teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk! No klasyk bo chyba w każdym polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIbułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka i nieregularnie popękany kształtny bochenek. Taki czy inny, każdy wymaga użycia mąki. Moja spiżarka(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie tewegetarianom, kulturystom i sportowcom wzmacniają kości i zęby MIGDAŁY Ciężko się zdecydować, które orzechy są dla mnie najsmaczniejsze. Migdały, nerkowce, włoskie, brazylijskie czy arachidowe (choć tak na prawdę orzechy ziemne, arachidy to rośliny strączkowe :P). Ciężki wybór - uwielbiam je wszystkie. Choć muszę przyznać, że najczęściej w mojej kuchennej szafce znaleźć można właśnie migdały! Pamiętajcie aby spożywać je w postaci(...)działanie antybakteryjne i antywirusowe zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce MORWA SUSZONA Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna
Zdrowie na języku :PCiasteczka te zaliczam do grupy fit słodkości. Zawierają one dużą ilość błonnika, który pomaga funkcjonować naszym jelitom. Sprawiają, że nie czujemy się ociężali. Migdały jakie
MamaOskarkaOd jakiegoś czasu zażerałam się daktylami pakując uprzednio do środka orzeszki i pewnej nocy podczas takiej biesiady mnie olśniło, że przecież jak dodam czekolady do jest
greenscarfDzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem
Oryginalny smaklasagnię użyliśmy kokardek. Jest z nimi mniej zachodu niż z płatami i są tańsze. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały. Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści(...)Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się. Przepis na pesto Składniki: 1/2 ząbka czosnku Duża garść bazylii Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan
Niedzielny kucharzjajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy
noteskulinarnyfigaczasu lubię odłożyć wszystkie kuchenne gadżety na bok, pobrudzić sobie ręce i gotować tak, jak robiły to nasze babcie. Spocić się przy zagniataniu drożdżowego ciasta, poczuć między pacami okruchy ciasta kruchego. Lubię też kroić i siekać - czasem mam wrażenie, że poradzę sobie z tym szybciej niż potrwa wyciągnięcie robota z szafki, złożenie i ustawienie na blacie kuchennym. Praca rąk daje(...)zapobiega gorzknieniu bazylii i utracie przez nią pięknego koloru. Z mojej strony mogę Wam potwierdzić, że różnica jest wyczuwalna - pesto jest intensywniejsze i ciekawsze - wyczuwamy na języku kawałeczki orzechów, okruszki sera i drobinki czosnku. Oczywiście ten sposób wymaga więcej pracy, ale jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre pesto, bierzcie nóż albo mezzalunę i zabierajcie się za siekanie:) Poniżej znajdziecie recepturę
Chilli Czosnek i OliwaProsta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego
zdrowo i aktywnieProsta i niezwykle smaczna zapiekanka z płatków jaglanych i migdałów, przekładana ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego
Zdrowie i pysznie na talerzuwymieszać ze sobą grecki z naturalnym. Z resztą jest to idealna baza do różnego rodzaju eksperymentów, bo do jogurtów można dodać różnego rodzaju zioła, posiekane orzechy lub skórki cytrusów. Efekty naprawdę mogą być zaskakujące. Tak przygotowany serek z jogurtów fantastycznie sprawdzi się na kanapkach z dodatkiem dżemu lub nowalijek. Idealnie nada się także na śniadanie wielkanocne. Gwarantuję, że nie pożałujecie(...)Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Bajgle z pstrągiem Zobacz też najnowsze przepisy : Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami Artykuł Serek z jogurtów pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pldobra, jak wczoraj było ciasto, to dziś musi być zielenina. W końcu w futrynę trzeba się jakoś mieścić heheheeh. A tak na prawdę, ja uwielbiam zielone, i Wy dobrze o tym wiecie. Co najmniej 5-6 razy na tydzień jem sałatkę, a bywają tygodnie, że sałatka jest u mnie na obiad i na kolację przez kilka dni z rzędu. Jedzenie(...)sałatkę! SKŁADNIKI: - 2 garście ulubionej sałaty ( u mnie rzymska i masłowa) - 6-8 dużych truskawek - 1 łyżka pokruszonego sera feta (wybierz ten o mniejszej zawartości tłuszczu) - 6-7 sztuk orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1/8 melona pokrojonego w kostkę dressing: - 15 listków melisy - 15 listków bazylii - 5 listków mięty - łyżka oleju z orzechów włoskich
SMYKWKUCHNIRolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek(...)jeszcze ciepła, aby dała się zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig. Post Rolada z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupowiedział, że trzeba potem zjeść wszystko do ostatniego okruszka? Zaczęłam więc od Cactus Combo Plate, bo to zestaw najlepszych przystawek. Dostajemy w nim bardzo pikantne skrzydełka, pierożki z ciasta filo, taquitos, panierowaną papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież(...)było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością orzechów pekan i lodami waniliowymi. Orzechy dają radę, chociaż trudno powiedzieć z czego składa się nadzienie tej tarty. Nie było ciężko mnie kupić, bo lubię lokale gdzie jest dużo miejsc, gwar
Ugotowane pozamiatane