ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:329/767)

Ciasto piernikowe z czekoladą 183

piernikowa. Świeżo upieczone ciasto może wydawać się nieco suche, ale na następny dzień jest bardzo dobre. Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 250 g masła lub margaryny 100 g gorzkiej czekolady (90% kakao) lub 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao 1/2 szklanki mleka lub wody 2 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać je do wystudzonej masy. Następnie dodać alkohol, przyprawę do piernika i mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem

Kuchcik gotuje
Pszenno-owsiane pancakes z kakao 162

ciasta nie muszę używać go ponownie w trakcie smażenia. Placuszki ładnie wyrastają na patelni, nie przywierają - są lekkie i baaardzo smaczne. Składniki: na 9 dużych, puchatych placuszków  +/- 150 g mąki pszennej +/-  50 g płatków owsianych górskich 2 jajka szklanka mleka 2%  łyżka oleju czubata łyżka gorzkiego kakao czubata łyżka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia(...)orzechy płatki kukurydziane Przygotowanie: Jajka, mleko i olej ze szczyptą soli mieszamy trzepaczką w misce. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, płatki owsiane, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia wszystkich składników. Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Jeden placuszek - 2 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać

Kuchnia Ellie
GOFRY LEKKIE I CHRUPIĄCE 3494

orkiszowej(lub pszennej) -1 szklanka mleka -1 szklanka wody gazowanej -cukier waniliowy -3 łyżeczki ksylitolu(lub cukru) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -2 jajka -1/3 szklanki oleju kokosowego(rozpuszczonego)-lub oleju słonecznikowego Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy

Smaczne Zdrowe
CIASTO Z MALINAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 165

zjeść je "zapakowane" w pyszne, słodkie ciasto, na przykład takie: Składniki na blachę 25 x 25 cm: 2 szklanki mąki kokosowej, 1 szklanka mąki owsianej, 2 szklanki roślinnego mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie: Siemie

Jeść, by żyć w zdrowiu
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 204

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami(...)pieczenia szczypta soli 500 ml mleka skondensowanego 150g cukru brązowego 80g masła 4-6 łyżek wiórków kokosowych W palcach masło rozcieram z mąką, proszkiem i cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję zimnej wody i zagniatam elastyczne, jędrne ciasto.Następnie wylepiam nim formę do tarty, posypaną delikatnie mąką. Nakłuwam ciasto widelcem dość dokładnie i gęsto

W kuchni Karmel-itki
Ciasto marchewkowe z jabłkiem i cynamonem 190

Ciasto marchewkowe wpisało się już na stałe na listy słodkich wypieków. Ja proponuję wersję z jabłkami, które nie tylko dodają smaku ale również wilgoci. Cynamon natomiast doskonale komponuje się z jabłkiem. Składniki: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) 4 jajka M 2 szklanki mąki mąki szymanowskiej tortowej ¾ szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego ½ szklanki mleka 3,2% 1 szklanką brązowego cukru nr muscovado(...)miksowania dodajemy po łyżce sypkich składników: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników

Pyry na Gaz
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 297

proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie(...)pozostałym ciastem.Piec 20-25 minut w 180 st. C.Wystudzić na kratce.Krem:Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, całkowicie wystudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po łyżce dodawać mąkę z mlekiem, cały czas miksując. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Masę podzielić na dwie części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto serowe z rabarbarem (na oleju rzepakowym) 161

wpływu na jego właściwości. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto serowe: 115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony) 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 80 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masa śmietanowa: 1/3 szklanki gęstej śmietany 1/3 szklanki cukru pudru(...)osuszony pokroić na niewielkie kawałki. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć go dwoma łyżkami cukru, wymieszać. Przygotować ciasto z serem. Jeśli ser jest w kawałku - należy go rozetrzeć (dokładnie) za pomocą widelca i połączyć z resztą składników (pomijając mąkę i proszek). Wyrabiając ciasto - stopniowo dosypywać mąkę przesianą

Di gotuje
Świąteczny Trójsmak 17155

żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy. Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić(...)się delikatnie przypaliło, wystudzić Zaczynamy od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między  palcami

Świat Ciasta
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 222

puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha 37 na 25 cm )20 minut w temperaturze 175oC. Wystudzić. Jabłka wymieszać z jedną galaretką i podgrzać aż galaretka się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z mlekiem i zmiksować z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć

Świat Smaku
Prince polo 260

minut w 180 st. C Ciasto z wafelkami: 1 szklanka białek (ok. 5 białek) 1 1/2 szklanki cukru 250 g wafelków Prince polo 200 g orzechów (różnych) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Orzechy mielimy a wafelki kroimy w małe kawałeczki i wszystko mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami(...)mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z truskawkami 227

tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki:Biszkopt:* 5 jaj* 5 łyżek cukru* 1 szklanka mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 3 łyżki olejuMasa:* 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"* 400 ml zimnego mleka* 2 galaretki truskawkowe* 300 ml wrzątkuPonadto:* około  0,5 kg truskawek* cukier

kolorowotorcikowo
Ciasto królowej 218

sporym minusem tego ciasta jest trudność w krojeniu, ale smak wszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich(...)płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie

sierotka maRysia w kuchni
Puszyste placuszki z miodem FIT 203

proszku do pieczenia  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie  Do miski oddzielam białka od żółtek , białek ubijam pianę na sztywną masę , kiedy białka mam ubite dodaję żółtka , mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe

Mój Smak
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką 746

szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki(...)łyżek wody Dodatkowo: około 200g herbatników starta czekolada do posypania Krem czekoladowy: 1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować. 2. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić

Mała Cukierenka
Półfrancuskie ciastka z budyniem. 200

smaku owoce leśne 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek dowolna ilość borówek amerykańskich Wykonanie:  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy(...)dokładnie studzimy. 2. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.  3. Przekładanie:  Kwadraty ciasta przekładamy letnim kremem i oprószamy obficie cukrem

Izabelawkuchni
Torcik gruszkowy z kajmakiem 257

opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao szczypta soli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki(...)niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze

Świat Ciasta