Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego
Kolizje Smakówprocesy starzenia), B6 (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli - 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi
Pland based filleoctu jabłkowego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu. Dodatkowo: Garść owoców świeżych lub mrożonych (maliny, porzeczki, truskawki, kawałki jabłek lub ananasa). Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (funkcja: termoobieg). Ważne, by odpowiednio wcześniej nastawić piekarnik. Ciasto nie może bowiem czekać zbyt długo na włożenie do piekarnika. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem
Jeść, by żyć w zdrowiusłodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą(...)około 1 godziny. 3. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy po kawałku marcepanu lub białej czekolady i po kilka malin. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
UgotujmyTo.plmigdałów ziemnych 2 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni
Quinoa Raz!bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :) Świeże maliny kupiłam w Lidlu i muszę przyznać, że o tej porze roku smakują całkiem przyzwoicie
bistro mamaBardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę. Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowuje je dla mnie na specjalne okazje. Jednak w trwającym boomie na nasiona chia, szczególnie te w formie puddingu, wpadłem na pomysł, żeby przygotować z nich coś na kształt ciasta, niż deseru. Kiedyś nawet, nie wierząc jeszcze, że chia potrafi tak fajnie zgęstnieć, dodałem do niej odrobiny żelatyny. Po spróbowaniu bardzo przypominało mi to właśnie ten słynny deser z dzieciństwa(...)wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również malin lub truskawek. Równie dobrze się sprawdzą! A! I żeby nie było, że nie ostrzegałem! Ciasto jest tak dobre, że wcale nie będzie przesadą zrobienie dwóch blach naraz. Ja bardzo żałowałem, że tego nie zrobiłem, bo zniknęło jeszcze tego
Food Squarekażde z owoców. I tak też mam kosze pełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego
Passions hobbies lifesyropu glukozowo-fruktozowego, a dzięki naturalnej pasteryzacji ich data ważności jest nie krótsza niż pół roku. Idealne do wody, herbaty lub lemoniady. Do wyboru mamy kilka smaków: syrop z malin, syrop z żurawiny, syrop z pigwy, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z czarnej porzeczki oraz syrop korzenny z imbirem 6) Konfitury i powidła Produkty jak z babcinej spiżarni. Tylko(...)zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin.... 7) Dodatki Musztarda chrzanowo- miodowa to najlepsza musztarda jaką jadłam. Musztarda jest ostro-słodka z całymi nasionami
Kuchnia MagdaLenymiodowym serkiem. A niżej także kilka innych pomysłów na wykorzystanie miodu. Mazurek z miodowym serkiem i owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem
Mienta blogTaka to już chyba tradycja, że gdy sezon arbuzowy w pełni, skuszę się na zrobienie ciasta arbuzowego. No dobrze tarty arbuzowej. W tym roku jest bezglutenowa. W przyszłym zobaczymy Niestety nie trafiłam na słodkiego, soczystego, cud, miód, malina – arbuza. Plus taki, że miał tak niewiele pestek, a jeśli już to dość drobne, że nie namęczyłam się przy obróbce. Dlatego
gutfutsoli Na nadzienie: 250g chudego twarogu 2 łyżki cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 250g świeżych malin cukier puder do oprószenia Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta pieczemy rumiane naleśniki , najlepiej na teflonowej patelni, aby nie używać tłuszczu do smażenia
Smaczna Stronadzielicie na równe kwadraty. Kwadrat u podstawy nacinamy nożem, robimy takie frędzelki ;-). Na środku kwadratu układamy maliny i posypujemy brązowym cukrem. Zakładamy górę i rolujemy, tak aby frędzelki były na górze. Dzięki temu owoce w bułeczce są dobrze owinięte dwoma warstwami ciasta. Bułeczki układacie na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 170- 175 stopni
SMYKWKUCHNISernik w słoiku z zatopionymi malinami i pysznym herbatnikiem oblanym czekoladą. Pięknie wygląda i pysznie smakuje sam, jak również z bitą śmietaną, adwokatem i chrupiącymi, czekoladowymi
Moja Delicja