Ostatnio kupiłam tyle fig, że przerabiałam je na mnóstwo sposobów - no i oczywiście nie mogło zabraknąć ciasta. Pomyślałam o czymś lekkim, z serkiem mascarpone, które stało zapomniane i galaretką, którą lubi mąż. Całość wyszła obłędnie przepyszna, że zniknęła w ciągu... jednego dnia! Wiedziałam, że musi być powtórka! Ciasto naprawdę rozpływa się w ustach i świetnie łączy delikatną masę kokosową, słodkie
Di gotujeprzepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone(...)masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą
Smakowity Blog Kulinarnykostek czekolady do dekoracji 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 700 g truskawek listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy(...)kontrolować wykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie. Następnie wyciągamy ciasto z formy i przekrawamy na dwa placki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwę przekładamy kremem i na wierzchu kremu układamy
Kolejny blog o gotowaniuwiem skąd zaczerpnięty jest ten przepis, ale gdy koleżanka zrobiła serniczek mascarpone z malinami stwierdziłam, że muszę go mieć! Ciasto jest przepyszne. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMalinowe to lekkie ciasto w sam raz na upały. Nie jest to ciasto zbyt słodkie i można go zjeść bardzo dużo, troszkę uzależnia 🙂 Ja sama nie mogłam przestać sięgać po następny kawałek. Budyń z dodatkiem masy śmietankowo – mascarpone to pyszne połączenie. Zrobiłam tu polewę z kakao, ale można również z czekolady, wystarczy zamiast … Czytaj dalej Malinowe (ciasto
Pieprzyć z Fantazjąpieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie. Ciasto jest bardzo proste(...)uzyskania jednolitej struktury. Pod koniec miksowania wlewać cienką stróżką zimną żelatynę i krótko miksować, aby połączyła się z kremem z serka. Masę z mascarpone wyłożyć na herbatniki i przykryć następną ich warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Polewę mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja
Kuchcik gotujepółkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;) Składniki na tortownicę o śr 20 cm Czas przygotowania(...)foremce, następnie przekładamy na kratkę 5. Wierzch - mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, do powstania gładkiej konsystencji orzechy prażymy na suchej patelni 6. Zimne ciasto smarujemy z wierzchu masą z mascarpone oraz oprószamy prażonymi orzechami
Słodki Kompromisstało się u nas. Część ciasta wykorzystaliśmy do fety w filo , ale wciąż spora część czekała w lodówce. Z odsieczą przyszedł katmer , czyli pochodzące z tureckiego miasta Gaziantep parcele z ciasta filo z pistacjami i kajmakiem. Kajmak turecki w ogóle nie ma nic wspólnego z polską masą kajmakową. Jest to ser, zbliżony do mascarpone lub angielskiego clotted cream. W Gaziantep(...)masła Przygotowanie: 1) Ciasto filo wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania. 2) Pistacje mielimy w młynku do kawy. Jeśli takowego nie mamy, możemy zetrzeć na tarce lub w blenderze. 3) Płaty ciasta filo kroimy na pół (wszerz). 4) Na samym dole, mniej więcej w połowie szerokości nakładamy po łyżeczce pistacji i mascarpone. Dodajemy odrobinę miodu i składamy najpierw
Roślinożerni urlopowiczeporażką, ponieważ rurki przebijały ciastka na wylot. Przepis cake popsy oraz na ciasto bazowe pochodzi ze strony Moje Wypieki , ale możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką
moj przepis napochodzi ze strony Moje Wypieki , ale możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię
moj przepis naRewelacyjne bezglutenowe ciasto z jabłkami i serkiem mascarpone. Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk bezglutenowych(...)Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz startą skórkę cytryny. Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż
Kuchnia bezglutenowaWyjątkowe ciasto. Czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone. Wszystkie składniki razem świetnie się komponują. Znika błyskawicznie ze stołu:) Polecam. Przepis z bloga niezawodnej w temacie pieczenia Dorotki:) Składniki na ciasto: 5 dużych jajek; 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali; 125 g masła, miękkiego; 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej instant (proszku); 150 g drobnego cukru kryształu(...)przestudzić. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić razem z cukrem na sztywno, cały czas miksując wlewać do śmietany przestudzoną żelatynę. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować. Składniki na wierzch ciasta: 250 ml śmietany kremówki (30%); 1 łyżka drobnego cukru do wypieków; 20 g kawy cappucino (proszku); Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Wykończenie ciasta: Wystudzone
In my kitchenPyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z mascarpone i masła. To wszystko razem czyni to ciasto wprost bajecznym. Meeega wilgotne, pyszne. Bardzo godne polecenia. Inspiracją był przepis na świąteczny torcik marchewkowy , ja dopasowałam ilości na niedużą blaszkę, o wym.28x23cm (dół) , przygotowywałam ciasto(...)100g pudru (można dać więcej, dla mnie było idealnie) - 2-3 szczypty soli przy dodatku mascarpone - orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ubijamy chwilę serek z mascarpone z solą i pudrem. Wystudzone ciasto wyjmujemy z blachy i przekrawamy poziomo na dwie części. Jedną część ciasta przekładamy z papierem z powrotem na blaszkę, smarujemy 1/3-1/2 polewy, rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią ciasta
Smaczne ZdroweUwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram(...)ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy
Bajeczna Kuchniaprzepis na obłędne ciasto kostka malinowa. Składa się z 4 warstw: biszkoptu, malinowej galaretki, kremu śmietankowego i herbatników. Powiem Wam, jest to połączenie idealne, ciasto jest lekkie i puszyste. To taka lekko odchudzona wersja malinowej chmurki. Serdecznie Wam polecam zakasać rękawy i pójść do kuchni 💓, efekt WOW murowany! Ciasto kostka malinowa Ciasto kostka malinowa Czas przygotowania: 120 minut + czas(...)bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Miksujmy do połączenia składników. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Inspiracja ilovebake.pl
Kulinarne przygody Gatity