ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:727/1309)

Jabłecznik z orzechową kruszonką 207

Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć(...)docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika

Mała Cukierenka
Jabłecznik z orzechową kruszonką 459

docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika

Mała Cukierenka
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 192

podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni(...)całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę

Grunt to przepis!
Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką 212

duży kubeczek, taki proporcjonalny dodatek reszty składników . A do przygotowania masy ciastowej wystarczy jedynie miska i łyżka - bez zbędnych akcesoriów kulinarnych typu mikser czy malakser.   Tak więc: b ez miksera! bez wagi! wystarczy zamieszać łyżką i gotowe! Na blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto

Grunt to przepis!
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 201

miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn, mleko (jeśli używaliśmy drożdży suchych wlewamy całe 200 ml), utarte żółtka i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dodajemy małymi porcjami roztopione masło, cały czas wyrabiając ciasto

Mania Gotowania
Miękkie pierniczki (jak alpejskie) 41312

Moje Wypieki . Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem.  Składniki(...)białka na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje.   W dniu

Maślane ciasteczko
Pierogi z mięsem 231

miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić we wrzątku. Wlewać cienką strużką do mąki, mieszając widelcem lub na niskich obrotach miksera. Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto (ok. 5 minut). Przykryć podgrzanym talerzem lub zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 15-20 minut. Farsz 400 g ugotowanego mięsa wołowego 300 g gotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego (może(...)Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Mięso z warzywami zmielić w maszynce lub zmiksować malakserem. Stopniowo dodawać wywar. Masa mięsna nie może być zbyt zwarta, ale nie powinna też się rozpływać. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Pierogi Gdy ciasto na pierogi odpocznie, podzielić je na kilka części. Nieużywane przechowywać w folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać

Pełny talerz
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 143

jedni się odchudzają i unikają tłuszczu inni nie mogą spożywać glutenu, a to przecież najczęstszy składnik wypieków. Co zrobić w takiej sytuacji? Oj, to proste! Stworzyć taką wersję ulubionego ciasta, które może zjeść każdy. Właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Fajne, lekkie brownie, bardzo czekoladowe, z dodatkiem malin, a to wszystko bez dodatku masła i z mąką ziemniaczaną, którą(...)rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto, a co z tym idzie krótszy czas pieczenia).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1750`C około 30 minut

Słodkie Przyjemności
Sernik z serka czekoladowego 148

sił i przygotować sernik czekoladowy. Tym razem zdecydowalam się na w miarę prosty sernik z serka Philadelphia czekoladowa. Serek ten doskonale nadaje się do gotowania, a także do piczenia. Ciasto to jest na tyle proste, że nawet ja sobie z nim całkiem nieźle poradziłam ;) Polecam! Wraz ze mną we wspólnym gotowaniu serniki przygotowali: Gin  http://razadobrze. blogspot.co.uk(...)Odstawić. W misce wyrobić serek Philadelphia z cukrem, dodać kakao i mąkę, dokładnie wyrobić, dodać jajka i śmietanę. Masę wylać na spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w nim do wystygnięcia z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 204

pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Jagody dokładnie obtoczyć w 1 łyżce mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, dokłądnie miksując. Wlać mleko, wsypać orzechy, połączyć. Dodać jagody. delikatnie wymieszać łyżką, uważając, żeby nie rozgnieść owoców. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodowa kubanka 181

startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około

Nie tylko w kuchni
Kurczak w cieście kokosowym 553

pszenną,   mleko,   jajka,   proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie   dodajemy   wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wyjmujemy

Fabryka pomysłów
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 210

dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie

Kuchnia Łukasza
Tort orzechowo czekoladowy 113

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto: 2 białka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g orzechów laskowych,   krem: 1 litr śmietany kremówki, 4 opakowania śmietan(...)cytryny. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy i równo rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać

królestwo garów
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 221

upiec. Ach, jak przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące i poprawiające humor. Oboje z C. się w nim zakochaliśmy - ta porcja jest zdecydowanie(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonuMasło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galaretkowiec - ciasto na zimno z galaretkami i jogurtem 2384

zimno, które wygląda bardzo efektywnie, a zarazem nie wymaga użycia piekarnika ani robota kuchennego. Ciasto idealne dla osób, które lubią lekkie smakołyki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta .  Składniki na dużą blachę*: 4 galaretki o różnych smakach i kolorach, np. pomarańczową, agrestową(...)pomocą łyżki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa stężeje.  *do przygotowania galaretkowca użyłam 2 małych blach - tortownicy 18 cm i małej keksówki (wcześniej wyłożyłam ją folią przezroczystą, aby ciasto w łatwy sposób wyjąć z formy

Ugotować