ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:731/1309)

Odchudzone ciasto ze śliwkami + film 122

Odchudzone ciasto ze śliwkami z dodatkiem zdrowych otrębów pszennych, niewielkiej ilości cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo,  jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek.  składniki na tortownicę 23 cm  4 jajka szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka otrębów pszennych 1/2 szklanki(...)miski wbijamy jajka i ucieramy je razem z cukrem. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej i ponownie miksujemy na końcu dodajemy otręby pszenne i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Muffinki z miętą i brzoskwiniami 94

oddzielnej misce jajka, śmietanę i masło wymieszać do momentu połączenia się składników. Do mokrych składników dodać sypkie i przemieszać ciasto parę razy. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w kostkę, miętę poszatkować drobno i oba składniki dodać do masy. Papilotki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

pink envelope
Ciasteczka z orzechami 140

mąką, dodać olej i mikserem wymieszać do momentu połączenia się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto w odstępach 2 cm od siebie. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec

pink envelope
Szarlotka w minaturze 328

proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem.  Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości.  Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku

Humanistka w kuchni
PROFITEROLKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM, NUTELLĄ I ORZECHAMI 235

pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut

Ostra na Słodko
PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ 271

pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20

Ostra na Słodko
Indyjski placek herbaciany 147

proszkiem do pieczenia i sodą. Roztop margarynę.Musisz wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę .  Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie środy - Ciasteczka dyniowe z czekoladą 146

dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 142

minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca. 154

puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka 3 : Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Pączki - hiszpańskie gniazdka 248

masa stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek. Całkowicie ostudzić. następnie kolejno dodawać jajka i ubić na gładką masę. Przygotować kwadraty o boku ok. 6cm z papieru do pieczenia, posmarować z jednej strony cienką warstwą oleju. Ciasto przełożyć do szprycy, na papier wyciskać kółka. Kłaść na gorący tłuszcz papierem do góry. Po chwili papier zdjąć, gniazdka smażyć

Z miłości do słodkości
Mini pączki z serków homogenizowanych 265

ubić, dodać cały serek homogenizowany, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać (masa jest nieco klejąca). Odstawić na 15 minut. Tłuszcz mocno rozgrzać. Łyżką namoczoną w oleju nakładać małe porcje ciasta i kłaść od razu na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprószyć

Z miłości do słodkości
sernik 134

proszku do pieczenia 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru pół

w mojej kuchni
Sernik pod kokosową pierzynką 124

pieczenia,, 1 łyżka wody... WYKONANIE Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie ,1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 3/4 szklanki cukru ,pół szklanki

w mojej kuchni
Ciasteczka migdałowe 185

łyżka miodu płatki migdałowe do obtoczenia Wszystkie składniki (oprócz płatków do obtoczenia) zagnieść. Białek nie ubijać, mają one skleić masę. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia. Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i obtaczać z jednej lub obu stron, według uznania. Układać na blaszce zachowując odstępy. Wypełnić

Czerwień i błękit
Meduzy 277

puder* owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa)* olej do smażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto

Mix smaku
Jogurtowiec z galaretką 416

taki sposób , by oddać całe piękno koloru. Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10!  Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok  właśnie w fioletowym pokryciu!Świetnie orzeźwia! SKŁADNIKI:( na formę keksową )MASA:- jogurt naturalny – 300 g- śmietana 18% kwaśna – 150 g- żelatyna – 2 łyżki- cukier puder – ok. 80 g- galaretka

Ostra na Słodko
Leniwe Pierogi 273

białek, które ubijamy na pianę. Twaróg przecierami przez tarkę lub sito. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka, mąkę i białka. Zarabiamy ciasto, które będzie się kleiło, jednak staramy się nie dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy masą i formujemy z niej długi cienki wałek. Za pomocą noża lub łopatki odkrajemy skosem kluseczki.Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia

Słodka Strona
Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną 148

Długo szukałam idealnego dla siebie przepisu na muffinki i jakoś nic mnie nie zauroczyło tak, żebym do przepisu wracała. Aż w końcu po dłuższej kulinarnej pogawędce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 155

dopiero potem stopniowo dodajemy łyżka po łyżce. Miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet

Mia Cucina Sofieta
Pierniczki doskonałe! 131

przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Delikatne placki z jabłkami 259

mnie od miksera) wbić jaja, dodać mąkę i mleko i roztrzapać (ręcznie trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę.Dodać cynamon i sól i wymieszać.Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dodać do ciasta i wymieszać.Placki smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor.Usmażone placki odsączać na ręczniku papierowym.Podawa

Gospodyni Miejska
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 216

jednym jajku (jajko dobrze jeżeli ma temperaturę pokojową) mieszam na początku łyżką a potem wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitej masy- kulę owijam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby sobie odpoczęło- po tym czasie odcinam kawałek ciasta, spłaszczę i zaczynam przepuszczać przez maszynkę do makaronu, zaczynam od pozycji "0"- przewałkuję składam na pół i ponownie przewałkuję, jeżeli ciasto się

Basia w kuchni
Babeczki z fetą i cukinią 307

trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 131

wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Aromatyczne ciasteczka czekoladowo-kardamonowe 202

Aromatic Chocolate and Cardamom Cookies Składniki. 10 dag masła 12 dag masy kajmakowej krówkowej 3 łyżki cukru pudru 18 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu utartego

Kulinarny karnet Christophera
Makowe koniczynki 223

Jeśli pokusimy się o kupienie gotowej masy makowej, to zrobienie koniczynek będzie ekspresowe:), bardzo łatwy- prosty i smaczny przepis na makowe ciasteczka:). Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 203 jaja 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku Mąkę, masło, cukier waniliowy, cukier, jaja, proszek do pieczenia, amoniak - posikać

Apetyczna babeczka
Murzynek 136

składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.  Do takiego murzynka idealnie pasuje kubek gorącej Earl

Aga w kuchni
Brownie z Kinder Bueno 340

dietetyczna.... Osoby będące  na diecie wchodzą tu i czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak  w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga  Chochliki kuchenne ,  z tym, że nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder(...)połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane batoniki i delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu brownie powinno postać kilka

Kulinarne przygody Gatity
MUFINNKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. 210

nich dodaję kakao.  Wykładam specjalne foremki papilotkami (lub składam dwie papilotki razem, aby je usztywnić) i napełnią porcją - łyżką - masy białej i ciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić

W kuchni Karmel-itki
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 155

Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy

Salonik smaków
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 205

całkowitego wystudzenia.  Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam  dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety

W kuchni Karmel-itki
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 365

szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej  dodatkowo mąka do obtoczenia ok 1 szklanki Przygotowujemy ciasto naleśnikowe tylko, dużo gęstsze. W misce łączymy składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące  i wrzucamy na rozgrzanej do 180 C frytkownicy. Smażymy

Niezły Młynek
Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 132

Składniki na kruche ciasto:  300 g maki 2 małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe muffiny z truskawami 121

Truskawki kroimy na ćwiartki. Do składników suchych dodajemy mokre. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy całość na gładką masę. Dodajemy powoli białka i mieszamy delikatnie łyżką. Teraz należy przygotować formę na muffiny. Wlewamy po jeden łyżce ciasta do każdej foremki, wkładamy po kilka ćwiartek truskawek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Tak by truskawki były w środku w formie

Mango Papaja
Tarta z kurkami, grillowanym kurczakiem i fetą 143

formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na kolejne 15-20 minut. Gotowe, smacznego

Mango Papaja
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 219

wypiekach też świetnie się sprawdza, nadając im większą chrupkość. Do tego ma ładny złocisty kolor przez co i moje dzisiejsze ciasto wygląda inaczej, za to smakuje wyśmienicie. Odwrócone ciasto z malinami składniki: 1 pudełeczko malin 100 g białej czekolady 100 g miękkiego masła 1 jogurt naturalny 250 ml 75 g brązowego cukru 180g semoliny 100 g mielonych orzechów lub migdałów(...)białą czekoladę. Odstawiamy ją do przestygnięcia. Za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem i wanilią na pulchną masę. Dodajemy do niej po jednym jajku i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy maliny. Następnie na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy

Przysmaki Karolki
Lekka rolada śliwkowa 197

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
Sękaczek 170

kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1.  Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Pasja Smaku
Kopytka marchewkowe z rozmarynem 152

odkładamy ¼ część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy 2 wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy nożem i kroimy w romby. Kopytka marchewkowe gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię, wyjmujemy kopytka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 181

uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut. Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową

Mechanik w kuchni
Sernik na różowym spodzie 189

ugniatamy łyżką. Mikserem ubijamy serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku na kolejna godzinę. Przed

Przysmaki Karolki
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 191

puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 182

wszystko razem miksuję na pastę za pomocą blendera. Ilość oleju zależy od konsystencji pasty - musi być to gładka, kremowa masa, nie za rzadka,niezbyt gęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy do dekorowania ciast. Wskazówka: Zamiast oleju można dodać majonez, obydwa składniki nadają kremowości konsystencji, ale to właśnie olej zawiera charakterystyczny smak i zapach pochodzący

W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE. 240

sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie kolejno wrzucam żółtka, ciągle mieszając. Przesiewam mąki i proszek do masy jajecznej, miksuję na wolnych obrotach. Na samym końcu dodaję majonez, sok z cytryny i mieszam łyżką.   Dzielę ciasto na 3-4 porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiej użyć trzech), łączę z barwnikami. Napełniaj papilotki po łyżce stołowej każdego

W kuchni Karmel-itki
Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą 262

szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie układam na cieście i zalewam teżejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Do nasączenia biszkoptu użyłam

Tradycyjna kuchnia Kasi