ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:156/264)

Chałwowiec z wiśniami 234

masła – 200 g chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy dokładnie oba budynie, a drugą zagotowujemy w garnuszku(...)budyń będzie bardzo gęsty. Ściągamy z gazu i studzimy. Gdy budyń będzie już chłodny, wrzucamy do masy miksera masło oraz pokruszoną drobno chałwę. Miksujemy, po chwili oba składniki połączą się tworząc tłustą ale jednolitą masę. Łyżka po łyżce dodajemy masy budyniowej, ciągle miksując, aż składniki się dobrze połączą. U mnie masa była na tyle gęsta, że zrezygnowałam z miksera

Relaxtime
miętowa straciatella (bez pieczenia) 343

proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.  Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.  Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie - Łabędzie 297

użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli Krem: 2 duże żółtka 1/3 szklanki cukru (lub mniej) połowa budyniu śmietankowego (bez cukru) 250 ml mleka pół łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 125 g masła łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Masa śmietanowa: 250 ml śmietanki

Słodka Strona
Tort Napoleon 523

garnek z ognia i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać mąkę - mieszaj. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia(...)Przygotowane placki nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C . Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia. Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
Murzynek tiramisu 251

cukier dajemy do garnuszka. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. 2. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy same żółtka, przesianą mąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej.  Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych(...)Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, krótko miksujemy. Dodajemy śmietanę i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy, żeby piana nam nie opadła :-) Dodatkowo: biszkopty podłużne 2/3 szklanki zaparzonej, posłodzonej kawy (można dodać do niej alkohol) kakao 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę czekoladową (zostawiamy trochę tak około 4 łyżki ), na masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty

kruche babeczki
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 195

Ciasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie

Kulinarne Przeboje
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 747

Ciasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie

Kulinarne Przeboje
Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową 206

pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.  Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy połowę masy serowej, układamy orzechowe kulki i przykrywamy je pozostałą masą serową. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia. Masa kokosowa: 300 ml mleka(...)Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem.  Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę łączymy z pozostałym mlekiem, rozpuszczamy ją i dekorujemy ciasto tworząc ślaczki, które rozciągamy

kulinarne odsłony pati
48. Ciasto - budyniowa tęcza 258

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jadło i czytadło
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 176

przepis ale idealny na wspólne gotowanie z dziećmi. Poza tym truskawki, ptasie mleczko i galaretka oraz krem budyniowy i mięciutki spód ciasta to takie połączenie, które zasmakuje każdemu dziecku! Ciasto podobno wyszło pyszne, wiem, bo dwa nieposłuszne skrzaty w środku nocy wykradały kawałek po kawałku nim galaretka zdążyła jeszcze stężeć. I tylko cieszę się, że ostał się chociaż kawałek(...)spód. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite na sztywno białka jaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu wystudź

Mango Papaja
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 216

Bardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)posiekać aby były wyczuwalne w masie. Ewentualnie drobno należy je potłuc). Do 250 ml mleka dodać orzechy i masło, zagotować. Mąki wymieszać w pozostałym mleku, po zawrzeniu przelać do masy orzechowej. Mieszać do zgęstnienia. Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa

kawawszklance
KARMELIZOWANE PIEROGI W BUDYNIU 157

będzie sprężyste. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy okręgi. Każdy okrąg posypujemy odrobiną cukru i dodajemy owoce mieszanka kompotowa HORTEX. Pierogi sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch czekamy jeszcze 2 minuty. Następnie przelewamy zimną wodą. BUDYŃ: Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Dodajemy masę budyniową. Mieszamy gotując

Kuchnia w oparach
Tęcza Smaku 2232

WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę

Dziś Ja gotuje
Idealny biszkopt do tortu (jasny i ciemny) 426

patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Gdy biszkopt jest gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i zrzucamy na podłogę z wysokości kolan. Studzimy go w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Taki biszkopt idealnie nada się do przygotowania tortu. Można go też przełożyć masą budyniową lub dżemem. Zapisz

Dieta bez mleka