serniki, nie można wykonywać ich w zbyt małym naczyniu, bo podczas pieczenia nam urośnie wysokie, a po zakończeniu opadnie i zrobi się nieprzyjemna „ harmonijka ” z boków ciasta. Pamiętajmy również, że serniki smakują najlepiej wtedy, kiedy swoje odstoją po upieczeniu. Ja zawsze robię je popołudniu, studzę i na noc wkładam do lodówki. Rano smakują wybornie. Polecam skorzystać z mojej(...)razem z miodem i kakao. Miksujemy do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy płatki i ponownie miksujemy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na dnie formy jedna obok drugiej. 4. Wystudzoną kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i dosładzamy wedle uznania, miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzupełno, warto jest wcześniej zrobić rezerwację. W menu znajdziemy różnego rodzaju pierożki na parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh szpinak i ser dynia i orzechy krewetka i pędy bambusa wołowina i szalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest mix pierożków pół(...)fajny zestaw dla dwóch osób na lekki lunch. Pierożki jak zwykle pięknie i kolorowo podane oraz smaczne. Jedyny minus, to to, że te krewetkowe rozpadały się. Ciasto było bardzo cienkie i pierożki sklejały się. Przy próbie ich rozłączenia cały farsz wypadał... Ale wrócimy tu jeszcze, żeby spróbować innych pierożków ! Pełną parą od nowa ul. Nowowiejska
Kulinarne przygody Gatityfalafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza tym Mąż po przejrzeniu książki zażyczył sobie "soczewiaki" więc dodatkowa motywacja do prób jest :). Każdy rozdział książki(...)pory unikał fasoli i jej podobnych, by zmienił zdanie i zobaczył, że groszek można wykorzystać nie tylko do marchewki, a z fasoli można przygotować pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe? A gdyby ktoś chciał się spotkać z autorką o 23 listopada będzie miał taką możliwość, więcej informacji tutaj (function() { var bbtag = document.createElement("script"); bbtag.type = "text/javascript"; bbtag.async = true; bbtag.src
Cynamonowe szczęścieDzisiaj mam dla Was pyszne muffinki, do przygotowania dosłownie w 10 minut plus pieczenie. Pyszne piernikowe z orzeszkami i rodzynkami. Ach jak pachniało w domu gdy
IzabelawkuchniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia. Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie. Niełuskany sezam i mak
IzaGotujeFougasse to tradycyjny chleb wypiekany w Prowansji najczęściej z oliwkami, ziołami, orzechami lub serem. Na wzmiankę o nim natknęłam się, czytając "Rubinowe czółenka" Joanne Harris, a potem zaczęłam szukać więcej informacji o nim. Pod względem smakowym przypomina włoską focaccię. Zazwyczaj nadaje się mu charakterystyczny ażurowy kształt liścia, choć niektórzy doszukują się w nim kształtu liry. W książce Petera Mayle(...)wierzchu łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól i zioła prowansalskie. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, łyżkę oliwy i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby się okazało, że składniki wciąż nie chcą się połączyć, dolać więcej wody. Jej ilość jest zależna od wilgotności powietrzu w dniu wyrabiania ciasta i od wilgotności mąki. Ciasto polać
Weekendy w domu i ogrodziewyrabiaj ciasto robotem planetarnym przez 5 minut, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans, ponownie wyrabiaj ciasto przez 8 -10 minut robotem. Ciasto powinno pracować na haku. Ciasto przykryj szczelnie folią i odstaw na 45 minut, po tym czasie złóż w tzw. kopertę, ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnię cia. Ciasto wyjmij na blat, uformuj składając prawidłowo ciasto w bochenek(...)przełóż do koszyczka rozrostowego lub durszlaka wyłożonego ściereczką kuchenn ą. Wa żne abyś ściereczkę lub koszyczek obsypał dokładnie mąką ry żową, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do powierzchni. Bochenek wyrasta od 30 minut do 1 godziny. Przed pieczeniem nagrzej piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym VARDAGEN , szybkim ruchem przełóż chleb do gorącego garnka odwracając
SMYKWKUCHNIkrowiego. Niezmiennie jednak używam kamienia winnego* (będącego składnikiem proszku do pieczenia), bo moim zdaniem tak smakują “oryginalniej” Składniki (na około 2-4 tuzinów ciasteczek – w zależności od wielkości): Ciasto: 200 g wegańskiego masła roślinnego 3/4 szklanki (180 ml) brązowego cukru np. trzcinowego 2 szklanki (480 ml) mąki jasnej orkiszowej typu 700 (ewentualnie zwykłej pszennej) 1 1/2 łyżeczki(...)cukru, a całość dokładnie miksujemy. Do płaskiego naczynia (ja używam talerza głębokiego) wsypujemy cukier i cynamon i mieszamy. Łyżeczką (albo łyżką) nabieramy masę i formujemy kulki o wielkości orzecha laskowego (albo włoskiego). Obtaczamy je w mieszaninie cukru i cynamonu. Układamy w odstępach około 5 cm na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko naciskamy formując płaskie ciasteczko. Pieczemy w temperaturze
Lamarida.plportugalskie korzenie to dość znany fakt. Czy wiedzieliście jednak, że marmolada pierwotnie robiona była tylko z pigwy i że w jednej z portugalskich świątyń składano w ofierze kradzione orzechy i figi? Dlaczego ceny w restauracjach na północy kraju są 2 razy wyższe niż na południu? Czy znacie krwawą historię romansu Pedro I i Ines de Castro? Czy wiecie(...)kaszanka z ananasem, warzywa w tempurze (fasola mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa nic. Portugalia do zjedzenia Autor: Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: twarda Artykuł Portugalia do zjedzenia – Bartek
Ugotowane pozamiataneTo jest mój ulubieniec, w teorii miał posłużyć jako słodka przekąska, umilająca szkolną egzystencję mojej nastoletniej latorośli, ale niestety nie dane nam było wypróbować ich wytrzymałości
Upiecz sobie babeczkęDziś zapraszam na pyszne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego
Rozpustne gotowanieOwocowe lody z mascarpone są kremowe, orzeźwiające, a przede wszystkim zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do
Tajemnice SmakuCzasem, każdy z nas ma potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiast iść do sklepu i kupować śmieciowe jedzenie, powinniśmy przyrządzać sobie domowe desery, czy robić babeczki lub
Be Fit Be StrongW ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak
Taste Of My Day