Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2400następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa śmietanowa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto możemy włożyć na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki (w tym czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu). Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni(...)lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać). Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce. Moje posty
Słodka Strona
Snikers wg Siostry Anastazji 267puszka mleka skondensowanego czekolada na polewę Wykonanie: Ciasto I Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec przekroić na dwie części. Ciasto II Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto. Masa: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, cięgle mieszając(...)Masło utrzeć dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus). Przełożenie ciasta: Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą. Ja natomiast całą masę dałam w środek a wierzch polałam 2 tabliczkami mlecznej czekolady które uprzednio roztopiłam w kąpieli wodnej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry
Pychotkaaa
Tort – pomysł na dekorację IV 265Elegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę(...)masą zaczynając od boków. Pokruszone ciemne ciasto Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem. Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 400 g miękkiego masła 2 łyżki masy kajmakowej z puszki różowy barwnik
Trzeci talerz
Orzechowiec z jabłkami 305trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać(...)dokładnie wymieszać. Masa orzechowa: Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusi
Delicja siostry Anastazji 642szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę(...)pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół. Składanie ciasta Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania. Smacznego
Słodkości i nie tylko
KREMÓWKA KOKOSÓWKA 513przepisu nie miałam ponad 10 lat, teraz gdy go odnalazłam, napewno będzie częściej gościło na moim stole. Polecam wszystkim jest niezwykle delikatne, z pyszną masą budyniową i smaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu.Składniki:ciasto:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3 jajka1.5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa budyniowa:1 litr mleka3 budynie śmietankowe z cukremmasa kokosowa:200 g wiórek kokosowych1/2(...)budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy.Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta.Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchni
Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami 224mikrofali. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Mąkę z solą, sodą i proszkiem wymieszać przesiać i wymieszać łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę taką jak w wyposażeniu kuchenki i piec 20 min. w tem. 180 stopni(...)ciasto położyć ścierkę, przyłożyć drugą blachę i delikatnie obrócić, zwinąć ja do normalnej rolady w ścierkę zaczekać aż wystygnie. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Ciasto rozwinąć ze ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część
Lili w kuchni
Ciasto metrowiec 240aromatyzujący Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem 1/2 l mleka kostka masła Wykonanie: Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju: żółtka ubić na białą masę z cukrem, następnie dodać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)białek ubić pianę a następnie wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić
Pychotkaaa
Metrowiec 217aromatyzujący Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem 1/2 l mleka kostka masła Wykonanie: Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju: żółtka ubić na białą masę z cukrem, następnie dodać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)białek ubić pianę a następnie wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek. Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową: Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić
Pychotkaaa
CZEKOLADOWE CIASTO Z KOKOSEM I KASZĄ MANNĄ 287łyżeczka proszku do pieczenia MASA KOKOSOWA 5 łyżek kaszy manny 120 g wiórków kokosowych 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto; Wszystkie składniki ciasta zmiksować na puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą części ciast wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze(...)Masa kokosowa Wszystkie składniki masy kokosowej zagotować często mieszając do momentu aż zgęstnieje. Po 25 wyjmujemy ciasto z piekarnika, na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę kokosową wyrównujemy, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie polać polewą . Najlepiej smakuje schłodzone rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Marlenka 488kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą. Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle(...)posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania złotego koloru. Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty przełożyć masą , wierzch ciasta posmarować masą i posypać skruszonym ciastem, zmielonymi orzechami i startą czekoladą. Ciasto odstawić aby zmiękło
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 544ciasta "3 Bit bez pieczenia" jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu(...)wykładamy dolną część ciasta. Następnie wykładamy: masę krówkowa, warstwę herbatników, masę budyniową, górny biszkopt, masę śmietanową. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą."3 Bit" powinien spędzić minimum 3-4 h w lodówce, a najlepiej całą noc.Moje posty
Słodka Strona
Naleśniki z kremem budyniowym i czekoladą 372Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl(...)Ostudzić. Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń. Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,krolewiec Copyright © Smaczny.pl
Praktyczna pl
Ciasto śnieżka 582dzięki śnieżce. A przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki (blaszka 36x24 cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody(...)lekkiego stężenia. Jedno opakowanie śnieżki ubić z 1/2 szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką. 6. Przełożyć ciasto (od dołu): jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. 7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania. 8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec 635masy makowej ubijamy ze szczypta soli 4 białka (2 pozostałe od ciasta kruchego + 2 od masy serowej). Ubite białka dodajemy porcjami do masy makowej i delikatnie mieszamy. Na ciasto kruche wykładamy masę makową, równamy powierzchnię. Na masę makową wykładamy masę serową. Z masy serowej i makowej zostawiłam po 6 łyżek, które wykorzystałam na tartaletki makowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy(...)temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi
mojewypiekiinietylko