ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:625/988)

Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia 570

zawiera niewiele cukru. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia Składniki: KREM CZEKOLADOWY 400ml śmietanki 30% 125g czekolady gorzkiej 125g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) KREM ORZECHOWY 250g mascarpone 250g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 150ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) krakersy(...)ułożyć warstwę herbatników, przykryć ją połową kremu orzechowego, wyrównać - obie warstwy powtórzyć: krakersy, krem czekoladowy, herbatniki, krem orzechowy - czekoladę do dekoracji zetrzeć na wiórki - krem orzechowy posypać startą czekoladą - ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc - kroić schłodzone, na wierzchu każdego kawałka ułożyć kilka połówek fistaszków

Smakołyki Bereniki
Kokosowy „Mars” bez pieczenia 197

Już ponad trzeci tydzień mamy naszego wspaniałego czworonoga w domku! Mania spisuje się pięknie, trochę rozrabia, ale raczej jest posłuszna i chętnie uczy się nowych komend

Be Fit Be Strong
Ciasto ucierane z rabarbarem 185

mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki błonnika owsianego 1 op. budyniu śmietankowego 3 jajka 2 łyżki serka homo 0% Kruszonka: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 łyżki mąki 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie(...)puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie

Emcia Pichci
Keks z rumowym akcentem 163

tego ciasta, jest to że nie wysycha i można go zjeść nawet kilka dni po świętach. Warto je przygotować, bo jest przepyszne i pięknie pachnie rumem. SKŁADNIKI: 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów(...)masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieram. Następnie dodaję aromat rumowy i bakalie. Mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. 3. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). 4. Przestudzone

Tradycyjna kuchnia Kasi
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 123

składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-45 minut. W tym czasie ścieramy sobie zamrożone masło i odstawiamy na talerzach do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy na duży prostokąt. Zimne masło wykładamy na 2/3 szerokości ciasta, 1/3 pozostaje pusta. Ciasto składamy(...)wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez 30-45 minut.  Ja swoje ciasto przykryłam i odstawiłam po ostatnim wałkowaniu i składaniu do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjęłam ciasto i masę makową z lodówki bezpośrednio przed przygotowywaniem rogali. Ciasto podzieliłam sobie na 4 równe części, łatwiej było mi je rozwałkować

Smaczne Zdrowe
Bożonarodzeniowe ciasteczka 302

wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :) Składniki na ciasto : 240 g mąki pszennej 60 g masła 60 g smalcu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy szczypta soli Nadzienie: 25 g masła 125 g śmietany kremówki 50 g miodu 40 g cukru pudru 1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe) aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek(...)gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min. Wyciągamy jeden woreczek z ciastem i rozwałkowujemy

charlotte gotuje
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 185

podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku 100 g masła pół szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy 100 g posiekanych orzechów, migdałów(...)dwukrotnie zmielić.  Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać do maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.   Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki

Domowa Cookierenka Agi
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 254

klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał, ale można użyć też papieru do pakowania prezentów. Co sądzicie o mojej alternatywnej propozycji na słodycze do świątecznych paczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA MAŚLANE Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw(...)lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5-7 mm i wytnij z niego ulubione kształty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 10 minut. Studź rozłożone na talerzyku. Składniki CIASTKA MAŚLANE 225 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko odrobina wanilii opakowanie cukru waniliowego

Eat me! Fit me!
Niskokaloryczny chlebek bananowo – kokosowy 173

wykorzystanie zapomnianych bananów. Przepisów na to ciasto wiele. I ja sama dużo ich testowałam (kilka przepisów znajdziecie tutaj – chlebek bananowy ), ta wersja jest jednak moją ulubioną – banan idealnie połączony z kokosem w towarzystwie mąki orkiszowej. To baza, do której możecie dołożyć swoje ulubione dodatki. Lubicie rodzynki lub żurawinę? A może orzechy lub czekoladę? Eksperymentujcie i szukajcie swoich ulubionych(...)rozgnieć widelcem na papkę, dodaj je do składników suchych. Następnie dodaj do nich również olej i miód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem, wylej na nią ciasto. Chlebek bananowy piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odłóż ciasto na ok. 1 godzinę do przestygnięcia. Smacznego         Artykuł Niskokaloryczny chlebek

365 dni dookoła kuchni
Tort prezydenta 157

zagęstnika do śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka siekanych orzechów  Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp(...)kawałkami czekolady, przykrywam ostatnim krążkiem biszkoptu nasączonym ponczem ananasowym.  Kremówkę ubijam z zagęstnikiem i cukrem waniliowym na sztywno. Dekoruję wierzch tortu rozetkami z bitej śmietany oraz siekanymi orzechami

Ciasteczkowy Potwór
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM (bez pieczenia) 179

jest bananami, a także gorzką czekoladą, a rolę mąki spełniają tu płatki gryczane. Brownie jest mocno czekoladowe z akcentem bananowo-orzechowym, a góra to kremowa, sernikowa warstwa mocno orzechowa. Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i robi się je w ekspresowym tempie, niestety też w takim samym tempie znika 😉 P.S. Pamiętajmy, aby wybierać masło orzechowe dobrej jakości - bez żadnych dodatków(...)łyżek dowolnego mleka 5 łyżek masła orzechowego 2 banany 1 łyżka kakao 3/4 szklanki płatków gryczanych Górna warstwa: 250 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego garść orzechów ziemnych niesolonych 30 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Brownie: Czekoladę gorzką z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki gryczane mielimy na miałko, jak na mąkę. Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 200

waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno posiekanej czekolady (białej i ciemnej), czekoladowych groszków, lentilków itp.  Zamiast części czekolady można dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy pekan, włoskie lub laskowe, migdały, wiórki kokosowe lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Miękkie masło trzeba utrzeć mikserem lub pałką na puch, dodać cukier i dalej ubijać Gdy składniki(...)koniec dodajemy posiekaną czekoladę lub inne dodatki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy lub toczyć je w dłoniach z kopiatej łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko

Korniszonki
Tort śmietankowy 188

szklanki mleka  szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki kakao 2 opakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie.   W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję(...)masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao i przekładam do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania. Wyciskam spiralny pasek zaczynając od środka tortu i kierując się ku jego krawędziom. Następnie od środka odprowadzam ciemne poziome linie tworzące kształt pajęczej siatki. Orzechy miksuję drobno i posypuję nimi boki tortu

Ciasteczkowy Potwór
KALORIA 195

liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.   Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła Składniki na masę czekoladową: 50 ml mleka 60 g masła(...)cukru pudru Składniki na karmelizowaną posypkę: 20 g masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy do dna formy

Słodki Zakątek
Murzynek Bananowy 182

łyżeczka sody 1/2 szkl mleka garść orzechów 1. Banan/ny obieramy i kroimy drobno, delikatnie rozgniatając je. Wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, jajko, cukier, sodę, olej oraz mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze oleju. 2. Blaszkę o wymiarach        wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niego ciasto i pieczemy w 190 stop przez

Gotowanie...to proste !