Chrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem lub
Moja Delicjapiernika Orzechowe ciasteczka choinki Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów włoskich 170 g cukru 35 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię
Kulinarne przygody Gatitydodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy. Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei. Możemy delikatnie, ale nie za dużo podsypywać mąką ). Zawijamy w folię, odstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha, pieczemy 10-11 minut w 180C ( ja piekłam pół czasu z termoobiegiem, pół bez ). Studzimy
Ostra na SłodkoPRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka
kolorowotorcikowoSzybki i smaczny sernik, który kusi smakiem. Składniki na spód: 220 g herbatników kakaowych lub zwykłych maślanych 110 g orzechów włoskich 130 g masła 1/3 szklanki
Przepisy Babciłyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Masa: 4 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych pół szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 1/3 szklanki syropu wiśniowo-daktylowego (można zamienić na dowolny sok owocowy) 1/4 szklanki syropu daktylowego Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód: W malakserze/ blenderze umieścić wszystkie
Domowa Cookierenka AgiPyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości
Kuchnia Pełna PasjiSezon świąteczny daje przyzwolenie na pieczenie większej ilości ciast, a więc korzystajmy ile się da! Czytaj więcej »
Kasia Sarnakakao 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto na gładką masę, rozwałkuj i wykrawaj ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Mango Papajaopracowany przez firmę Hellmann's i jest dosyć stary. Postanowiłam na Święta przygotować to ciasto, bo wydawało mi się bardzo smaczne i takie też się okazało. Na wierzchu polałam je czekoladową polewą Ganache, na którą przepis znajdziecie na moim blogu (klik) i drobno posiekanymi orzechami włoskimi które nieodzownie kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Delusional Trinełyżki mleka 20 g gorzkiej czekolady, posiekanej opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów Do misy miksera wsypujemy suche składniki oraz pocięte na kawałeczki masło. Rozdrabniamy masło mikserem lub nożem tak by stworzyło drobinki wśród maki. Dolewamy mleko, wsypujemy czekoladę i zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy ok 4 cm. Zawijamy w folie spożywczą i chowamy
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny zdrowy, pożywny i smaczny posiłek na początek dnia. Tym razem sałatka z grillowanym serem kozim, buraczkiem, rukolą i dressingiem na bazie dżemu z czarnego bzu
Oryginalny smaknasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników. Ciasto wymieszaj rózgą na gładką masę. Odstaw na pół godziny. Gofry smażymy na nieprzywierającej gofrownicy
SMYKWKUCHNIŁom to deser z zatopionymi w zastygniętej masie kakaowej pokruszonymi przysmakami. Są w nim herbatniki, wafle, migdały, orzechy. Nie wymaga pieczenia, jedynie czasu na stwardnienie masy
Przepisy KulinarneDzisiaj mamy dla Was kolejne proste bezglutenowe ciasto :) Wykonacie je w maksymalnie 45 minut już z pieczeniem, a lekki słodki i kwaśny
Kuchenne Wariacjeszklanki płatków owsianych 1 szklanka bakalii - słonecznik, migdały, rodzynki, daktyle (pokrojone w kostkę), orzechy, czyli wszystko to, co macie pod ręką;) Sposób przygotowania: Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka i wanilię - ubijać. Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać. Dodać płatki i bakalie - wymieszać. Ciasto - gęste - formować w małe kuleczki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Kuchnia smakówGrillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy
Oryginalny smakOstatnią naszą propozycją podczas „kruchego tygodnia” jest pewnie wielu z Was znana Pani Walewska (Pychotka). Standardowo robimy ją w prostokątnej formie – takiej
Kuchenne WariacjeBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis namojprzepisna.pl | Dyniowe kotleciki Kolejna potrawa z udziałem dyni, tym razem na wytrawnie. Przepyszne i proste kotleciki z dyni, pieczone w piekarniku, najlepiej smakują z kwaśną śmietaną
moj przepis narazem cukier, masło i jajko, dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować, następnie wyrobić ciasto ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rolować palce (chudsze od naszych bo podczas pieczenia robią się szerokie) można zrobić
zdrowa vege kuchniauwielbiam prażone płatki migdałowe :) Cudownie chrupią, pachną i idealnie pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań. Taka owsianeczka jest doskonałym pomysłem na pozytywny początek dnia :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie Dodatkowo : 3 łyżki płatków migdałowych truskawki Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień
Chocolate Muffin Blogdodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka
kgwjanczewoporzeczki czarne suszone -morele Do masła dodajemy płatki owsiane i podsmażamy je kilka minut. Orzechy przekładamy do ścierki, zawijamy ją i tłuczkiem rozgniatamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie dodatki i cukier, mieszamy i wystudzamy. W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą rąk układamy ciasteczka. Namoczone
BaRepasObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki! Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących
Ostra na Słodkosmarujemy margaryną i układamy do niego rozwałkowane wcześniej na stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto nie było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód i dodajemy szklankę bakalii. Polecam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki (namoczone wcześniej w rumie), orzechy. Wszystko to wrzucamy do garnka i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę studzimy tak aby wszystko się
ciastkarnia na kruchym spodziemieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry można było przykryć "ciasto". Na blachę wylewamy chrupki i ręką ugniatamy. Przykrywamy papierem i stawiamy coś ciężkiego. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało. *Ja dodaję do polewy jeszcze kakao, bakalie i orzechy. Każdy dodaje to co lubi: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, wiórki kokosowe, żurawinę, morele,daktyle, rodzynki...możliwości
Olikowa kuchniaskładniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych orzechów na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIktóre umieścić w lodówce. CIATECZKO/TARTALETKA 1. Skrobię, mąki, orzechy, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki
Candy Pandasumieść żółtka i cukier. Zmiksuj na puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut(...)dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Dodaj po łyżce jajecznej masy i miksuj przez cały czas. Na koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze
codojedzeniafińskie ciasto figowe (Viikunakakku) 170 g masła w temperaturze pokojowej 165 g drobnego cukru 1/4 łyżeczki soli 3 jajka (lekko roztrzepane) 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy 225 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g fig (pokrojonych na mniejsze kawałki) 80 g rodzynek (najlepiej jasnych) 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich cukier(...)dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli jajka, aż do połączenia się ich z masą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Figi, rodzynki i orzechy zasypujemy 2 łyżki mieszanki mąki z proszkiem i kardamonem i mieszamy. Do jajek ubitych z masłem i cukrem dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub łyżką, tylko
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, mocno czekoladowe ciasto, które dzięki cukinii jest cudownie wilgotne i mięciutkie nawet na trzeci dzień (specjalnie schowałam kawałek, gdy zobaczyłam że na drugi dzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (forma ok 22x33(...)czekolady (u mnie mleczna z orzechami) 1. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać po trochu olej, a następnie kolejno cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, śmietanę, mąkę i kakao. 2. Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach, czekoladę posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec
Kto ugości moich gości?maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego klonowego smaku. Składniki jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 120 g miękkiego(...)żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3mm na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć za pomocą foremek niewielkie ciasteczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata