tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce trzy(...)zeszłym roku dostałam od niej kilka słoiczków wiśni, i są po prostu idealne do ciast! Jeśli więc macie dużo owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was. Owoce w cukrze Składniki: (ilość zależy od ilości użytych składników) owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny 2-3 łyżki cukru na słoik Owoce umyć, oczyścić, wiśnie wydrylować. Układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStaram się na każdą domową uroczystość jak najwięcej przygotować sama. Ciasta, dania, torty. Gdy byłam w ciąży niestety w znacznym stopniu nie dawałam rady, ale teraz już znów mogę. Ostatnią uroczystością, która była w naszym domu był Chrzest Święty Ignacego – pierwotna data miała być w Wielkanoc, ale ze względu na pandemię musieliśmy tę datę zmienić i wybraliśmy bezpieczny sierpniowy(...)przelewamy do niej ciasto. Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął. Przełożenie: 1,5 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam) 16 g cukru waniliowego cukier puder do smaku 500 malin 300 g masy
dom-agi.plzrumienienia. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Zamiast truskawek i rabarbaru możecie oczywiście użyć innych sezonowych owoców. Na przykład malin, jagód, borówek lub czereśni. Możecie również całość przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką. Kubek- do kupienia tutaj – klik Artykuł Ciasto z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziakiowoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie
mecooksCiasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone 1/2 galaretki malinowej 350 ml śmietany kremówki(...)dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia. Mus jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruję ciasto jeżynami, i czekoladą
wesoła kuchniaprzygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożemy dodać- to dla tych którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez cukru. Ozdoby na ciasto otrzymałam ze sklepu SŁODKI ŚWIAT. Podałam je moim gościom na pięknych talerzach TINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: opakowanie biszkoptów 3 duże jogurty naturalne gęste 6 szklanek malin ksylitol do smaku lub cukier puder żelatyna 15 łyżeczek Wykonanie(...)ubijamy. Dosładzamy ksylitolem do smaku lub cukrem pudrem.Wylewamy kolejną warstwę.Odstawiamy do stężenia * Pozostałe maliny czyli 4 szkl blendujemy na mus. 3 łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta. * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna
Z Majeczką w kuchnisię drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki
Niespełnione zdolności kulinarneSezon na truskawki mija, teraz na tapecie czereśnie i maliny. Zawsze czereśnie magazynowałam w postaci przetworów na zimę, głównie kompoty i kilka słoiczków dżemu. Rzadko kiedy piekłam czy gotowałam coś z ich wykorzystaniem. Ale dzisiaj postanowiłam upiec szybkie i smaczne ciacho czereśniowe. Szybkie bo przygotowanie zajmuje góra 10 minut, plus pieczenie ale my wtedy możemy poczytać ulubioną książkę czy poplotkować(...)solą i drugą płową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmiksowany jogurt z owocami, mieszamy mikserem, aż składniki się połączą. Dodajemy kogel mogel i miękkie masło ponownie mieszamy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Do formy wlewamy ciasto. Moja forma miała wymiary około 20x25 cm. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy w 160 st ok. 40 minut
Życie zaczyna się w kuchniSernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda
Kulinarne Przebojeroztopionego masła 2 jajka 2 i 3/4 szkl mąki pszennej 100g malin 200g jagód garść borówek amerykańskich Wykonanie: zaczyn: w naczyniu umieścić drożdże, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasto: w misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić ciasto mikserem z końcówką z hakiem
Raj dla PodniebieniaClafoutis z malinami. Edyta Guhl. Na dworze zimno, wieje jak to u nas w Eifel i nic tak nie poprawi nastroju, jak coś słodkiego. Takie popołudnie
dolcevitainmykitchenTort z ryżu na mleku i malin. Edyta Guhl. Hillesheim- miasto kryminałów. Eifel to nie tylko browar w Bitburgu, wody mineralne, czy Nürburgring, popularny tor wyścigowy
dolcevitainmykitchenfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne i zdrowe ciasto z płatków ryżowych, pysznie smakuje z każdymi owocami. Składniki: 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 jajko garść malin 5 śliwek Płatki ryżowe, jogurt, cukier i żółtko mieszamy w misce. Zostawiamy na 30 minut
Gotowanie i blogowanie