ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:161/264)

GRZYBKI 133

skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę

Słodki Zakątek
Karpatka z malinami 180

Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie

Wanilia i Kardamon
Babka Wielkanocna Tulipan 161

budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym. Żródło Ciasta s. Anastazji Składniki 6 jajek 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 kisiel wiśniowy + szczypta czerwonego barwnika 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę

O kuchni z uczuciem
Ciasto Tropikalna Wyspa 399

Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę

VioletoweKucharzenie
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 174

Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido ~1 - 1 1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie serniki lubicie) ~5 jajek ~25g waniliowego proszku budyniowego

chili & sugar
Pani Walewska -Pychotka 271

Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek  Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła(...)śliwkowe  10 dag pokrojonych orzechów włoskich Beza: 5 białek 20 dag cukru pudru 1 dag mąki ziemniaczanej  Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 cukier waniliowy 4 dag cukru 2 żółtka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła WYKONANIE: Ciasto: Blaszka o wymiarach (25x33 cm) wyłożona ją papierem do pieczenia. Mąkę  mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 531

mnie kubek ulubionej kawy. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach! Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier puder(...)łyżki * masło – 150 g * cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę ) MASA CYTRYNOWA: * mąka kukurydziana – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * woda – 0,5 szkl * cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę ) * żółtko – 3 szt * masło – 1 łyżka PIANA BEZOWA: * białko – 3 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka kukurydziana

Ostra na Słodko
Mazurek Wielkanocny 210

Co prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z musem jabłkowym 462

Jabłka rozgrzać w garnku, dodać cynamon, wymieszać, wsypać galaretkę i mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści, ewentualnie można dosłodzić, ale moje jabłka były dość słodkie, zostawić do ostygnięcia. MASA BUDYNIOWA : • 900 ml mleka • 3 budynie waniliowe • 4 łyżki cukru • 200 g masła W garnuszku zagotować 700 ml mleka, dodać budynie wymieszane w pozostałych 200 ml mleka wraz z cukrem(...)dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową

KUCHNIA POLSKA
Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę). 1003

ciasta Czekoladę łamiemy i umieszczamy w rondelku. Dodajemy kawę (proszek) i mleko. Podgrzewamy do rozpuszczenia, stale mieszając. Rozpuszczoną zostawiamy, by masa lekko przestygła.  Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajko, proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do powstania jednolitej masyMasę wylewamy na blaszkę, a na jej wierzchu układamy biszkopty, wciskając je nieco w masę. Pieczemy(...)mascarpone. Do masy wbijamy jajka i łączymy. Na końcu dodajemy proszek budyniowy i także za pomocą miksera wkręcamy go do masy.  Biszkopty nasączamy w kawie.  3/4 masy serowej wylewamy na upieczony wcześniej spód. Wykładamy wierzch nasączonymi kawą biszkoptami i łyżką wykładamy  na ciastka resztę masy serowej.  Sernik tiramisu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( + termoobieg

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ambasador z galaretką 164

coś dobrego. Ciasto jest Bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :) Potrzebujemy (na dużą blachę): Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła 13 łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka Masa biała: 1 galaretka poziomkowa(...)rozpuszczamy proszki budyniowe, dodajemy mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę i cały czas mieszając zagotowujemy. Powinien powstać gęsty budyń. Wierzch budyniu zakrywamy folią spożywczą, aby nie wysychał i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne! Żeby masa się nie zważyła masło musi być w tej samej temperaturze co budyń. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Dodajemy

MamaOskarka
Ciasto na zimno z jogurtów greckich, masą budyniową i galaretką z truskawkami 210

proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną oraz gorzkie kakao. Do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie i całość chwile gotować (cały czas mieszając!) . Masę zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spodzie ułożyć herbatniki i zalać je ciepłym budyniem. Od razu na budyniu ułożyć biszkopty. Następnie zabrać się za przygotowanie białej masy: jogurty przełożyć(...)miski, dodać cukier, odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, np. trzepaczką. Przygotowaną masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki oraz delikatnie skropić je sokiem z cytryny. Na stężonej białej masie ułożyć połówki truskawek. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić

Ugotować
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 627

ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Składniki kremu budyniowego:20 dkg masła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru(...)żółtkami. Przez chwilę gotujemy aż do zgęstnienia. Cały czas trzeba energicznie mieszać (polecam wspomnianą trzepaczkę rózgową), żeby budyń nie przypalił się.Odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu - do uzyskania gładkiego kremu.Krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Odstawić do lodówki przynajmniej na kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
sernik "witaminka" z bezą 191

foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1,5 kilogram sera na sernik z wiaderka 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3 opakowanie budyniu śmietankowego na masę budyniową: 1 litr soku marchewkowego z brzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 4 żółtka (pozostałe z bezy) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej(...)żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko pergaminem i wylać masę serową.  Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, włączyć funkcję pary (jeśli nie mamy to na dnie ustawić miseczkę z wodą) i piec około półtorej godziny. Po upieczeniu wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe z bananami 254

proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć z niego papier. Krem: Z mleka, 6 łyżek cukru i proszków budyniowych ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia (ja dałam(...)nasączyć czarną herbatą. Rozsmarować na nim konfiturę wiśniową. Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać na cieście i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aż krem zesztywnieje. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarować na kremie czekoladowym. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką

My simple kitchen
Tarta czekoladowa z owocami i bitą śmietaną 157

masła Na krem: opakowanie budyniu czekoladowego 400ml mleka tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 250ml śmietanki kremówki świeże owoce do ozdobienia   Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej – szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w drugiej szklance mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy zawiesinę(...)połączenia składników. Tak przygotowany krem przykrywamy kawałkiem folii spożywczej – układamy ją tak aby dotykała powierzchni kremu, to zapobiegnie tworzeniu się kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia.   Przygotowujemy spód do ciasta – 75g masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy do robota kuchennego i mielimy na bardzo drobne kawałki. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencje

Smaczna Strona
Torcik biszkoptowo malinowy 176

Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe  lub bananowe 25 dag masła 1  galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2  galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy(...)masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i szczyptą soli, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach, a sam koniec wlewamy płynne masło, mieszamy do połączenia rózgą miksera lub szpatułką. Gotowy biszkopt wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm. Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem budyniowy

Wanilia i Kardamon
Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym 393

ciasto rozkruszyć i połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą i masłem. Z takiej masy uformować parę zielonych kulek. Odłożyć do stężenia. Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową z cukrem i zagotować. Przelać przez sito i wlać ponownie do garnka. Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam

https:KKuchniaMniam
Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino. 254

Ciasto idealne na długie, jesienne wieczory.  Biszkopt: Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciemnego kakao Żółtka ubić z cukrem,dodać kakao, następnie dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm. Masa budyniowa

My World by Dagmara Rek
Tulipan 190

mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy to na gładką masę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką. Całe ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao.  Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej(...)foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;) Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny. A potem tylko jemy

Lawendowe Niebo
Kruche z malinową pianką. 164

margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1  szklanka cukru  Budyniowa pianka : 2 budynie malinowe Winiary 5 białek 1 szklanka cukru  100 ml oleju 2 szklanki malin  Porcja ciast jest na blaszkę o wymiarach 25 / 25 ja jednak upiekłam w blaszce o wym 24 / 36 i też wyszło dobre . Wykonanie : Do miski(...)przesiać mąkę z proszkiem , dodać posiekaną margarynę , cukier , cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść. Ciasto podzielić w proporcji 2 do 3 i zawinąć  w folię , mniejszą część przełożyć  do lodówki na 0,5 godziny . Większą część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Orzeszki 11112

masą budyniową z dodatkiem mielonych migdałów. składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g mąki krupczatki 250 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 150 ml gęstej śmietany 18% Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Następnie

Monia miesza i gotuje