Sernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką
Ostra na SłodkoSernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką
Ostra na SłodkoDeser jadalna ziemia, ale to brzmi hahaha! Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać? Pamiętam jak
SMYKWKUCHNInich są odległe w czasie, a inne wręcz natychmiastowe! Dawniej moje śniadanie było pyszne, choć monotonne – zwykle jogurt naturalny ( bo uwielbiam naturalne! ) + micha pełna chrupiących bakalii – mnóstwo orzechów, rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić(...)odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy z solą, wlewamy pozostałą ciepłą wodę ( koniecznie ciepłą ) oraz roztopioną i przestudzoną margarynę Śniadaniową Klasyczną – wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą rolujemy tworząc wałek, a następnie skręcamy
Ostra na SłodkoPodobno bez cynamonowych gwiazdek święta dla Niemców się nie liczą. Kiedy ich próbuję, to zgadzam się z nimi w stu procentach - jest w ich smaku coś
zadanie-gotowanieBlok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka GotujeJak pewnie zauważyliście dużą wagę przywiązujemy do śniadań co nasz instagram w ostatnim czasie to potwierdza :) Dlatego też dziś serwujemy Wam recenzję kaszek, które wydają się
Candy PandasMikołaj też będzie podobny do taty? Na długo przed wigilią pomagałam przy robieniu kolorowych łańcuchów na choinkę a do malutkich jabłuszek przywiązywałam nitki, aby można je zawiesić na choinkę. Orzechy zawijałam w srebrne i złote papierki po cukierkach, które długo zbierałam i skrzętnie układałam do pudełeczka. Szyszki z lasu na pewno już wyschły pomalowane srebrną farbą przez starszego brata. Długie(...)oleju lnianym. Ze słodkości, to racuchy, jeszcze cieplutkie, delikatne, rumiane, posypane cukrem pudrem, kluski z makiem, miodem i bakaliami. Do picia pachnący korzennymi przyprawami kompot z suszu. Inne smakowite ciasta, niestety, dopiero w pierwszy dzień świąt. Jeden talerz będzie stał pusty to dla niespodziewanego gościa. Znów będę zerkała na drzwi i nasłuchiwała aby nikt nie przeoczył pukania. Fragmenty wiersza
Leśny Zakątekzapachami, takimi jak rozgniatane ziarna kardamonu, świeżo złamane laski cynamonu, które uwalniają ten cudowny aromat, suszone w piekarniku, plastry hiszpańskich pomarańczy, za moc olejków eterycznych igliwia, za chrupiące prażone orzechy i migdały, które jeszcze gorące, lekko parzą w opuszki palców, ale pachną tak, że musisz od razu je skosztować. Ale nie tylko zapachy i smaki w mojej kuchni(...)czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy
SMYKWKUCHNINie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec
IzabelawkuchniWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeObiecałam córce, że zakończę cykl wypiekania ciasteczek z płatkami owsianymi, mąką pełnoziarnistą, otrębami, orzechami i dodatkami. Przerwa w wycinaniu, zagniataniu tego, co w gusta moje trafia najcelniej. Bezkompromisowe dziecko docenia głównie to, w co czekolada jest wepchana, wgnieciona, wmiksowana. Owies i bakalie natomiast prowokują ją do rozpoczęcia diety odcukrzającej. A jeśli o diecie mowa - dobry dziś moment na poczynienie postanowień(...)syrop klonowy ). Wbijamy jajko i dolewamy pełną łyżkę mleka. Mieszamy trzepaczką na gładki mus. Przesiewamy mąkę wymieszaną uprzednio z kakao i solą. Mieszamy łyżką i zagniatamy po chwili ręką. Ciasto pozostaje troszkę wilgotne i kleiste, dlatego koniecznym jest włożenie go na pół godziny do lodówki lub zamrażarki. Po schłodzeniu rozwałkuje się bez problemów, ale ważnym jest podsypanie blatu lub silikonowej
Kronika PiekarnikaBabeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty i debaty. Zuzia, córeczka Asi i Pawła przez cały czas dbała o dokumentację spotkania i muszę powiedzieć, że mimo zmęczenia(...)powrocie do domu, oddaliśmy się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka
Kuchnia PrezydentowejPamiętacie jeszcze naszą dawną recenzję wafli zbożowych Siejeje ? Recenzja cieszyła się dużym zainteresowaniem, więc dziś wracamy wspomnieniami do przeszłości i przedstawiamy nową a nawet lepszą wersję
Candy Pandasteż wiemy co jemy i możemy bawić się dodatkami do hummusu-bazy, tworząc wiele własnych kompozycji smakowych. Warto też poeksperymentować z formą serwowania humussu. Podajcie go posypany posiekanymi orzechami, kolendrą, oliwkami czy ostrą papryką. Ja lubię szczególnie kolendrę i wędzoną paprykę Znajdźcie Wasze ulubione dodatki. Możecie spróbować ugotować cieciorkę z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody (wcześniej cieciorkę namaczamy również z dodatkiem(...)jest za gęsty, dodajemy trochę lodowatej wody. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/hummus-pasta-z-ciecierzycy/ MieszamWGarnku Zapisz Zapisz Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku