najwięcej warstw; ten tradycyjny potrafi mieć ich podobno nawet trzydzieści, istnieje wiele przepisów z 10-12 warstwami, mój natomiast plasuje się pośrodku, gdyż posiada ich dwadzieścia. Masa, którą przełożone jest ciasto, to połączenie słodkiej śmietanki 30% i kwaśnej śmietany 18%. Niektórzy przekładają ciasto tylko ubitą słodką śmietanką, często wzmocnioną dodatkiem śmietan-fixu. Według mnie pierwsza opcja jest ciekawsza, a smak(...)masy bardziej wyrazisty. Wierzch ciasta można udekorować wiórkami czekolady lub pokruszonym plackiem, jednym z tych upieczonych. Ciasto Marcinek Składniki: ciasto 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła (w większości przepisów na to ciasto wykorzystuje się margarynę, więc i ja użyłam margaryny Kasia) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko
Smakołyki Berenikirurki dokładnie obtoczone masą 5 warstwa - 1 rurka dokładnie obtoczona masą pamiętamy aby dokładnie smarować miejsca styków między rurkami. i kłaść większą ilość masy na poszczególne warstwy. Całe ciasto ładnie obtoczyłam masą - dodatkowo ją wygładziłam i posypałam startą czekoladą - z pozostałości rurek - przycięłam je wcześniej aby były(...)równe - zrobiłam kominek dla mojej chatki - czyż nie wygląda uroczo? Ciasto wstawiłam do lodówki na kilka godzin - najlepiej było by na noc - aby przeszło smakami i ruloniki zmiękły od masy. Ciasto jest pracochłonne jednak bardzo łatwe - więc nie zrażajcie się - rozłożone na kilka etapów - można jednego dnia ciasto zagnieść, następnego upiec rurki a kolejnego dnia połączyć wszystko;-)- naprawdę nie sprawia
sierotka maRysia w kuchniOstatnio się zastanawiałam co by tu upiec na niedzielę , córka podsunęła mi pomysł na ciasto z orzechami , karmelem , masą budyniową , brzoskwiniami i galaretką , powiem Wam że ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerza(...)mleka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła . 2 galaretki rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia Warstwy ciasta : ciasto budyń ciasto masa krówkowa pokrojone w plasterki brzoskwinie galaretka brzoskwiniowa Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPonadto: Polewa czekoladowa Wykonanie: Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąki przesiewamy łączymy ze sobą dodajemy proszek do pieczenia mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę bardzo delikatnie mieszając ciasto aby nie opadło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy(...)masy makowej delikatnie mieszając, smażymy jeszcze 10 minut. Ostudzone ciasto przekrawamy na 3 części. Składniki na poncz łączymy ze sobą, nasączmy przekrojone części ciasta. Pierwszą nasączoną cześć ciasta smarujemy masą makową przykrywamy drugim nasączonym ciastem, smarujemy masą makową, przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Polewamy ciasto polewą czekoladowa dekorujemy według uznania. Smacznego
kgwjanczewoCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru(...)taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały. Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy
Słodkości i nie tylkozaczyna się myśleć i tworzyć nowe dania i ciasta. Tarta z borówkami to mój autorski pomysł. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i szafkach. Ciasto bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka masa rewelacyjnie łączy się z czekoladowym spodem. Ciasto bardzo smakowało mężowi a to dla mnie najlepsza opinia. Składniki: - 3/4 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń(...)rondelka. Dolewamy 2 - 3 łyżki śmietany i stale mieszam aż czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do naszego spodu ciasteczkowego i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formę wylepiamy naszym ciastem. Masę krówkową wykładamy na ciasto. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy. Śmietanę wykładamy na masę krówkową. Następnie układamy umyte i osuszone borówki. Wstawiamy
Pan i Pani Smith w kuchnipierwszej kolejności robimy ciasto. Możemy zrobić go ręcznie lub w robocie. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek(...)dodajemy do masy. Dodajemy połowę groszku oraz część marchewek pokrojonych w kostkę. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim formę. Nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy masę. Na wierzch tarty dajemy marchewki (każdą przekrawamy na pół) i pomiędzy posypujemy resztą groszku. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 min. aż wierzch
Kuchenne Wariacjecukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy. W rondlu rozpuszczamy(...)margarynę z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy kawałek(...)spomiędzy placków), dzięki temu placki bardziej zespolą się z masą, a wierzch się wyrówna- resztę masy budyniowej na ten czas należy schłodzić- po zdjęciu obciążenia wierzch i boki ciasta posmarować masą, obsypać dość obficie okruszkami powstałymi ze skrawków ciasta- gotowe ciasto schować do szczelnego pojemnika, schłodzić przez całą noc w lodówce- ciasto udekorować przed podaniem posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami
Smakołyki Berenikibiałek 30dkg cukru płatki migdałowe ok.10dkg Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. Masa: 800ml śmietany kremówki 36% lub 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie(...)kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy masa wiśnie tężejąca galaretka masa ciasto z bezą migdałową
Maślane ciasteczkozapasów jagód już wiedziałam, że muszą one się znaleźć w mojej drożdżówce;) Wyszperałam pyszny przepis i zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe nie było suche a jagody nadały letniego klimatu... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, 1/2 szklanki cukru, 150g masła(...)sproszkowany budyń oraz nasiona wanilii. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40cm i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na cieście rozsmarować masę serową, posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). piec około 40-45minw temp
Z miłości do słodkościzagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 2 placki oddzielnie w tej samej blaszce (23x32 wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut, 180 stopni), na trzeciej części ciasta rozłożyć masę ze słonecznikiem i upiec (ok. 25 minut). Wystudzone placki przekładać masą kakaową. Placek ze słonecznikiem ma być na górze. Pozostawić na kilkanaście godzin, aby ciasto skruszało.Masa ze słonecznikiem(...)łyżek wody2 duże łyżki kakao10 łyżek mleka w proszkuWszystkie składniki oprócz mleka chwilę gotować na małym ogniu. Gdy masa przestygnie dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Wystudzić. Przekładać ciasto gdy masa zacznie gęstnieć
Praktyczna plbardzo dobrze się schłodzi. Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę. Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudzić. W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. jajka ubijać do momentu zbielenia, dodać(...)masę kakaową wymieszać, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać - ciasto powinno dość gęste, by masa serowa nie opadła na spód. Porcja ciasta podana jest na formę o wymiarach 23 x 23 cm. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie bardzo delikatnie wyłożyć
Ciastka - domowe słodkościjuż tak wiele różnych ciast, że sama się czasem zastanawiam na jak długo jeszcze wystarczy mi pomysłów i inspiracji:) Mam jednak nadzieję, że na długo! Dziś polecam Wam ciasto z puszystą masą śmietanową o smaku czekoladowo - miętowym. Pyyyyyszne...foremka 23 x 33cm Ciasto:5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku(...)Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:500ml śmietanki
Z miłości do słodkości