cukrem wanilinowym . 3. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać , na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4.Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8.Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić
Sama słodycz i szczypta chiliKilka dni temu na portalu durszlak.pl pojawiła się nowa akcja kulinarna. Normalnie nie zwracam na takie rzeczy uwagi, jednakże akcji o takiej nazwie duma nie pozwoliłaby
Kulinarne zapędy KokosaAleż puchata, prawie uciekła z największej formy keksowej jaką posiadam. Może nie do końca stanowi wdzięczny podkład pod truskawki, które nie mają szans na zatopienie się w gęstym cieście drożdżowym. Ale w sumie...to chaotyczne rozłożenie uciekających owoców na powierzchni chałeczki - dodaje jej uroku. Polana sporą ilością lukru cytrynowego, z warstwą słodkiego serka wewnątrz, jest(...)torebki. Słodkie plenerowe śniadanie. Z szynami pod stopami :) Składniki ciasta drożdżowego: 450 gram mąki pszennej 1 jajo rozmiar L 50 gram cukru 50 gram masła 150 ml mleka 20 gram świeżych drożdży Nadzienie: 150 gram serka śmietankowego 1 łyżka cukru 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka w proszku ( można pominąć ) 20 dag truskawek Lukier 1/4 szklanki cukru
Kronika Piekarnikałyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego borówki Kruszonka : z tego przepisu Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie(...)mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka borówek, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut
Walijskie Pichceniemoje propozycje. Kokosowy budyń jaglany Składniki: 400 ml mleka kokosowego 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 pełna łyżka kremu nutlove coco crunch 1 łyżka oleju kokosowego miód lub syrop klonowy do smaku (u mnie 1 łyżka syropu klonowego) owoce do podania np. truskawki Przygotowanie: W garnku zagotowujemy mleko kokosowe z olejem kokosowym i syropem klonowym. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy ugotowaną(...)pszennej 250 ml płynnego mleka kokosowego (takiego z kartonika) 50 ml wody 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru 2 łyżki kremu kokosowego nutlove coco crunch 2 łyżki oleju kokosowego świeże owoce do podania Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy. Do jednej miski dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, krem, żółtka, cukier, mleko kokosowe i wodę. Miksujemy
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia ( u mnie wersja bezglutenowa) pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego Do misy malaksera przełóż puree z dyni (lub upieczone kawałki dyni), dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz jajka, miód i jogurt naturalny. Całość dokładnie ucieraj, aż do powstania jednolitego ciasta. Gdy masa będzie za bardzo zbita, możesz dodać trochę mleka
365 dni dookoła kuchniłyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix ulubione dodatki – u mnie cukier puder, listki mięty i świeże maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej, mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie
Słodkie okruszkidomownikom, że poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek 4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru gorąca woda 1. Margarynę
Szefowa kuchnijajo 150 ml mleka olej lub masło do smażenia Przygotowanie: do miski przesypujemy mąkę i proszek do pieczenia w środku robimy otwór i wbijamy do niego jajo wlewamy połowę mleka i dokładnie mieszamy stopniowo dolewamy resztę mleka aż wszystkie składniki się połączą - ciasto powinno przypominać konsystencję gęstej śmietany placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła (można
Gotowanie z pasjąłyżki płatków jaglanych ok. 10 g 1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g 4 łyżki mleka 2% ok. 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam. 2. Ciasto wylałam na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię i smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron. SMACZNEGO
Vroblewska-fitlifeokażą się zbyt mało słodkie możecie je np oprószyć cukrem pudrem lub dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru Składniki (porcja dla 3-4 osób): 250 g ricotty 1 szklanka kaszy manny 1 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 jabłka opcjonalnie 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego szczypta soli Kaszę mannę
Cynamonowe szczęścieminuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać. Jajka odzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić na pianę, DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie
Cooking for EmilyDziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest
Moje Małe CzarowaniePyszne ciasto,z masą kajmakową ,orzeszkami i czekoladą-mniam,błyskawicznie znikło ze stołu,polecam wszystkim spróbować.... Składniki: masa budyniowa : 650 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanka cukru pudru 100g masła masa krówkowa: ok. 250 g masy kajmakowej firmy Helio(niecałe opakowanie) 100g masła 120 g orzeszków ziemnych solonych dodatkowo: 2 opakowania po 220 g herbatników
Swojskie jedzonkorzepakowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miseczki wlewamy olej, mleko, miód i wbijamy jajko, mieszamy razem do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy razem. Do filiżanki(lub kubeczka) wlewamy ciasto i wstawiamy do mikrofalówki. Pieczemy 3 minuty w mikrofalówce o mocy 750W. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasła 50 g cukru 90 g mąki pszennej Wszystkie składniki wymieszać na kruszonkę. Mokre składniki (mleko, jajko, masło) wymieszać w jednej misce. Suche (mąkę, sól, cukier, proszek, ziarenka wanilii) - w drugiej. Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta porzeczki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Rozłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec
Słodkie inspiracjełyżeczki soli 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 125 ml mleka Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia a następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść gładkie, elastyczne, niezbyt twarde ciasto (najlepiej użyć do tego robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego), uformować kulę i przykryć ściereczką
Moje domowe kucharzeniepapierze i pozwolić robaczkom uciec:) Składniki (na 10 placuszków): 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej łyżka cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 kwiatów czarnego bzu olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta miksujemy, odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, przekładamy na patelnię
Obiad gotowysoli 1 szklanka cukru 1 szklanka powideł śliwkowych (najlepiej domowych) Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli nie chce się skleić dodajemy łyżkę zimnej wody, mleka lub śmietany). Ciasto dzielimy na trzy części (jedną większą i dwie nieco mniejsze). Większy kawałek wałkujemy
Rozpustne gotowanieBardzo, bardzo, bardzo trafione połączenie smakowe. Absolutnie fantastyczne. Nic dodać, nic ująć. Polecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus
Smaki Na TalerzuDelikatne lekko orzeźwiające ciasto z miętową pianką biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem miętowy: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 300 g landrynek miętowych 3 łyżki cukru 2 op budyniu waniliowego 200 g masła
Kolorowa kuchnia Elkikilku dniach, jest jak piernik im dłużej poleży tym lepsze. Idealne do kawy lub zimnego mleka. Składniki na ciasto: 300 gramów marchewki startej na najmniejszych oczkach tarki 300 ml oleju 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Składniki na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki
Kocham Czekoladęłyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy
Pyszności Słodkościgniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. 2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej. 3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub zwykłego) kilka łyżek oleju Zalej płatki owsiane wrzącym mlekiem i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj rozdrobnione banany, mąkę (jajo), proszek do pieczenia, cukier i olej. Dokładnie wymieszaj lub lekko zblenduj. Kładź jedną łyżkę ciasta na patelni i smaż placuszki na złoto z obu stron. The Dinner Party (Season 5, Episode
Qlinarnie i Qlinarnie80ml oleju 80ml mleka 100g mieszanki keksowej Wykonanie: Suche składniki wymieszać w większej misce (mąka, cukier, proszek, sól). W mniejszej misce wymieszać ze sobą składniki mokre (jajka, olej, mleko). Mokre składniki wlać do suchych. Dosypać mieszankę keksową i wymieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. P rzepis jest
Mania Wypiekaniawykorzystać. Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa
Pychotkaaacytryny olej do smażenia Przygotowanie: W misce lekko ubić jajka z mlekiem, dodać roztopione mleko, wymieszać, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać papryczkę chili, szczypior oraz kolendrę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z cytryny
Codzienne Gotowaniewkład" do naleśników (u mnie dżem malinowy i kwaśna śmietana) Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier. Pyłek pszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można
Kuchenna Kontrrewolucyabardzo słodkich bakalii. Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 180g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata(...)napowietrza . Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około
Grunt to przepis!składniki miksujemy razem na gładką masę. Jeśli nie korzystamy z miksera, w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle
bistro mamapodanie jest tyle co ludzi na świecie. Potrzebne nam: - 100 g mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kakao - jajko - 100 ml mleka *dodatkowo: - łyżka smalcu - małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin) Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem
W poszukiwaniu inspiracjioleju 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli Mąkę, proszek, cukier puder i szczyptę soli wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną
Ugotowaćłyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną
Salonik smakówłyżeczka olejku migdałowego 140 g margaryny Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy
VioletoweKucharzenieówki/banany/truskawki nutella,jogurt, serek kremowy etc. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. 2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste). 4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć
DefinicjaSmakupół kubka mąki pszennej kubek mąki pełnoziarnistej pół kubka roztopionego masła kokosowego półtora łyżeczki proszku do pieczenia 1 banan szczypta soli łyżka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru półtora kubka mleka sojowego Przygotowanie: Zblendować banana, dodać wszystkie składniki. Dać odpocząć cieście około 15 minut i piec gofry
greenscarfpigwy w spirytusie kropla aromatu migdałowego i waniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć. Niespodziankę przykryć koleją porcją
MarciochaKucharzyjajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość
Na słodko lub wytrawnieorzechów włoskich (pominęłam) * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko do połączenia składników). Piekarnik nagrzać do 185 st. Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty
W poszukiwaniu inspiracjimasy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy ciastem. W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka.Z tej porcji
Lawendowe Niebosmalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym(...)placki (190 st C na złoty kolor).2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje
Kuchnia domowa Aniwygląda... Składniki:55g mąkijajkomałe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?)40g jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromatcoś do posłodzeniakapka mleka+orzeszki ziemne, płatki owsianeMokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy ok 30min w 180stopniach
More food, love and dreamsdodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy całość. Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Walijskie Pichceniejednej sparzonej wcześniej cytryny i wciąż ubijamy na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło, mleko, olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy
Walijskie Pichcenie