ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:8/1309)

Seromakowiec 253

odstawić do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciastaMASA MAKOWA Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy.  Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem.  Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat(...)ciągle ucierając.  Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć.  Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać.  Na zrumienione ciasto wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać.  Masę makową przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię, wstawić ciasto do piekarnika .  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 60 minut. (function

Kuchnia Danusi
Seromak na kruchym cieście 462

pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa:  750g białego sera,  3 jajka,  300g cukru,  40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sok z cytryny Ser zmielić, dodać jajka(...)cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę.  Rozsmarować na cieście. Posypać resztą kruszonki.  Piec około 50minut w temp. 175st.  Ostudzić i polukrować.                                                Smacznego

Z miłości do słodkości
Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? 334

tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne – około 0,5 cm) . Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy(...)tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne - około 0,5 cm). Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta (nie należy

Słodkie okruszki
Jabłecznik z masą orzechową 414

jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu(...)odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka cukru pudru spirytus lub wódka (dodajcie tyle, by smak był wyczuwalny, ale by nie przesadzić ;)) Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem – studzimy. Masło

kuchcikownia
Bułeczki drożdżowe z serem 230

Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka 70 g masła roztopionego szczypta soli mleko do posmarowania ciasta masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru(...)przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej. Ciasto posmarować odrobiną mleka, tak szybko się nie przypiecze. Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać

Kuchcik gotuje
Ciasto Hrabina 27003

minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję proszek cappuccino. Ucieram. 5. Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam(...)szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.   Przełożenie : jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta Do nasączenia biszkoptów użyłam kawy VASPIATTA MATTINO, którą otrzymałam do testowania od sklepu  www.sklep.coffea.pl . Kawa jest bardzo aromatyczna. Doskonale nadaje się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z Masą Kawową 1433

Ciasto z masą kawową – jedno z moich ulubionych z czasów bycia nastolatką. Robione na wyjątkowe okazje, urodziny, imieniny, święta. Konkretne, bardzo podzielne, długo zachowujące świeżość, pięknie się krojące i co najważniejsze smakiem zachwycające. Dwa kruche ciasta, każde z nich z konfiturą i pianą – bakaliową i orzechową. Samodzielnie genialne w smaku a przełożone mocno kawowym kremem to istna bajka(...)ognia, wrzucamy połamana czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po czym całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia czekolady. Polewamy ciasto. The post Ciasto z Masą Kawową appeared first on Made

Made By Mom And Son
Krucha tarta z masą serową z ricotty 235

łupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera ricotty (250g) - 2 jajka - 4-5 łyżek cukru (60-70g) - 1 łyżkę mąki(...)ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę. Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem

CookYourself
Ciasto ala Bounty 502

Ciasto ala Bounty . Ciasto ala bounty to połączenie ciasta kakaowego z pyszną masą budyniowo kokosową. składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 1,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 16 g 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka proszku 1 płaska łyżeczka sody 5 jajek Wykonanie: 1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić(...)mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szkl mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała . Masę studzimy . Przełożenie ciasta ; Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta . Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia. Polewa : 2 tabliczki czekolady milka lub goplana 3 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka 265

aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka -  Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder(...)złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną  i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można

Słodka Strona
Czekoladowy tort dla dzieci 496

oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram,aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ciasto do wyłożenej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max.23 cm.). Wkładamy(...)nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min. Po wyjęciu z piekarnika – robimy na cieście nacięcia nożem, żeby wylana na nie masa czekoladowa przeniknęła do środka. Wylewamy na ciasto masę czekoladową, odlaną wcześniej do szklanki (powinna mieć ona płynną konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta – należy ją troszeczke podgrzać). Odstawiamy ciasto do przestygnięcia, następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki

Domowe Torty
Tarta chałwowa z migdałami na cieście czekoladowym 191

chałwy waniliowej, 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: garść płatków migdałowych. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki(...)Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Tarte przez  pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 200°C, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy jeszcze

Moniki Smakołyki
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 198

łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6  żółtek 20 dag margaryny 45 dag mąki pszennej 1,5 łyżka cukru pudru 6 dag drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 1 masło (25 dag) 1/3 szklanki cukru(...)połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń. Sposób przełożenia: -  biszkopt orzechowy, - masa, - ciasto jabłkowe, - masa, - biszkopt orzechowy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Figowiec wg Siostry Anastazji 236

Dziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Składniki: biszkopt kakaowy 6 jajek szklanki cukru szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto bakaliowe 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)masła Wykonanie: Upiec biszkopt. Ciasto bakaliowe: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec Masa: Żółtka z cukrem ubić na parze. Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ostudzoną masę jajeczną. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - posypać wierzch kakao

Pychotkaaa
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 180

goździki, kardamon i słodkiego aromatycznego miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę orzechową, wymyśliłam ją od początku do końca sama i jest obłędna, na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku(...)zmiksuj na gładką masę. ponadto: - 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki) Wykonanie: Wyjmij ciasto z zamrażalnika. 4/5 części ciasta wylep formę do pieczenia. Na ciasto wyłóż połowę masy orzechowej, następnie gruszki, potem resztę masy orzechowej. Na wierzch z reszty ciasta uformuj ozdobny wzorek, albo listki, albo po prostu zrób kratkę. Ciasto piekłam 50 minut w temp

SMYKWKUCHNI