składniki ciasto * 150 g mąki pszennej * 150 g suchego nie mielonego maku * 7 białek * 200 g cukru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g margaryny * ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina) polewa * 100 g mlecznej czekolady * 1 łyżka oleju Sposób wykonania Margarynę rozpuścić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany(...)rozpuszczenia się cukru. Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu
Mix smakuŚwięta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni. Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka(...)żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną. Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy
Taste TherapyCzekolada nie jest sucha, tylko delikatnie wilgotna. Takie rogaliki można zabrać do pracy, czy na piknik, zaś dzieciaczkom dać do szkoły. U mnie obowiązkowo posypane makiem, bo mój syn Piotr kocha mak. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 3,2% 25 g drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżka(...)spodzie dobrze przyklejony do ciasta). Zawinięte ciasto uformować w kształt rogalika i ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Rogaliki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 20-30 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W miseczce rozbełtać jajko. Każdy rogalik posmarować pędzelkiem jajkiem i posypać mocno makiem. Tak przygotowane rogaliki włożyć do piekarnika
Passions hobbies lifemak i zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny(...)stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMakowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym, ale idąc tropem blogerki z bloga Nastoletnie Wypiekanie zrobiłam krem w nieco lżejszej wersji śmietankowej. Podane poniżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25×35 cm. @media (min-width:800px){ .ads-right(...)masła wiśnie z kompotu do dekoracji ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka – Wykonanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijając dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać
Kulinarne Przebojeosobisty Malzonek niemal nosil mnie na rekach :) Faktycznie ciasto jest wspaniale, mocno makowe, przepelnione slodycza i bakaliami. Jest idealne dla wszystkich milosnikow maku, tym bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta nie ma wcale, jest tylko(...)kakao 4 lyzki mleka 4 lyzki cukru wykonanie: Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne, mak z puszki. Dokladnie ucieramy. Na koncu dajemy bialka ubite na sztywna piane i olejek. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy. Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy. Skladniki polewy podgrzewamy
Przysmaki KarolkiMazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkpwych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy. Kto powiedział, że mak zerezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniwych? No właśnie. Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie. Mazurek jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę(...)bardzo sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka
Kuchnia ŁukaszaBabka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Artykuł Babka z makiem drożdżowa pochodzi
Dorota Smakujecukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Chwilę ubijamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olej i delikatnie mieszamy.Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełniamy ciastem, wyciskamy równe kopczyki ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posypujemy makiem. Jeśli chcecie aby wasze ciastka były grubsze to po prostu wyciśnijcie więcej ciasta, ja lubię cienkie
Sama słodycz i szczypta chilimasy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później z kisielem a na końcu z kakao. Dużym nożem zrobić nacięcie w cieście, przez środek na całej długości foremki. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśrednicy 8 cm na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550) 120 ml letniego mleka 120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek) 3 żółtka (jajka L) 25 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na masę makową: 300 g sparzonego i zmielonego maku 40 g posiekanych orzechów włoskich(...)mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową: Mak należy wcześniej sparzyć i zmielić, ja przygotowałam mak według tego przepisu: Przygotowanie maku Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną pianę
Uwaga Babcia Gotujeostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki(...)szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Masło rozpuścić. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Do białek dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest
Mama Gotujewpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami(...)mocno klei się do ręki dodaj nieco więcej mąki. 2. CIASTO CIEMNE (3 min + 30 min chłodzenie) ⅔ jasnego ciasta odłóż, do reszty dodaj kakao sezam i mak, dokładnie wyrób do połączenia składników. Oba ciasta owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 min. 3.WAŁKOWANIE (5 min + 20 min chłodzenie) Rozwałkuj obydwie kule w jednakowe prostokąty o grubości
Nerds KitchenSernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem maku i brzoskwiń. Delikatny, kremowy sernik idealny na święta i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z makiem i brzoskwiniami. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml) 390 g 200 g zimnego masła ½ szklanki cukru 100 g 3 łyżki kakao 21 g 2 łyżki gęstej(...)później szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto można przygotować dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i równomiernie rozprowadzamy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecam