kilka chwil z łatwością krok po kroku przygotujemy je samodzielnie. I wiecie co? Będzie przepysznie. Składniki: ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka Wypasione MLEKOVITA 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 5 łyżek kakao masa: 500 ml śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku(...)banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Wlewamy do tortownicy . U mnie o wymiarze 24 cm, ale może być i 28 cm. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 st, do suchego patyczka. *Kiedy wystygnie, z ciasta ścinamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki na 15 małych bułeczek Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego 50 g oleju kokosowego 150 g mleka sojowego Nadzienie: 90 g cukru kokosowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego Sos karmelowy: 25 g cukru kokosowego 1/2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżki wody 1/2 łyżki tahini Szczypta soli Przepis: Mąkę przesypujemy(...)miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i za pomocą widelca łączymy olej z pozostałymi składnikami. Do miski dolewamy mleko sojowe, mieszamy - całość zagniatamy na gładkie ciasto. Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5-1 cm w kształt prostokąta. Ciasto smarujemy olejem kokosowym pozostawiając wolny górny brzeg (ok. 3-4 cm). Połączony
Emcia Pichcimleka białko jaja kurzego lub ok. 20 ml mleka Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło pokroić na małe kawałeczki i rozetrzeć w mącę, dolać mleko i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 6 małych kuleczek. Posmarować je białkiem lub mlekiem, włożyć do wysmarowanej masłem lub olejem foremki na babeczki
tost z dżememłyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukruZ mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko
Świat Ciastababkę z dzieciństwa. Smarowaliśmy ją masłem i dżemem. Coś jak słodka bułeczka. Ciasto – białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać i wsypywać cukier, co jakiś czas dodać po żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do masy jajecznej. Wlać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Dodać esencję waniliową. Wymieszać Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)cm.Wylać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Wyjąć z formy i ostudzić. Polać lukrem. Thermomix – Do naczynia miksującego nałożyć motylek dodać białka, ubić 3 minuty, obroty 3 dodać cukier i żółtka, ubijać 2 minuty, obroty 2 dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko, olej, esencję waniliową, wymieszać
Kuchnia Pokoleńmąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła(...)cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. 4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące
Mała w garnku mieszautrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące
Kuchnia domowa Aniwypróbować!Składniki:ciasto:4 szkl mąki100 g smalcu100 g Dobrej Gospodyni z Mlekovity1 szkl cukru pudru4 jajkaszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniasmietana 18%- tyle żeby ciasto nie brało się do rękimasa serowa:1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy1 szkl cukru3 jajka150 g masła Roślinne z Mlekovity1 opak cukru waniliowegoczekolada na wierzch(...)ciasta, dodajemy też proszek do pieczenia, sól i po troszku smietanę, zagniatamy ciasto- śmietany tyle żeby ciasto nie brało się do ręki,a było elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Każdą pieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w 170 st.Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą
Z Majeczką w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub bakalie Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i roztopioną margarynę (przestudzoną). Na końcu dodać bakalie lub podzielić ciasto i do jednej mniejszej części dodać kakao. Pieczemy w formie na babkę lub w keksówce wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką
kuchcikowniaDzisiaj prezentuję rewelacyjne cappuccino - kolejny świetny przepis Teściowej :)Ciasto kokosowe200 g wiórków kokosowych5 białek1 szklanka cukruBiałka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki.Pieczemy na złoty kolor
Moje Kuchenne Rewelacjecynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - olej rzepakowy Całe jajka, mleko, przesianą
mojewypiekiinietylkocukru 4 szt jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym(...)mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko.Wlać nalewkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta posypać połową malinami, wylać resztę ciasta i posypać
Ala piecze i gotujepieczenia 1 szczypta soli 25 g czekolady białej wykonanie: Rabarbar myjemy i obieramy. Czekoladę grubo siekamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, masło i siekamy nożem. Następnie powoli wlewamy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rabarbar oraz czekoladę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i kroimy na małe trójkąciki. Przekładamy
Domowy Smak JedzeniaProste i szybkie ciasto bezglutenowe Składniki: 1,5 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, mleko, olej i dżem. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Mąkę kasztanową można zastąpić ryżową
nietadietarównież gofry upieczone z mąki ryżowej . Gofry Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na 7 sztuk Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 2 białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy
Kulinarne przygody Gatity