wahania nastroju. Zjadłabyś tonę czekolady i innych słodkości. Tak jest z moją przyjaciółką Barbarą, której podarowałabym mini szarlotki, w ten kryzysowy dzień. Deser, który rozpływa się w ustach: kruche ciasto na miodzie, masa jabłkowa z cynamonem przeplata się z pysznym śmietankowym budyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty. W taki „kryzysowy dzień” świeżo upieczone szarlotki zapakuję(...)nastrój w stu procentach. Zapraszam na przepis :). Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła 200 g mąki tortowej 1/3 szkl miodu 2 żółtka 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 1 łyżka śmietany 30% szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta 450 ml mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu masa jabłkowa
TrufelkowoHej! Z dyni można robić istne cuda. Nie tylko nadaje się na zupy, ale też fantastyczna jest do ciast. My już pierwsze ciasto dyniowe mamy za
Tylko pysznieulubionym syropem klonowym i jagodami. Składniki: 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru brązowego jajko 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła lub oleju Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić ciasto na kwadrans. Smażyć na rozgrzanej patelni nalewając ciasto łyżką
wyzwania kuchennemasła - 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 łyżki syropu klonowego - 2 czubate łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych (na grube kawałki) - 1 duże jajko - 1 łyżka mleka - 60 g masła orzechowego Z w/w składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość lepkie i tłuste. W dłoniach uformuj kulkę i spłaszcz w dłoniach na mały okrąg
SMYKWKUCHNIOwoce myjemy i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W 1 miseczce mieszamy suche składniki: mąki, migdały, proszek, sodę, sól i cukier. W 2 miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy mleko oraz olej. Morele kroimy w kostkę i wraz z malinami dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając. Mokre składniki łączymy z suchymi. Papilotkami wypełniamy blachę na muffinki. Mokrą łyżką nakładamy ciasto
Be Fit Be Strongjednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym i galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 masło 1 łyżka kakao cukier waniliowy dżem z czarnej porzeczki
Pieguskowa Kuchniawsadzeniu puszki mleka kokosowego do lodówki) laska wanilii 1 szklanka mleka szczypta soli olej kokosowy ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce mieszamy sypkie składniki. W drugiej jajka, mleko oraz śmietankę kokosową. Przelewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy. Jeśli nasze ciasto wyszło za gęste (powinno być dość płynnej konsystencji – jak np. na naleśniki) dolewamy więcej mleka. Gofrownice smarujemy
PaleoLifejajka 300 g rabarbaru Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami za pomocą rózgi kuchennej. Dodać mąkę i wymieszać, tak by nie było grudek. Do ciasta dodać rabarbar, wymieszać. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikremówki 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru owoce: maliny, jeżyny, borówki Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 2 łyżkami cukru. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Twaróg miksujemy razem z cukrem oraz
Smaki Na TalerzuSkładniki: 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 2 jajka 100 g oleju kokosowego po
czarrna od kuchniłyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta do gofrownicy, piec gofry według instrukcji urządzenia. Podawać od razu. Smacznego! To jak? Weekend za pasem; robicie gofry
Pożeraczka, czyli raz adobrzewedług uznania olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować na gładką masę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mąkę z solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Dolać mleko. Znów zmiksować na jednolitą konsystencję. Czosnek obrać i wycisnąć do ciasta. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce. Wycisnąć nadmiar wody. Wrzucić do miski. Ser i szynkę pokroić i dodać
kuchniabellissima.wordpress.comaksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku. Ciasto śmigło – tak nazwał je Sławek, bo tylko śmignęło ze stołu. Składniki: Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka • 3 żółtka • po 1/2 szklanki cukru i mąki pszennej Poncz(...)ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. • Masę wlać do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w 170 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żołtkami
To co kochamgrubych oczkach. Rozmaryn siekam. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, cukinię, ser i sól mieszam dokładnie. Następnie stopniowo dodaję ubite na sztywno białka. Do nagrzanej gofrownicy nakładam po łyżce przygotowanego ciasta i piekę przez 4-5 minut, aż gofry staną się chrupkie. Postępuję analogicznie z pozostałym ciastem, natomiast upieczone
Mango Papajaminut Składniki: 340 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki
Kulinarne przygody Gatityłyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Białka oddzielić od żółtek.Kakao,mąkę,cukier , kardamon oraz proszek do pieczenia wymieszać .Dodać mleko ,olej i żółtko.Białko ubić na sztywną pianę( im sztywniejsza tym lepsza) i dodać do reszty produktów.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do połowy foremek do muffinek i wstawić do piekarnika 180stp.Badać patyczkiem czy są już
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWilliams z kolekcji ORCHARD FRUITS . Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 6 jajek 1 szklanka cukru 300g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 3 łyżki zmielonych migdałów(...)proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. 3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać. 4. Ciasto podzielić
Mała Cukierenkapłaska) 1 łyżka kakao Opcjonalnie: wiórki/kawałki czekolady gorzkiej do posypania Jajka zmiksować z mlekiem, a następnie z roztopionym (ale nie gorącym) olejem. Dodać cukier, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (można dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć
Di gotujejajku cały czas miksując masę. Na końcu dodaję ekstrakt z wanilii i sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Formę do pieczenia babki smaruję masłem
Mango Papajajajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich obrotach miksera w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki
Mania Wypiekaniamoże się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
Ala piecze i gotujecukier puder do obsypania placków olej do smażenia Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je w mleku a białka ubijamy na sztywną pianę. Gotowe żółtka z mlekiem dodajemy do sypkiej części ciasta i mieszamy, następnie dodajemy ubite białka powoli mieszając aby ciasto było pulchniejsze i nabrało powietrza. Banany kroimy
W Moim Magicznym DomuSzybkie, smaczne i niedrogie domowe wafelki. Składniki: opakowanie suchych wafli kostka margaryny szklanka cukru 3 łyżki mleka w proszku łyżka kakao żółtko Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić
Darcia w kuchnimaki pszennej 10g zimnego masła 50g ricotty łyzka mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać ricottę, łyżkę mleka i dokładnie zagnieść ciasto. Zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części. Posmarować z wierzchu mlekiem i ew. posypać płatkami
More food, love and dreamsciasto o jeden wybrany produkt: rodz ynki skórka pomarańczowa posiekana czekolada żurawina Wykonanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy rozkłócone jajka, aromat oraz pokrojone kawałki masła. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo suche dodajmy 2-3 łyżki mleka, jednak u mnie nie było to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wykrawamy
Walijskie Pichceniełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki masła szczypta soli , Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pozostałe suche składniki. Masło roztopić, jajka roztrzepać, dodać mleko i przestudzone masło,wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami. Wymieszać na gładką masę. Niewielką ilość ciasta wlać na nagrzaną patelnię i smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z syropem klonowym, dżemem, miodem
magiczna kuchnia Kasiśniadanka? Nie znam takiej osoby ;-) Pysznie! Od rana! Racuchy z jagodami: - 1/2 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki mleka 2% - 1 jajo - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel soku z cytryny - masło do smażenia - słodzik lub cukier - jagody Z w/w składników robimy ciasto za pomocą miksera. Następnie dodajemy jagody. Smażymy na maśle na gorącej patelni. Podajemy od razu
SMYKWKUCHNIcukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około
Życie zamknięte w smakuOpcjonalnie: kawałek gąbki florystycznej ładna doniczka zielona organza wykałaczki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku
Lili w kuchniprzepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji
The Sweet Damseljajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika
chili & sugardomowej przyprawy do piernika (lub opakowanie sklepowej) ~czubata łyżka miękkiego masła dodatkowo: jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód i masło, jeszcze ciepłe wlewamy do mąki zarabiając ciasto nożem. Dodajemy jajko, cukier, siekamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto rękami. Rozwałkowujemy
chili & sugarcukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone w małą kostkę, następnie jeśli to konieczne dodaj wodę
pyszne zdrowościcynamonu ¼ szklanki oleju 2 jajka ¼ szklanki mleka papier do pieczenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia . Dodać cynamon, jajka, wlać mleko i olej - wymieszać bardzo dokładnie. Następnie dodać starte jabłka, ser, orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni około godziny
Tradycyjna Kuchniaminut. Między czasie w misce ubijamy na puszystą masę jajko z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
Truskawkowa Fiestachcąc zmarnować składników poratowałam się żelatyną, wyszła pianka zamiast kremu, ale cóż przynajmniej coś wyszło. Składniki na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju Sposób W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier kakao, sodę oraz proszek
Kuchenne aromatytego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy na noc. Następnego dnia wałkujemy, wycinamy foremkami wzory, pieczemy na natłuszczonej blasze 10 minut
Kuchenne aromatyUbić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka i mąkę
In my kitchenkrótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar, a może przez(...)pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego
CookYourselfupiekłam cudownie czekoladowego murzynka. Ciasto idealnie pasuje nie tylko do kawy ale również do popijania mlekiem. Prezentowany przepis jest naprawdę prosty a ciasto zawsze wychodzi pyszne! Zapraszam do wypróbowania. Ciasto Murzynek Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, margaryna, 4 łyżki kakao, 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy
paapilotkaaCześć :) Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :) Ciasto budyniowe z brzoskwiniami. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1 puszka brzoskwiń 1 mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier i cukier(...)szklanki i wymieszać budynie. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane budynie wraz z 1 i 1/2 łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek
vegetanieutrzeć z cukrem aż powstanie prawie biała masa. 3. Dodać olej. Dokładnie wymieszać. 4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp
A Ty Smakuj Mniepieczenia - 1 łyżeczka - oliwa - miód - cynamon Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon, jajko, mleko oraz pokrojone w plasterki banany. Wszystkie składniki zmiksować, aby powstała jednolita masa. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oliwie. Ciasto wylać na rozgrzaną patelnie, smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki podawać na gorąco
Fit-aminałyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru kryształu 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: dżem lub konfitura 1. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować(...)Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. 3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. 4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut
Apetyczna babeczkaekstraktu waniliowegododatkowo: dżemy, bita śmietana, cukier puder, świeże owoceSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać.Żółtka roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy, a następnie przelewamy jajeczną mieszankę do mąki dodajemy olej, ekstrakt i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach. Ciasto powinno być gęste.W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka, które następnie dodajemy partiami do ciasta gofrowego
Słodkie Przyjemnościżółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając(...)Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania
Mix smakuSkładniki:40g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennej10g zimnego masła1/2 średniego zmiksowanego banana (ok.50g)szczypta sody oczyszczonej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniacynamon, szczypta soliew. coś do posłodzeniaew. kapka mlekaMąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreamsinspiracja 60g mąki20g masła15ml ciepłego mlekatrochę roztrzepanego jajka*coś do posłodzeniałyżka suszonej żurawiny szczypta proszku do pieczenia, cynamonu, soliSuche składniki mieszamy dodajemy masło i rozgniatamy na coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie pod sam koniec dodajemy żurawinę i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsdżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy :)Składniki:3/4 szkl. kaszy manny (grysiku)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cukru pudru1/2 szkl. mleka szklanki mleka2-3 krople aromatu cytrynowego1 całe jajko1 łyżka oleju do ciasta olej do smażeniaWykonanie:W misce połączyć wszystkie składniki. podobnie jak przy naleśnikach odstawić ciasto na ok. pół godziny
Walijskie Pichceniedekoracja: 1 duże dojrzałe mango dżem z agrestu i kiwi Łowicz 1 kiwi Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem. NADZIENIE: Mango
Ze smakiem i z pasjąszklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięzeszklić na ciemno złocisty kolor, posypać kucharkiem, wymieszać i zostawić do wystudzenia na patelni jajka "L", olej, mleko roztrzepać rózgą z 3 minuty wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zamieszać ze 4 razy z patelni wsypac całą zawartość razem z olejem do ciasta i parę razy rózgą zamieszać ciasto powinno być nie za gęste, nałożyć do pełna do foremek silikonowych
W Mojej Kuchni Lubiętrakcie dodawać cukier Wbić jajko i ponownie zmiksować na jednolitą masę Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W następnej kolejności dodawać ciągle miksując : sól, cynamon oraz kakao Wlać mleko - ubijając wszystko doskonale Papilotki włożyć do blaszanej foremki i wlać ciasto do 3/4 wysokości Piec w piekarniku przez około 20 min. w temp. 180 stopni C Wychodzi około
Proste Potrawybędzie zimne dodać: 4 żółtka 2 czubate szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszać. Ubić pianę z 4 białek - delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na blachę. SER: 60 dag białego sera 2 jajka 2 łyżki mleka 3/4 szkl. cukru
kolorowotorcikowomąki pszennej tortowej 400 g różnych bakalii ( figi, daktyle, rodzynki, żurawina ) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1/4 szklanka mleka 1/4 szklaka ajerkoniaku 1 cukier waniliowy szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodajemy szczyptę soli, wanilię i wlewamy ajerkoniak oraz mleko, miksujemy. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy na 180 % C. Do naszej masy wsypujemy make wymieszaną z sodą i proszkiem, miksujemy. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Keksówkę o wymiarach 12/35 wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Keks pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu
Kulinarne Fantazje Mariolilodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową": 250 g kaszy jaglanej +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem(...)cukier trzcinowy, śmietanę, jajka i masło orzechowe. Zagęszczamy proszkiem budyniowym . W razie potrzeby dolewamy mleka. Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik przechowujemy w lodówce
Kuchnia EllieSkładniki: jajka 7 sztuk "M", masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, marchew 2 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, żurawina suszona 200 gram KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany 750 gram/waniliowy, masło 15 dag, capuccino 2 opakowania/rumowe(...)minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki wsypać żurawinę, trochę zostawić
W Mojej Kuchni Lubiękokosowe – 20 dag Cukier waniliowy – 1 op Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno(...)osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek
Camilla w kuchniSzybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”. 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 szklanka oleju 0,5 szklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie
VioletoweKucharzenie