wrzątkiem, a suszone typu porzeczki, żurawina, wiśnie czy rodzynki, które tu bardzo dobrze pasują warto jeszcze namoczyć np. w świeżym soku z pomarańczy. Świetnie też sprawdzają się grubo posiekane orzechy, lekko przed dodaniem przypieczone na patelni, co wzmocni ich smak. Przygotowanie: Czekoladę rozdzielić na małe kawałki (zwykle nieodpakowaną uderzam mocno o blat kuchenny i sama się kruszy). Roztopić w kąpieli(...)pieczenia bab używam grubych, metalowych form, które dość mocno nagrzewają się i przyspieszają nieco pieczenie, polecam zatem nieco ten czas wydłużyć przy zwykłych foremkach). Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Powinien po włożeniu w ciasto być suchy. Babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. przepis z akacjowego bloga Małgosi i Piotra
Proste Potrawydomu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję(...)godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo
bistro mamaszczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około(...)wierzch i boki tortu kremem czekoladowym i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem nieco stężał. Następnie oblewamy wierzch tortu ostudzoną polewą czekoladową, a boki obsypujemy zmielonymi migdałami lub orzechami. Jeśli zostało Wam masy czekoladowej można nią ozdobić tort na wierzchu. Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie
W kuchni KatieEkspresowe pierniczki bez pieczenia? To możliwe i w dodatku pyszne rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż nie tylko dla nich :) My bardzo lubimy przygotowywać szybkie pralinki z dodatkiem
Mienta blogSkładniki: 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 2/3 kostki masła/margaryny 4 stołowe
Moje-pitraszeniezabrać ze sobą do pracy. Tak naprawdę przygotowanie pociętych marchewek, rzodkiewek i papryki zajmuje tyle samo, to tylko kwestia zmiany przyzwyczajeń. Mojemu mężowi łatwiej wziąć pudełko warzyw i orzechów do pracy, niż standardową kanapkę. Ja jestem typową babeczką, która załatwia milion rzeczy na raz, a jak odpoczywam, to myślę o tym czego nie zrobiłam. Stąd też wolę zabrać ze sobą(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy
Gotowanie i blogowaniesłomkę i wypij płyn. 2. Zdecydowanym ruchem uderz w kokos młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wg mnie jedno mocne uderzenie sprawdza się dużo lepiej niż delikatne ostukiwanie orzecha w kilku miejscach. 3. Chyba najtrudniejsza i najbardziej mozolna część. Wyjmij miąższ ze skorupki podważając go nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa(...)woda - wystarczy wstrząsnąć i wszystko wróci do normy. 5. Pozostałe wiórki nie będą już tak aromatyczne, ale można do nich dorzucić nieco świeżych wiórków i dodać np. do ciasta
Powiedz dietom nieNie wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić
Cynamonowe szczęścielasku na młode orzechy laskowe. Kiedyś zapytałam mojego męża - mieszczucha od urodzenia - czy jadł kiedyś takie młode orzechy, prosto z leszczyny. Skorupka była miękka i jasnozielona, a sam orzech delikatny i mleczny w smaku. Powiedział, że nigdy. Lubiłam chodzić z bandą koleżanek i kolegów na sterty słomy. Robiliśmy w tych stertach tunele i labirynty, wyciągając jedną kostkę sprasowanej słomy(...)ziemi nie wyszły. Jestem absolutnie szczęśliwa! marzec 2016 Jedni pracują, drudzy odpoczywają chill & work Kwiaty.... tyle niespodzianek, a ile jeszcze przed nami! Plony... za tym tęskniłam! Na zdjęciach - ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Z TEGO przepisu
bistro mamaszklanki mąki pszennej; 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych; 1/2 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka cukru trzcinowego; 3/4 szklanki białego cukru; 1 szklanka masła orzechowego (kremowego lub z kawałkami orzechów); 1 szklanka prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych; 2 duże jaja (klasy L); 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej); 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)niskich obrotach, dodać płatki owsiane błyskawiczne (1 szklankę), górskie (1/2 szklanki) oraz orzeszki ziemne (1 szklankę). Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 1 - 3 godziny
Gospodyni MiejskaNie są to do końca takie amaretti jakie bym chciała dlatego są a'la ale i tak są pyszne i wciągające ;) Wszystko zależy jakich migdałów użyjemy
Gotowanie...to proste !podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju płatków zbożowych, np. owsianych, orzechów, pestek, rodzynków lub innych suszonych owoców, cukru bądź miodu. Składniki te są pieczone, aż staną się chrupkie. Zaletą domowej granoli jest dowolność wyboru składników i kompozycji smaków. Granola z migdałami(...)Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja na błyskawiczne i zdrowe śniadanie lub bardzo smaczną przekąskę. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola z migdałami przechowywana w suchych i szczelnie zamkniętych słoikach nic nie traci na swojej chrupkości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Skorzystałam z przepisu Magdaleny (oryginał
mojewypiekiinietylkoSą takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To
zabawa smakiem