ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:39/571)

Wilgotna babka makowa 238

słodka i nie mdląca, bardzo puszysta. Wilgotna babka makowa jest niestandardowa, bo dodatek maku sprawia, że jest lekko „chrupiąca”, nie kruszy się, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej(...)również dokładnie wymieszać. Teraz dodajemy ubite białka – po 2-3 łyżki na raz i dokładnie za każdym razem mieszamy – najlepiej szpatułką i delikatnie. Mak zmielić i powoli dodać do wymieszanego ciasta – wymieszać dokładnie i delikatnie. Formę do babki (najlepiej z kominem) natłuścić, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec

Pociąg Do Kuchni
Makowiec japoński 204

japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3  żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka(...)folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.  Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone

Ciasteczkowy Potwór
Pyszny makowiec drożdżowy 140

makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium. Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali Marcińskich. Mak ma właściwości uspokajające, jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w wapń oraz magnez, warto więc go podawać dzieciom, w niewielkich ilościach, gdyż w większych mak działa jak narkotyk. Mak(...)boków miski, należy je zeskrobywać, i podsypywać odrobiną mąki 3. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 12 godzin lub nawet na całą noc 4. Masa makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut  5. W czasie kiedy

Słodki Kompromis
Nalesniki z serkiem mascarpone 163

serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu ) Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta Wsypujemy 2 szklanki maki, rozbijamy jaka i wlewamy mleko ( wczesniej zagrzane do temp. pokojowej(...)Calosc mieszamy mikserem az konsystecja bedzie gladka dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk  ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy

Klaudynkowa kuchnia
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 200

mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy ok. 10-15 min., ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy migdały, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem(...)dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy sól, cukier z prawdziwą wanilią, masło, żółtka, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy maki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części

Moniki Smakołyki
Świąteczne ciasto makowe z wiśniami 416

mascarpone. Całość dopełniona polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej pół łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół(...)wrzątkiem do przykrycia i studzimy. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przez gazę lub ręczniczek kuchenny *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę *** *** utartych żółtek dodajemy odciśnięty mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia *** *** Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników *** *** W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Białka dodajemy

Blog z Apetytem
Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego 198

drożdżowego z makiem? Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, wykroić dwa jednakowe trójkąty. Jeden z trójkątów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć(...)Wyjąć, ostudzić, polukrować i ozdobić. Z ciasto, które zostało po przygotowaniu choinki, zrobiłam zrolowane bułeczki z makiem. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Przepisy na inne ciasta i desery z makiem

Rodzinka w kuchni
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 167

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa(...)miękkie masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Seromakowiec z bakaliami 156

waniliowego, 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm. 2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodaję rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. 3. Masa serowa: Masło ucieram(...)ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na wierzch ciasta. Wyrównuję. 4. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam bakalie oraz mak mielony, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  Mak mielony MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw przygotowywanych na słodko. Mak  jest bardzo

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowa panienka 350

Pomidorowej Ani już dość dawno temu, i od razu zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły, a po nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany(...)płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...? Makowa panienka Składniki: (na formę 32x40 cm) ciasto makowe: 115 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g mielonych migdałów 8 białek 4 żółtka krem: 2,5 opakowania budyniu waniliowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada makowa 194

aromat migdałowy     Składniki na ciasto: -5 jajek -3/4 szklanki cukru -szklanka mąki typ 450 -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat wanilinowy    Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy mak.    Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.    Oddzielamy żółtka od białek(...)minut.    Ciasto gotowe.    Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto,  zdejmujemy papier  a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon. Odkładamy do wystygnięcia.    Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Mielimy przez drobne sito.    W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie    dodajemy

Maminek kulinarny
Cytrynowe ciasto drożdżowe 127

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 220

każdym razem gdy zbliżają się Święta wspominam dzieciństwo. Ten zapach unoszący się w kuchni: grzyby na uszka, jarzyny na sałatkę, orzechy na ciasteczka, mak na ciasto, ten harmider, ubieranie choinki... Od zawsze dziecka miałam Swoje zadania: pomoc w ubieraniu choinki, krojenie warzyw do sałatki, lepienie uszek i wylepianie ciasteczek. Dziś mieszkam już sama i nadal wykonuję powierzone mi zadania(...)ciasteczka orzechowe... Nawet jeśli teraz robię je sama to przypomina mi się wspólne przygotowywanie ciasteczek a potem zajadanie gdy nikt nie widzi ;) A co jeśli połączyć mak i orzechy w jedno pyszne ciasto? To idealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny

coolinarny
ciasto weselna dama 379

szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Rogale Marcińskie 129

Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt

Mango Papaja