ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:628/988)

Śledzie z suszonymi pomidorami 191

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogalsy 192

powiem, lepsze  niż te z certyfikatem. Składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki maku szklanka bakalii: rodzynki, śliwki, morele 120 g orzechów laskowych 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej esencja migdałowa i pomarańczowa(...)całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na jakieś 15 min. Gdy drożdże już ruszą z robotą, to przesiewamy do naszej miski mąkę. Dodajemy żółtka i miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (na grubość ok 0,5 cm) usiłując utrzymać prostokątny

Karczma Honorietty
Odwrócony włoski deser 378

minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części

Słodkości i nie tylko
PUSZYSTY PIERNIK 157

zaparzonej kawy ½ szklanki oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do pierników Dodatkowo: około 1 szklanki bakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio) polewa czekoladowa Helio Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą(...)eszamy na koniec do ciasta wsypujemy bakalie ciasto przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około   50 minut , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190°C gotowy piernik studzimy , polewamy gotową polewą czekoladową ( ja użyłam polew ę  mleczn ą firmy Helio) i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Źródło: http://www.mniammniam.com/Puszysty_piernik-2273p.html

Słodkie zapomnienie
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 285

Pyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na

Oryginalny smak
Staropolski piernik dojrzewający 144

który wykorzystałam zaczerpnęłam z bloga: zapraszamnaciastka.pl Ciasto: ½ litra miodu 2 szkl cukru 250g margaryny 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki soli 3 torebki przyprawy do piernika lub ok 70 g domowej przyprawy do piernika (taka będzie najlepsza) opcjonalnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Do garnka(...)sól i sodę wymieszaną z mlekiem. Mieszamy dokładnie, drewnianą łyżką. Jeżeli chcemy dodajemy bakalie (w późniejszym etapie nie będzie to już możliwe) i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum 3 tygodnie (najlepiej 4-5) w zimne miejsce - może to być piwnica, komórka lub dolna półka w lodówce. Ciasto przechowujemy w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe owsiane ciasteczka z żurawiną 217

szklanki całych płatków owsianych. Wymieszać łyżką lub dłonią. Formować kuleczki trochę większe niż orzech włoski, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci Tagged: czekolada , mąką pełnoziarnista , płatki owsiane , żurawina

https:KKuchniaMniam
MUFFINKI Z BANANAMI I CZEKOLADĄ 123

Szybki przepis na muffinki bananowo- czekoladowe. Muffinki są pyszne, nie wychodzą zakalcowate, ciasto jest elastyczne, bez sody, pachnie pysznie i też tak smakuje! Babeczki są mocno bananowe i ze sporą ilością gorzkiej czekolady. Oczywiście zamiast czekolady możesz dodać np. orzechy laskowe czy posiekane krówki. Ale dla mnie najlepsze połączenie to banan plus czekolada. Babeczki są przygotowywane na maśle dzięki czemu

SMYKWKUCHNI
Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego 116

Jak mija Wam długi weekend? Gdyby tylko pogoda była lepsza to śmiało mogłabym przyznać, że mój mija wyśmienicie i mam nadzieje, że Wam również. Niestety czas

Be Fit Be Strong
Rolada makowa 101

makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa

gotuj ze mną
Batoniki owsiane 92

Bardzo proste i szybkie batoniki owsiane, w dodatku bez pieczenia. Zrobiłam wersję podstawową, ale zawsze można ją wzbogacić wedle własnego upodobania. Część płatków można zastąpić suszonymi

Arabeska waniliowa
Domowe wafelki z kakaową masą 386

Domowe wafle smakiem nie dorównują tym ze sklepu, ta czekoladowa masa z wiórkami, orzechami i herbatnikami   z dodatkiem aromatycznego rumu jest słodka i przepyszna. 

Wanilia i Kardamon
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 118

pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed podaniem, nabiera wówczas bogatszego smaku i doskonale

Cztery Fajery
MAZUREK KAJMAKOWO - CZEKOLADOWY 81

masa dodaję stopniowo jajka cały czas miksując dodaję mąkę i migdały Na podpieczone blaty z kruchego ciasta, za pomocą szprycy, wyciskam dekoracyjne rozetki. Piekę ok. 15 minut w 180 stopniach do złotego koloru. SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 tabliczki czekolady deserowej pół szklanki zmielonych orzechów ziemnych w karmelu puszka masy krówkowej WYKONANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej gdy przestygnie odkładam trochę

Upiecz sobie babeczkę
Tort Bueno-Rocher 149

jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół szkl. mleka 3,2 % 1 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku kostka masła 100 g orzechów laskowych 3-4 łyżki cukru pół laski wanilii Krem z Ferrero Rocher ok. 125g serka mascarpone

Pyszny Duet
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 132

pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed podaniem, nabiera wówczas bogatszego smaku i doskonale

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PLACUSZKI Z JABŁKAMI I SOSEM BANANOWYM 145

sól Białka ubić z dodatkiem soli, dodać cukier, mąkę, wymieszać dokładnie, dodać rozpuszczony olej, chwilkę wymieszać. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy małe placuszki. SOS do placuszków 1/2 serka mascarpone 1 banan 2 jabłka cynamon 1 łyzeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina do dekoracji Serek miksujemy z bananem. Jabłka obieramy i wrzucamy do rondelka na rozpuszczone

harrisa
Jaglane Rafaello 128

Szybki i prosty sposób na domowe Rafaello. Składniki: Kasza jaglana 1 szklanka Banany 2 szt. Orzechy włoskie zmielone 5 łyżek Cynamon 1 łyżeczka Cukier waniliowy 1

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka piernikowe 152

garść orzechów laskowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut

Lena Gotuje
Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem 137

świetny pomysł na śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak pieczonych śliwek! Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną czy gorzką czekoladę, bo śliwki kochają czekoladę! Orzechy też bedą dobrym pomysłwem, zwłaszcza posiekane grubo orzechy włoskie czy laskowe! Tak naprawdę wszystko zależy od naszej

Moja smaczna kuchnia
Odwrócony włoski deser 160

minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części

Różne smaki w kuchni
Ciasto "Popapraniec" 135

mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmaruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami

Różne smaki w kuchni
Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe. 190

jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - cukier waniliowy ( opcjonalnie ) Dodatkowo - słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańskie brownie 126

umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej kokosowy 1 szt laska wanilii 170 g mąka kukurydziana 0,5 łyżeczka

Kucharzyca
Muffinki orzechowe z berberysem 168

stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.  Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez

Wanilia i Kardamon
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 171

wlać "mleko" - u mnie "mleko" jaglane, ale możesz użyć dowolnego. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, orzechy włoskie oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 1/2 wysokości  foremek. Na  środek położyć łyżeczkę dżemu z rokitnika Łowicz. Następnie przykryć warstwą ciasta do około 3/4 wysokości foremki.  Piec w 180 stopniach około 25 minut. Z podanych

AZgotuj!
Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną z programu pani Ewy Wachowicz 149

dalej miksować, następnie porcjami dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać po kolei płatki owsiane, orzechy włoskie, żurawinę i wymieszać mikserem. Formować łyżką małe kuleczki i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszczyć palcami ( palce można oprószyć mąką, gdyż ciasto jest dość lepkie). Piec w piekarniku góra-dół przez ok. 20-25 minut w temperaturze

Receptura smaku
Pierogi z dzika 154

kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło

królestwo garów
Makowiec z jabłkami 190

szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku 7 płaskich łyżek

W garach u Gosi
Sezamowe ciasteczka szczęścia 332

oraz cynamonem/kakao wymieszać w osobnej misce i stopniowo połączyć z masą maślano-jajeczną. Na końcu do ciasta dodać około 3/4 uprażonego sezamu. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki - na około 1 h. Po tym czasie z masy formować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w pozostawionym sezamie i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 207

ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 178

cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia. 180

łyżeczką. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę. Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki na jedną tarlaletkę). Następnie wokół masy układamy lekko pokruszone płatki migdałowe

Słodkie okruszki
Mini Pączki Serowe 332

cukry, śmietanę. Miksujemy 2-3 min. 2. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i spirytus, wyrabiamy już ręką. Ciasto będzie klejące ale nie przejmujmy się oraz grudki sera, które będą przy pieczeniu zanikną;) 3. Zwilżamy dłonie wodą i formujemy kulki, im mniejsze tym lepsze wielkości orzecha włoskiego. 4. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok 3 min, ogień nie może być duży

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 148

niesolonych porządna szczypta soli, nawet pół łyżeczki 1. Wymieszać suche składniki: mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy. 2. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę pokrojoną w kostkę, krótko wymieszać. 3. Z ciasta w dłoniach formować małe kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać

Calzonella.com
Mini pierniczki bez mąki 118

łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Podawać z jogurtem i orzechami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Orzechowe rożki 163

rożki orzechowe, przepyszne!  Orzechowe rożki 280g mąki 80g cukru 200g masła 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru waniliowego cukier puder Składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę, po czym wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta wałeczek i pokroić w plastry szerokości 0,5mm. Każdy plasterek zagnieść w kuleczkę i formować małe rożki. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową 132

silikonowej łopatki dokładnie mieszamy, aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodajemy 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody

My simple kitchen
Sernik Jagodowe Ferrero Rocher 206

Pyszne proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Składniki - 100 g masła - 1/2 słoika nutelli ok 170 g - 1 opakowanie wafelków familijnych śmietankowe 180 g - 50 g mielonych migdałów - 50 g siekanych orzechów laskowych - 1 kg sera z wiaderka waniliowego - 150 g cukru - 1 p śnieżki - 3 łyżki żelatyny - 500 ml jagód - 2 galaretki rubinowe Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić

W królestwie smaków Beaty
Muffinki dyniowo-kakaowe 139

Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa   Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą   Ciasto na jesienną chandrę   Dyniowe tosty francuskie   Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee   Masło dyniowe   Prosta zupa dyniowa   Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe   Rolada dyniowa    Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin

My simple kitchen
Czekoladowe ziemniaczki z orzechową niespodzianką 136

Pyszne, szybkie, słodkie kartofelki. Wykonuje się je błyskawicznie, polecam szczególnie początkującym :) Składniki: 2 i ½ szklanki orzechów laskowych 1 szklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
A’la Waldorf, Drive 119

cytryny, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki śmietany Pokrój drobno: jabłka, seler, kapustę, orzechy. Przełóż do miski. Dodaj rodzynki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem (opcjonalnie śmietaną). Świetnie pasuje do dań z serem żółtym, np. sera żółtego w cieście naleśnikowym. Tego słucham (ścieżka dźwiękowa do świetnego filmu Drive ): A'la Waldorf, Drive Below my version

Qlinarnie i Qlinarnie
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 179

2 szt. wafla typu andrut 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła 1 łyżka kakao ¾ szklanki rodzynek ¾ szklanki orzechów ½ szklanki migdałów 1 duże jabłko 2-3 łyżki

Jadło i czytadło
Ambasador 396

drugiej części dodajemy pokrojone brzoskwinie i około 2-3 łyżek soku z brzoskwiń. Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy kakao przed podaniem. Chłodzimy w lodówce i tam też przechowujemy. Dodatkowo: 2 łyżki kakao garść pokrojonych orzechów włoskich garść bakalii garść płatków migdałów 100 g pokrojonej czekolady mlecznej 1 puszka brzoskwiń The post Ambasador

Made By Mom And Son
Torcik Kakaowy z Gruszkami i Orzechową kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.21 155

KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam! kruszonka: po 50 g orzechów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 148

łyżeczka cukru waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, marmolada, 3 łyżki mleka. Przygotowanie:    Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy

Aga w kuchni