Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 381przechadzając się ostatnio po moim ulubionym targu, na jednym ze straganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką(...)pestki od malin - mus można jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito. Gotowy mus zagotować w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście. Drugą warstwą do przygotowania
Świat Ciasta
Ciasteczka brownie z kremem malinowym 114używać miksera, ponieważ wtedy ciasto zbyt mocno się napowietrzy - i stworzy nam zbyt grubą, kruchą skórkę na powierzchni. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez około 20-25 minut, do momentu aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować krem malinowy. Do rondelka przełożyć umyte maliny. Owoce dusić na niewielkim ogniu(...)momentu, kiedy maliny zaczną się rozpadać i osiągną konsystencję sosu. Masę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach, wyłożone dodatkowo podwójną warstwą gazy. Żeby uzyskać jak najwięcej soku z malin, można po przecedzeniu, mocno skręć końcówki gazy i dociskać sos malinowy tylną stroną dużej drewnianej łyżki. Uzyskany, klarowny sok malinowy przelać z powrotem do rondelka. Dusić, aż sok zmniejszy się
Świat Ciasta
Czekoladowa tarta 174czekolady mlecznej 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej (50-65% kakao) łyżeczka żelatyny + odrobina wody do namoczenia opcjonalnie: ziarenka z połowy laski wanilii lub aromat waniliowy do dekoracji: świeże maliny, borówki, truskawki lub inne ulubione owoce (najlepiej kwaskowe) Czas przygotowania 45 minut Czas chłodzenia: 4-8 h Wielkość foremki Okrągła forma do tarty o średnicy 24 cm Liczba porcji(...)odrobinę mniejszą niż 0,5 cm, aby dobrze się później kroił. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Uwaga : foremkę można wyłożyć wcześniej folią spożywczą, co ułatwi później wyciąganie gotowego ciasta. W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości (ok. 1 łyżka stołowa) wody. Ok. 150 ml śmietanki podgrzewamy w garnuszku (prawie do wrzenia), opcjonalnie z dodatkiem
Analiza Smaku
babeczki z serkiem i owocami lasu 182babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku ale także dzięki jego konsystencji. Początkowo miałam zamiar zmiksować go z bitą śmietaną ale okazało się to zbędne. Dzięki swojej strukturze(...)mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek 2-3 łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 216Torcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku(...)pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody) Dodatkowo: 1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców) 1 łyżeczka żelatyny Owoce np. borówki, maliny lub inne 1/3 szklanki wody lub wódki do nasączenia ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej
Smakowy Raj
Ciasto półkruche z owocami sezonowymi 171prawda ciasto piekłam pierwszy raz i jak zwykle nie było napisane w jakiej blaszce piec ,Ciasto wyrosło wysokie bo dałam do mniejszej blaszki 24 na 24 ,Ale powinno być w większej , przygotowanie ciasta 500 g mąki przesiewamy przez sitko ,dodajemy proszek do pieczenia 2 łyżeczki oraz cukier kryształ 180 g .Dodajemy jeszcze na koniec łyżeczki sól ,oraz margarynę 200g(...)śmietana 3 łyżki ,Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i wyłożyć na blaszkę ,Jeżeli wyłożycie na mniejszą ciasto będzie wysokie ,a jeżeli na większą to ciasto wyrośnie tylko nie będzie już tak wysokie jak na zdjęciu.Nakładamy owoce sezonowe .ja mam tu maliny i borówki. Robimy kruszonke. 7 łyżek cukru 7 łyżek maki i oleju wszystko razem wyrobić i pokruszyć
Moje Wyroby
Semifreddo z malinami i bezami 165pokruszone bezy. Przemieszać delikatnie i przełożyć do foremek lub pojemnika np. po lodach. Schłodzić w zamrażalniku przez 2-3h. Podawać z ciepłym ciastem lub solo posypane świeżymi owocami lub polane syropem klonowym. Artykuł Semifreddo z malinami i bezami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia
Placek owocowy z marcepanem 259jaja ~ 150 g maki ~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto : ~ 250 g mieszanych owoców jagodowych ( ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu
Farmażony
Lekki malinowy deser chia 218hiszpańskiej. Idealne do deserów, placuszków, owsianek czy koktajli. Na mojej kuchennej półce nie może ich po prostu zabraknąć. I gdy dziś dostałam 9 kg malin (tak, tak dobrze czytacie Malinowy raj! ) poza domowym sokiem i ciastem od razu sięgnęłam po garść i przygotowałam ten pyszny lekki deser. Polecam i Wam. A to mój malinowy raj Z którego robimy właśnie pyszny
Słodkie okruszki
Tarta z lemon curd i bezą – przepis 148cukru Tarta z lemon curd i bezą Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche. Masło, mąkę, żółtko i cukier zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30min. Schłodzone ciasto wałkujemy (polecam wałkować przez folię spożywczą). Formę do tarty o wymiarach 27cm wyklejamy po brzegi ciastem. Gotowe ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą(...)cieście następnie kładziemy bezę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut do zrumienienia się bezy. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz a piankowa w środku. Tarta z lemon curd i bezą – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Szarlotka z bezą i kruszonką Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Sernik oreo z borówkami i malinami
Księga-Smaku
Brownie z serem i malinami - sernikobrownie 292Najpyszniejsze brownie z serem i malinami jakie kiedykolwiek jadłam. Dowodem na to, powinno być to, że w ciągu tygodnia robiłam je dwukrotnie i za każdym razem
CookYourself
Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 212oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką
FitKot
Tarta sernikowa z konfiturą malinową 751szna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, któ rą rozsmarowujemy na wierzchu masy. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 750g sera na serniki 75g masła 3 łyżki kaszy manny
Szefowa kuchni
Jagodowe galette 268Takim szybkim sposobem na deser są tarty rustykalne, a kiedy nadziejemy je jagodami, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru pudru DODATKOWO: szklanka jagód kilka łyżek mielonych migdałów cukier puder Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki
Cakes By Kejt
Smażone ciasto drożdżowe z twarogiem i karmelizowanymi malinami 138danie zobaczyłem w telewizji dawno temu i wydaje mi się, że był to program Okrasy. Zapamiętałem sam pomysł a mianowicie podsmażone ciasto drożdżowe z twarogiem a do tego gorące karmelizowane maliny. Doskonały poranek. Słońce, ciepło i takie śniadanie
Milion Smaków
Fit ciasto jogurtowe z orzechową nutą 275wedle uznania Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wlać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Ciasto przełożyłam serkiem grani i posypałam pokruszonymi orzechami i malinami. Dodatkowo polałam syropem czekoladowym. Wyszło pysznie :) Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisheri
Tarta z musem jeżynowym 173Irlandii jest pod dostatkiem. W moim mieście rosną niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. Ostatnio połączyłam je z delikatnym ciastem drożdżowym. Zainspirowana musem malinowym Marthy Steward zrobiłam tartę. Malina zastąpiłam jeżynami. Powstał z nich delikatny mus, który świetnie wkomponował się w kruchy spód. Powstała pyszna, urzekająca swoim kolorem, jesienna tarta. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj
Wędrówki po kuchni
Maślane ciasto z jagodami 178mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełko
.1064. placki & obiad 177mnie grill rodzinny z okazji moich 18 urodzin, przygotowałam wiec symboliczny torcik (dodam zdjęcie jutro - chyba że ktos obserwuje mnie na snapchatcie, to już widział ;)), ciasto śmietankowe na zimno a dodatkowo przebrałam 4kg eko malin które przywiózł mi tato ♥ Te same co w tamtym roku, od tego samego rolnika :) Część juz zamrożona, część dzisiaj skończy w dżemie, a reszta
breakfast of dreams
Torcik malinowo-arbuzowy 215Orzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek
VioletoweKucharzenie
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 224puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu
Pora na pora i pomidora
911. Orzechowa muffina, bo z masłem orzechowym. 227Orzechowo-bananowa kukurydziana muffina*; z daktylami i malinami *z masłem orzechowym, z mąki kukurydzianej Boo kiedyś ciasto podobne upiekłam i jakoś tak za mną te smaki chodziły, dobrym wyborem było umieszczenie ich w dzisiejszej muffinie ;) Człowiek obiecuje sobie, że w weekend się wyśpi, a i tak idzie spać o 3 xd (y) Noo, ale fajnie jest
More food, love and dreams
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 259barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość inspiracji. Poza tym podglądam
Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie jagodzianki 208jednego płata ciast wyszły mi 4 bułeczki. Jagody można zastąpić np. malinami, ale to już nie będą jagodzianki
Proste Potrawy