południe skandynawski kraj, wie, że jego mieszkańcy migdały traktują jak dobro narodowe na równi z ciastem duńskim (tutaj zwanym wienerbrød ; tak dla ułatwienia). Kransekage konfekt Składniki: (na 40 sztuk) 310 g surowego marcepanu (kranse xx) 155 g cukru 50 g białek dodatkowo: 10 orzechów laskowych 5 migdałów 5 ćwiartek orzechów włoskich 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki nugatu Marcepan utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewegańskie, bananowe, ciasto z lnu mielonego z gorzką czekoladą i kajmakiem~ Wiem, że kajmak nie jest wega, ale chodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie(...)mleka sojowego + 50ml ~łyżeczka oleju (u mnie z orzechów włoskich) ~2 'rządki' gorzkiej czekolady (ok. 20-25g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banana rozgnieść na puree, dodać olej, len, cukier/stevię, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać. Następnie wlać 100ml mleka i wymieszać ponownie. Jeśli ciasto będzie gęste, ciągle mieszając dolewać jeszcze 50ml mleka (może
breakfast of dreamsNaleśniki są daniem, które można zrobić w dowolny sposób, na słodko, słono, ostro. Każdy może wrzucić co chce a i tak zawsze wyjdą pyszne. Ciasto naleśnikowe w zasadzie nie ma przepisu, dajemy "na oko", jak wyjdzie za rzadkie dosypujemy mąkę , jak za gęste dolewamy mleko . Oczywiście składnikiem bazowym są jajka . Dodajemy też kapkę oleju i sól do smaku. Proces smażenia(...)czasem można sobie pozwolić na coś więcej, dogodzić sobie wczoraj postanowiliśmy zrobić z chłopakiem i współloktorką takie o to połączenie: W środku mamy banany pomarańczę kiwi mango orzechy nutellę śmietanę dżem rabarbarowy a wszystko polane syropem klonowym Przyznam, że warto było, bo wyszły genialne. Co prawda wyszły trochę kaloryczne... no ale w końcu były tam też owoce
Idę coś wszamaćtofu twardego Kilka orzechów brazylijskich Sól Przygotowanie: Szpinak rozdrabniamy (jeśli jest mrożony, to odmrażamy, można go podgrzać na patelni i przyprawić wedle uznania). Mieszamy go ze zmiażdżonym tofu, aby utworzyła nam się prawie jednolita papka. W misce mieszamy mąkę z niepełną łyżeczką soli. Dolewamy wodę i jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy(...)olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty i prostokąty. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię, odliczamy jeszcze
Weganizm infantylnypozostałego ciasta upiekłam pierniczki, które uprzednio nadziewałam powidłami śliwkowymi. Wyszły obłędne, pulchne, miękkie. A jeśli nie przygotowaliście wcześniej ciasta na piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ(...)powidła śliwkowe z migdałami firmy Orzech . Wykonanie: W garnku umieścić miód, cukier i masło. Podgrzewać, aby masło i cukier się rozpuściły, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do piernika, wbić całe jajka, wlać mleko i przestudzony miód z masłem i cukrem z garnka. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego lub emaliowanego. Przykryć
Zrób to smacznieinnej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą(...)buraczane. Dodajemy mąkę i przechodzimy do wyrabiania ręcznego. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji i z każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt gruby rulon z którego kroimy gnocchi. Do gotującej się wrzącej wody wrzucamy kluseczki i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wykładamy na talerz polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni
Jedz zdrowo żyj zdrowo!szklanki pokrojonych orzechów włoskich 3 jajka (dałam Mki) 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka wrzątku Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSnickers z mascarpone bez pieczenia to kolejna wersja pysznego ciasta inspirowanego popularnym batonikiem a także idealna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. Snickers z mascarpone to prosty w przygotowaniu bardzo efektowny smakołyk w sam raz na domowe przyjęcia, świąteczny stół lub spotkania w gronie znajomych. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy kajmakowej(...)mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na krakersy wykładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Tak przygotowane
Smakowite Daniaroku więc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło tak pyszne, że nawet Mąż, zdecydowany przeciwnik dyni zjadł kilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek Ubijamy jaja z cukrem(...)tatę go pominęłam). Całość mieszamy dokładnie. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 st. C. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem
Cynamonowe szczęścieDrożdżowa gwiazda makowa Składniki na ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g masła 125 ml mleka 100 g cukru pudru łyżeczka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g łyżeczka aromatu migdałowego(...)łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części
Pomysłowa kuchniaTarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie(...)słodko-słonymi połączeniami, możecie te dodatki pominąć. Swoją tartę zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm . Na blogu znajdziecie też przepis na sernik snickers , a także mazurek orzechy-karmel-czekolada , który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego
Smakołyki Berenikipłatkami migdałów lub dekorujemy orzechami włoskimi. Po raz pierwszy robiłam krem na bazie kaszy manny. Nie wiedziałam za bardzo czego się smakowo spodziewać, czy nie będzie zbyt mulisty. Miłe zaskoczenie, bo krem jest wyrazisty i zdecydowanie lżejszy od tego popularnego budyniowego. Na pewno sięgne po niego nie raz jeszcze. Jeśli macie za mało kremu, śmiało ciasto możecie przesmarować dżemem. Możecie
Mieszam w Garnkumoim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych
maniapieczeniasmakiem. Proste i szybie do zrobienia. To ciasto takie właśnie jest, autorka nazwała je nawet błyskawicznym :) Składniki : 1 pomarańcza , najlepiej z ekologicznej uprawy 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pominęłam 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie : 1/2 szklanki orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub moreli lub suszonej(...)zmiksować Wsypać mąkę i zmiksować, dodać bakalie, wymieszać łyżką do równomiernego rozprowadzenia dodatków. Piec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy przez 60 min. w temp.160*C Ciasto zachowa świeżość nawet przez tydzień, ale tyle czasu nikt nie da mu poleżeć:) przepis stąd
Proste Potrawy