolady (ponad 70%) dowolne owoce - użyłam mrożonych malin Przygotowanie: Awokado i banana obrać, pokroić na mniejsze kawłki
pyszne zdrowościulubione nadzienie zmieniamy ich smak. Jedni lubią naleśniki z dżemem, inny z serem, owocami... wariantów jest wiele, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Z czym Wy najczęściej podajecie naleśniki? Smak naleśników można zmienić nie tylko nadzieniem. Zapraszam Was na 3 pyszne i proste propozycje na ciasto naleśnikowe: 1. Sojowe naleśniki waniliowe 2. Kokosowe naleśniki 3. Podstawowy przepis na tradycyjne
Słodkie okruszkiBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką
Kuchnia Pokoleńjakiś czas potrząsając słojem. Następnie powstały płyn łączmy z poprzednim, owoce wyciskamy z jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał mocy. Na zdrowie! *Porzeczki po zrobieniu likieru można wykorzystać do ulubionego ciasta. Należy je wcześniej dobrze wysmażyć, by pozbyć się goryczki alkoholu
Mango Papajadomowe. Tylko wtedy mamy pełen wpływ na ich smak, ilość kawałków owoców lub ich brak. To wcale nie jest trudne! Poradzi sobie każdy a przyjemność zjedzenia własnoręcznie zrobionych powideł - bezcenne! Powidła z rumem przydadzą się na jesienno-zimowe wieczory, wspaniale podkręcą również ciasto takie jak Pleśniak . Polecam! Składniki na 4 słoiki po 235 ml każdy: 2 kg dojrzałych śliwek
maniapieczeniazastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga minął... ale, oczywiście Rieslinga można go kupić przez cały
królestwo garówzastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga minął... ale, oczywiście Rieslinga można go kupić przez cały
królestwo garówcałkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-27 minut. Podajemy z lodami. Uwaga! Do tarty świetnie nadają się również inne owoce sezonowe. Ponadto do tej tarty można również wykorzystać owoce, które pozostały
Mango PapajaLetnia tarta na nieklasycznym spodzie może stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam
Milion Smakówcytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Banany pokroić w plastry i skropić obficie sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi owoce nam nie ściemnieją). Warstwę masy kajmakowej wyłożyć na upieczony spód. Następnie warstwę bananów
Wielki apetytpuszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo. Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z miąższu owoców palmy kokosowej. Sprowadzany jest bezpośrednio z zakątków dziewiczej Tajladnii. Słowo olej kojarzy się
Z Kuchni Do Kuchni