ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:30/571)

Jesienne wypieki z dyni 142

bułeczek. Dodatkowo posypuję je dyniowymi pestkami. Dyniowe pieczywo jest przepyszne i oczywiście zadziwia pięknym kolorem jesieni. Ciasto z dynią i makiem Jeśli mowa o świętach to proponuję ciasto dyniowe z makiem. Będzie to piękny i pyszny makowiec na świątecznym stole. Ciasto zachwyca smakiem no i to połączenie pomarańczowego z ciemnoniebieską, makową masą. W tym cieście zastosowałam dyniowe puree

codojedzenia
Pyszny makowiec :) 248

drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec – przepis Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mleka, maki, rozczyn zostawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy utarte żółtka, następnie rozczyn i mleko. Ciasto zagniatamy następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne ciasto otrębowe 173

jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak,który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)   Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Składniki(...)tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto

Różne smaki w kuchni
SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 598

Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny

Ola la LCHF
SERNIK ZEBRA (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 231

Sernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem

Ola la LCHF
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 635

maku np.w ciastach. Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super.Bardzo polecam.Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka. Nie gotowalam maku co oszczędza(...)półkach sklepowych ,jest naprawde kapitalny.Z takim makiem można częściej piec makowce.Wcześniejsze gotowanie maku i mielnie to byly tortury jak dla galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego stolu" Marka Lebkowskiego.Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki 250 g mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec japoński 163

krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec

Ugotować
Piernik z makiem… 178

Piernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek

brunetkawkuchni
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 200

szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej. Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow) 2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista) 3/4 szklanki mocno cieplej wody 1 lyzka oleju spora szczypta soli soli Z maki(...)patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula. Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi. W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 181

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką(...)jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie

Kuchnia MagdaLeny
MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 600

Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel

Ola la LCHF
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 141

wyrośnięcia w ciepłym miejscu. MASA MAKOWA Mak zalej gorącym mlekiem sięgając ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odcedź go z mlecznego płynu na kilkukrotnie złożonej gazie bawełnianej. Jeśli używasz maku niemielonego, teraz musisz co najmniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym siteczkiem. Mielony mak wymieszaj z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrusową(...)MASA MAKOWA","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Mak zalej gor\u0105cym mlekiem si\u0119gaj\u0105c ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do ca\u0142kowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odced\u017a go z mlecznego p\u0142ynu na kilkukrotnie z\u0142o\u017conej gazie bawe\u0142nianej.","text":"Mak zalej gor\u0105cym mlekiem si\u0119gaj\u0105c ponad poziom maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw

ProstePesto.pl
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 191

się zmiesza mniej więcej, to dolewamy stopniowo olej i dalej mieszamy w mikserze. 5. Następnie dodajemy mak i dalej mieszamy. 6. Schłodzoną wodę po ciecierzycy z puszki ubijamy mikserem jak zwykłe białka jajek. Ubiją się na prawdziwą pianę :-) 7. Jeżeli ciasto z makiem okaże się za gęste, to można dolać trochę mleka roślinnego. Dodajemy zapach migdałowy, jeszcze trochę mieszamy(...)Następnie ciasto mieszamy z ubitą pianą z wody po ciecierzycy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Blachę smarujemy na przykład olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do blachy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. 10. Pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, potem 10 minut z grzaniem tylko od dołu, a następnie 15 minut

Kawa z mlekiem
Tartaletki z makiem 508

orzechy oraz ekstrakt z wanilii. Z poniższego przepisu przygotować można 6 sztuk, ale od razu polecam Wam upiec ich więcej, zwłaszcza, jeśli dysponujecie większą ilością foremek. Tartaletki z makiem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 60g masła 50g migdałów 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% masa makowa 75g suchego maku 50g orzechów włoskich, laskowych(...)następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 180-190 stopni - do rondelka przełożyć miód i masło, rozpuścić na małej mocy palnika, dodać mak, ekstrakt

Smakołyki Bereniki
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 251

śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami

Weekendy w domu i ogrodzie